Eli Iserbyt denkt aan podiumplaats op BK: “Hopen op iets meer wordt moeilijk”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 6 januari 2022 om 18:01

Eli Iserbyt denkt aan podiumplaats op BK: “Hopen op iets meer wordt moeilijk”

Wout van Aert is de torenhoge favoriet om zijn Belgische titel in het veld te verlengen, zo beseft ook Eli Iserbyt, na zijn verkenning van het parcours in Middelkerke. “Ik moet realistisch zijn en voor de tweede of derde plek rijden. Hopen op iets meer wordt moeilijk”, liet Iserbyt op een persconferentie weten aan de VRT.

Met Van Aert staat er aankomende zondag een uitgesproken favoriet aan de start van het BK in Middelkerke. De renner van Jumbo-Visma reed in aanloop naar de nationale titelstrijd negen crossen en won er maar liefst acht. Alleen in de Wereldbeker van Hulst kwam hij niet verder dan een vierde plaats, maar was hij na kettingproblemen al vroeg op achtervolgen aangewezen.

Over het parcours: “Snel en lastig”
Ook Iserbyt weet dat het bijzonder moeilijk zal worden om Van Aert te kloppen op het BK. De winnaar van de Wereldbeker blijft dan ook bescheiden in zijn ambities. “Wout steekt er bovenuit, na hem ligt het dicht bij elkaar voor het podium.” Daar komt nog eens bij dat het zandparcours van Middelkerke niet volledig op het lijf van Iserbyt is geschreven, al was hij eerder deze winter wel de beste in Koksijde.

Na een uitgebreide verkenning van het parcours deelde Iserbyt zijn bevindingen. “Snel, lastig, sober en heel clean”, is zijn duidelijke conclusie. “Het zandgedeelte valt goed mee, maar het wordt een uitdagend en lastig rondje, denk ik. Hoe minder zand, hoe beter voor mij. Maar ik kan niet meer zeggen dat ik niet in het zand kan rijden. Anders win je niet in Koksijde.”

foto: Cor Vos

“Ik denk dat ik eerder wereldkampioen kan worden dan Belgisch kampioen”
De coureur van Pauwels Sauzen-Bingoal staat ook nog stil bij een specifieke passage. “Het zwaartepunt ligt als je het strand afloopt. Dan heb je een geasfalteerde strook bergop en weer een lastige zandstrook. Als je daar doortrekt, kan of moet je het verschil maken, want op de rest van het parcours vrees ik voor echt grote verschillen.”

Voor Iserbyt is het BK vanzelfsprekend een belangrijke wedstrijd, maar de 24-jarige crosser zit ook al met het WK in zijn hoofd. In het Amerikaanse Fayetteville krijgt Iserbyt een unieke kans om eens wereldkampioen bij de profs te worden, aangezien Mathieu van der Poel en Wout van Aert er straks niet bij zijn in de Verenigde-Staten. Van der Poel en Van Aert verdeelden sinds 2015 de regenboogtruien.

“Het is raar om te zeggen, maar ik denk dat ik eerder wereldkampioen kan worden dan Belgisch kampioen. Ik presteer altijd goed in de VS, al weet ik niet goed hoe het weer er zal zijn. Tom Pidcock is de grote favoriet, maar het is once in a lifetime voor ons, hé. Het is een kans uit de duizend.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.