Eli Iserbyt beloftewereldkampioen na knotsgek WK
Foto: Marcel Koch
zondag 31 januari 2016 om 11:53

Eli Iserbyt beloftewereldkampioen na knotsgek WK

Eli Iserbyt heeft de wereldtitel bij de beloften gegrepen. De 18-jarige Belg was de beste na een strijd met de Tsjech Adam Toupalik, die een ronde te vroeg de armen in de lucht stak. Quinten Hermans maakte met zijn bronzen medaille het Belgisch feestje compleet.

Belgisch overwicht
Na een snelle start van de Amerikaan Curtis White, namen de Belgen in eigen land de bovenhand. Daan Soete, Quinten Hermans en Daan Hoeyberghs sloegen een gaatje, niet veel later kwamen daar met Eli Iserbyt en Thijs Aerts nog twee thuisrijders bij. Zij brachten wel de Italiaan Gioele Bertolini, Fransman Clément Russo en Spanjaard Felipe Orts met zich mee. Favorieten Simon Andreassen en Joris Nieuwenhuis waren toen al op achtervolgen aangewezen.

Veel valpartijen
In de tweede ronde ging Belgisch beloftekampioen Thijs Aerts naar de leiding. Hij schakelde zichzelf echter uit na een val in de afdaling van de Sacramentsberg. De valpartijen stapelden zich vanaf dan in sneltempo op: nog geen minuut later ging Bertolini tegen de vlakte. Dat was het moment voor de Belgen om Daan Soete te laten vertrekken. De renner van Telenet-Fidea nam tot bijna 20 seconden voorsprong, maar onder impuls van onder andere Bertolini kwam alles snel weer bij elkaar.

Intermezzo Sieben Wouters
Sieben Wouters kwam iets voor halfkoers plots vooraan opduiken. De Nederlands beloftekampioen ging naar de leiding en zette de Belgen Daan Soete, Thijs Aerts en Quinten Hermans zelfs stevig onder druk. Maar net op dat moment ging Wouters onderuit. De Nederlander was hier duidelijk van aangedaan en zou verder niet meer in het verhaal voorkomen. Zijn plaats werd voorin ingenomen door de Tsjech Adam Toupalik, die op twee ronden van het einde met de Belg Quinten Hermans van de rest wegreed.

Toupalik juicht te vroeg
Een halve ronde later ging Eli Iserbyt er met een explosief sprintje naar toe. Net op het moment van zijn aansluiting begon Toupalik druk te zetten. De Tsjech nam enkele meters voorsprong, maar dacht bij de voorlaatste passage over de aankomstlijn dat de buit al binnen was. Toupalik stak zijn handen een rondje te vroeg in de lucht, terwijl de Belgen Iserbyt en Hermans stevig doorgingen met de Italiaan Gioele Bertolini in hun wiel.

Toch Belgisch feestje
Bertolini kwam zowaar op een brug ten val, maar daarmee was de buit voor de Belgen nog niet binnen. Een ijzersterke Toupalik maakte zijn achterstand immers goed en ging zelfs opnieuw naar de kop. Ditmaal begaf Iserbyt echter niet, waardoor we een sprint-à-deux om de wereldtitel te zien kregen. Toupalik ging daarin vroeg aan, maar werd in extremis geremonteerd door de 18-jarige Eli Iserbyt. Quinten Hermans moest zich tevreden stellen met het brons.

Wereldkampioenschap veldrijden 2016
Uitslagen mannen beloften

flag-nr1 flag-be Eli Iserbyt
flag-nr2 flag-cz Adam Toupalik
flag-nr3 flag-be Quinten Hermans
4. flag-be Thijs Aerts
5. flag-fr Clément Russo
6. flag-es Felipe Orts
7. flag-it Gioele Bertolini
8. flag-nl Martijn Budding
9. flag-nl Sieben Wouters
10. flag-be Daan Soete

32 Reacties
Sorteer op:
NEEE!!! Bijna, die deksele Toupalik... Snodeknetter.
Kolossale fout van Toupalik door te juichen bij de op een na laatste passage van de finish. Wel erg sterk, dat wel. Iserbyt de U23 man van het seizoen
31 jan
Terecht? Nee, dat vind ik van niet. De reactie van Wuyts is echter helemaal belachelijk.
Toupalik overduidelijk de beste vandaag. Jammer dat de man zijn sprint een ronde te vroeg reed. Ook petje af voor de zesde plek van Spanjaard Orts.
Wat gunde ik het Toupalik. Hoe geweldig zou het geweest zijn mocht hij toch nog gewonnen hebben. Hij was wel duidelijk de sterkste.
Jammer dat Bertolini vandaag een keer of 3 onderuit ging.
Denk dat als Bertolini niet was gevallen er sowieso een ander podium was.
Onverdiend maar Belgisch commentaar heeft altijd al moeite met inhouden van overdreven chauvinisme als het om wielrennen gaat. De betere heeft door stommiteit verloren, Belgen zien dat niet zo.
Wat zei Wuyts dan ? Iets nationalistisch ? Naar mijn mening waren Iserbyt en Toupalik even sterk waarbij de eerste koelbloediger en sneller bleek, terechte kampioen toch.
Ongelooflijk wat een WK. Prachtigste cross wedstrijd ooit.
@RV Die was helemaal blij met een Belg die won. Hij schrok even en dacht dat Toupalik ging winnen maar toen kwam Iserbyt en was hij helemaal door het dolle heen.
Erg amusant WK, maar erg zuur voor Toupalik. Wel knap van Iserbyt als eerstejaars.
Wuyts was enthousiast omdat een landgenoot won, c'est tout. Net zoals de Nederlandse commentatoren gisteren enthousiast waren omdat er een landgenote won.
31 jan
Arme Toupalik. Hij was wel de sterkste, en wist nog bijna een leger Belgen achter zich te houden. Beschamend publiek trouwens weer. Dat veldritpubliek zou eens in de leer moeten bij schaatspubliek.
Ach Wuyts noemde het ook al 'tactisch sterk koersen' van de Belgen toen ze opeens weer op kop lagen na de harde val van Wouters die op dat moment een secondje of 10 los was.
31 jan
Het zat ze wel enorm mee ja. Wouters die valt, Toupalik die een ezel is. Bertolini die valt... Als ze niet wonnen was het een schande geweest
31 jan
Geen idee waarom Wuyts "overdreven chauvinistisch" zou zijn. Bij elke race die de Belgen goed rijden, maakt hij altijd ruimte voor lichte kritiek. Ze zijn te braaf, ze moeten dichter op het wiel rijden, etc. etc.
Kijk als er 3 man de sterksten zijn waarvan er een 3+ valt en de ander het spoor bijster is wint degene die het koelst blijft. De Belgen hebben overigens wel met minimaal 3 verschillende renners op kop gereden en zo de tegenstand hard laten werken, dat is toch best OK ?
Wouters lag 4 seconden los en als je dan ziet hoever hij eindigt had ie dat nooit gehouden. Wuyts is gewoon blij dat de Belgen toch een titel hebben, want voor deze namiddag zal het ook niet zijn.
Top 5 beloften per geboortejaar: 1994: (laatste jaar beloften, dus niet echt veel grote talenten die de stap naar de profs gaan maken) 1 Soete (10e) 2 Hoeyberghs (11e) 3 Suarez (20e) 4 Drumm (22e) 5 Gruner (26e) 1995: (3 jaars) 1 Hermans (3e) 2 Russo (5e) 3 Orts (6e) 4 Bertolini (7e) 5 Budding (8e) 1996 (2 jaars) 1 Toupalik (2e) 2 Thijs Aerts (4e) 3 Wouters (9e) 4 Nieuwenhuis (14e) 5 Ruegg (21e) 1997: (1e jaars) 1 Iserbyt (1e) 2 Andreassen (12e) 3 Jacobs (16e) 4 Maik Van der Heijden (29e) 5 Sala (31e)
Quote:
Het zat ze wel enorm mee ja. Wouters die valt, Toupalik die een ezel is. Bertolini die valt… Als ze niet wonnen was het een schande geweest
Niet kunnen tellen en valpartijen die men volledig aan zichzelf te danken heeft, zijn geen mazzel.
Sterk interview van Toupalik.
31 jan
Toupalik gaf net in het Nederlands aan het gehoord te hebben dat het laatste ronde was, en hij dus niet gekeken naar het bord. Hij zegt daaruit nu geleerd te hebben. Verder noemde hij zichzelf een idioot, haha. Nou ja das wat sterk gezegd. Maar het zal de teleurstelling zijn..
Door Wuyts denkt iedereen dat alle Belgen zo zijn. NOT ! Hij is allesbehalve representatief voor de hele Belgische bevolking. Die man moet hoogdringend op pre-pensioen. Edit redactie: Let op je taalgebruik
@hoofdisvrij Wat vertelt hij?

Geef een reactie