Eli Iserbyt: “Als ik zondag de overwinning ruik, kan ik nog net iets meer”
vrijdag 8 januari 2021 om 17:27

Eli Iserbyt: “Als ik zondag de overwinning ruik, kan ik nog net iets meer”

Eli Iserbyt wist in de eerste helft van het crossseizoen zesmaal te winnen. Maar met de belangrijke kampioenschappen voor de deur, sukkelt hij met een elleboogblessure. Intussen gaat het wel veel beter de Europese kampioen, voor wie zondag op het BK slechts een plaats telt.

Iserbyt kon donderdag tijdens zijn training door het bos weer volledig kracht zetten en dat stemt hem gerust. “Natuurlijk probeer ik al het mogelijke te doen om zondag voor de volle 100% aan de start te staan: veel fysiotherapie, naar de osteopaat, vooral de elleboog veel rust geven, maar ook voldoende trainen. Dus ik ben een beetje de balans aan het zoeken en ik denk dat we zondag pas weten of die balans juist was, of er genoeg getraind is en of dat er genoeg gerust is. Ik spreek nu al mijn ervaring van de voorbije jaren aan om zo goed mogelijk aan de start te staan.”

Toch ondervindt de crosser op bepaalde momenten nog wel hinder van zijn elleboog. “Vooral bij het nemen van de balken. Wat ik ervan heb gezien, liggen die op een cruciale plek en ik zou ze dus graag springend willen nemen. Te voet verlies je niet veel tijd, maar je raakt dan toch wat van je frisheid kwijt. Voor de rest valt het eigenlijk heel goed mee. De zwelling neemt goed af, net als de blauwe plekken. Dus daar ben ik wel echt blij mee. Het gevoel is weer redelijk goed, dus ik denk dat de elleboog nu op 95 procent zit.”

Iserbyt wist in de eerste seizoenshelft al zesmaal te winnen – foto: Cor Vos

De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal blesseerde zijn elleboog bij een val in Heusden-Zolder. Zes dagen later, in Baal, maakte hij met een vierde plaats zijn rentree. In Hulst kwam hij dan nog eens op zijn gekwetste elleboog terecht. “Achteraf was het misschien niet zo slim om in Hulst te rijden, maar ik wilde zelf dat het sportieve primeert – toch zeker in deze periode. Het gevoel was eigenlijk al heel slecht die dag. Ik denk dat het een terugval was na Baal, omdat ik daar voor mijn gevoel super was.”

Hoeveel procent kans hij op de driekleur maakt, daar wil hij geen getal op plakken. “Maar als ik een kans krijg, zal het misschien de goede zijn. Als ze met mij naar de finale gaan en ik de finish en de overwinning ruik, kan ik nog net iets meer. Ik denk dat ik enkel in een 100 procent perfecte omgeving en een 100 procent perfecte wedstrijd het BK kan winnen. De omstandigheden zorgen wel voor minder druk, maar het BK is het BK hè?! Ik start daar enkel om te winnen. Een tweede plek is niet veel waard, heb ik vorig jaar gezien.”

Wout van Aert
Wout van Aert is de grote favoriet voor de kampioenstrui, maar Iserbyt denkt dat de winnaar van de Wereldbeker in Dendermonde niet helemaal onklopbaar is. “Als hij een dag heeft zoals in Hulst en hij minder is, is er altijd een manier om hem te kloppen. Dus daar moeten we op hopen. Maar als hij een dag heeft zals in Dendermonde, zie ik niet echt in dat iemand hem zou kunnen kloppen. Dus daar moeten we ook realistisch in zijn. Maar als Wout in het begin alle registers opentrekt, en dat verwacht ik wel, dan zien we direct hoe de verhoudingen zijn.”

Mogelijk speelt ook het vaderschap van Van Aert daarin een rol, denkt de Europese kampioen. De Jumbo-Vismarenner en zijn vrouw Sarah werden begin deze week namelijk ouders van zoon Georges. “Misschien, al heb ik daar persoonlijk geen ervaring mee. Ik weet niet wat dat doet met iemand, maar in mijn leven zijn er ook dingen gebeurd waardoor ik echt positieve energie kreeg. Dus ik denk dat dàt gaat primeren bij hem. Het kan zijn dat hij van nu tot aan het WK een beetje op een wolk rijdt.”

Toon Aerts: “Hoogste schavotje wordt heel moeilijk”

foto: Cor Vos

“Het zal niet zo simpel zijn om de titel te veroveren. Dat beseft iedereen wel. Onze ploeg, maar ook de andere ploegen. We hebben Wout van Aert aan het werk gezien in de kerstperiode. In Dendermonde was hij supersterk. We hebben één topfavoriet en dan hebben we veel scenario’s voor de ereplaatsen”, laat Aerts weten aan Sporza. “Wout is favoriet, daaronder heb je Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. Zij staan net boven mij, maar ik kan me ook tussen hen zetten. Dat ik Eli boven mezelf plaats? Ik weet hoe snel een blessure kan genezen als je in topvorm bent. Hij heeft het slim aangepakt. Het hoogste schavotje wordt heel moeilijk.”


Michael Vanthourenhout: “Zo lang mogelijk Wout volgen”

foto: Cor Vos

“De week van Merksplas, Kortrijk en Tábor was de beste week uit mijn carrière. Toen had ik echt die topconditie te pakken”, zegt Vanthourenhout tegen Sporza. “Ik ben nu niet zo goed als toen. De conditie is wel goed, maar niet super, maar dat is normaal na zo’n kerstperiode. Iedereen valt nu zo’n beetje terug op z’n basisconditie en na het BK kan je dan weer opbouwen richting het WK. Maar ik moet me geen zorgen maken. Mijn basisconditie is goed, de afgelopen weken waren ook goed. Ik heb het gevoel dat ik wel goed uit die kerstperiode ben gekomen en ik hoop dat ik kan meestrijden. Het wordt zaak om zo lang mogelijk Wout te proberen te volgen en dan zien we wel. Om Belgisch kampioen te worden, zullen alle puzzelstukjes in elkaar moeten vallen.”


Laurens Sweeck: “Meestrijden voor het podium”

foto: Cor Vos

“Ik ben zeker niet de topfavoriet. Ik beschouw me meer als een outsider, die met een goede dag ver kan komen”, vertelt Sweeck aan Sporza. “Mijn gevoel is de laatste weken ook wat minder. Uit mijn uitslagen blijkt dat ik momenteel niet tot de beste Belgen behoor. Ik hoop dat ik zondag uit de startblokken schiet met de eersten. Dan zien we wel wat dat uur zal brengen. Wout van Aert is uiteraard een van de kanshebbers. Hij heeft de afgelopen weken getoond dat hij er staat. In onze ploeg denk ik aan Michael Vanthourenhout. Daarachter zit het kort op elkaar. Ik hoop dat ik kan meestrijden voor het podium.”


Quinten Hermans: “Ambitie om een medaille te behalen”

foto: Cor Vos

“De afgelopen jaren slaagde ik er op de Belgische kampioenschappen niet in om op mijn best te zijn, en daarom hebben we met Bart Wellens en mijn trainer Frederik Veuchelen een grondige analyse van mijn voorbereiding gedaan. In het verleden koos ik ervoor om het ritme na de drukke kerstperiode te onderhouden, deze keer mikken we op frisheid. Ik ben heel benieuwd naar het effect van deze nieuwe strategie en heb er zin in! Zoals gewoonlijk wil ik een goede wedstrijd rijden, en dan eindig ik meestal wel bij de betere Belgen. Ik koester de ambitie om een medaille te behalen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.