Elia Viviani neemt revanche in Cadel Evans Great Ocean Road Race
foto: Cor Vos
zondag 27 januari 2019 om 06:45

Elia Viviani neemt revanche in Cadel Evans Great Ocean Road Race

Elia Viviani greep vorig seizoen nét naast de overwinning in de Cadel Evans Great Ocean Road Race, maar de Italiaan was dit jaar wél de beste in de Australische WorldTour-koers. De 29-jarige renner van Deceuninck-Quick Step sprintte in finishplaats Geelong sneller dan Caleb Ewan en Daryl Impey.

Zondagnacht begonnen 110 renners aan de vijfde editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race, vernoemd naar oud-renner Cadel Evans. Met Viviani, Ewan, Jasper Philipsen en Danny van Poppel stonden er enkele sterke sprinters aan het vertrek. Er waren echter ook voldoende coureurs die een spurt wilden ontlopen. Denk aan Michael Woods, Richie Porte, Luis Léon Sanchez, Wout Poels

Drie renners kleuren de koers 
De wedstrijd werd lange tijd gekleurd door drie vluchters. Laurens De Vreese, Nathan Elliot en Carter Turnbull kregen een maximale voorsprong van vier minuten, maar het peloton – aangevoerd door thuisploeg Mitchelton-Scott – had de situatie onder controle. Met nog ruim zestig kilometer te gaan moest Turnbull vooraan passen, waardoor we met twee koplopers de finale aansneden.

De finale van de 164 kilometer lange WorldTour-wedstrijd werd verreden over een stadscircuit, wat de sprinters in de kaart speelde. Toch stond er met de Challambra Crescent één (mogelijke) scherprechter op het menu: deze helling moesten de renners viermaal beklimmen. Vooraan bleek De Vreese over de beste klimmersbenen te beschikken: hij reed dan ook weg van zijn vluchtmakker Elliot.

Koersen langs de Australische kust – foto: Cor Vos

Davide Ballerini hoopt op een stunt 
De 30-jarige Belg van Astana kreeg op ruim 25 kilometer van de streep echter het gezelschap van zijn Italiaanse ploeggenoot Davide Ballerini, die de oversteek had weten te maken vanuit het peloton. Niet veel later ging Ballerini solo, in de hoop op een stunt. Zijn voorsprong steeg naar één minuut, maar hij werd op tien kilometer van de aankomst ingerekend door een op hol geslagen peloton.

Verschillende renners probeerden in de slotronde vervolgens nog weg te rijden. Diego Ulissi, Sánchez en Porte kregen echter geen ruimte, net als Dylan van Baarle. De Nederlander van Sky viel zelfs twee keer aan, maar werd weer opgeslokt door een achtervolgende groep.

Viviani dit keer wél bij de les 
Een groep die inmiddels behoorlijk was uitgedund, maar nog wél enkele snelle mannen telde met onder meer Viviani, Ewan, Jens Debusschere en Impey. We kregen dan ook een sprint om de overwinning. Italiaans kampioen Viviani liet zich vorig jaar nog verrassen door Jay McCarthy, maar dit keer was de sprinter wél bij de les. Hij won dan ook voor Ewan en Impey.

Elia Viviani als winnaar op het podium – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.