Elia Viviani sprint frustratie van zich af in Ronde van Zwitserland

Door , dinsdag 18 juni 2019 om 17:13
Elia Viviani sprint frustratie van zich af in Ronde van Zwitserland

foto: Cor Vos

Elia Viviani heeft de vierde etappe gewonnen van de Ronde van Zwitserland. De Italiaanse kampioen van Deceuninck-Quick-Step was al een tijdje op zoek naar een overwinning, maar in de straten van Arlesheim was het dan ‘eindelijk’ weer raak. Viviani versloeg Michael Matthews en leider Peter Sagan.


Peter Sagan lijkt weer helemaal terug: de drievoudig wereldkampioen wist in Murten op knappe wijze naar de ritzege te sprinten. De Slowaak mocht bovendien als leider beginnen aan de vierde etappe naar Arlesheim. Er stonden vandaag heel wat hoogtemeters op het menu, maar de beslissing moest toch vallen op de Hochwald (3 km aan 7,4%). Het was vooral uitkijken naar de sprinters met flink wat inhoud. Peter Sagan dus!

Van der Hoorn in de vroege vlucht
Maar eerst ging de aandacht uit naar Taco van der Hoorn, Robin Carpenter, Simon Geschke en Gian Friesecke, de vier vluchters van de dag. Het peloton zag het graag gebeuren, waardoor de voorsprong opliep tot bijna vier minuten. Hierdoor mocht Geschke zich een tijdje virtueel leider noemen, aangezien de Duitser maar een achterstand had van 49 seconden op leider Sagan. Die laatste liet het vuile werk over aan zijn ploeggenoten.

foto: Cor Vos

Hierdoor werd de voorsprong van Van der Hoorn, Geschke, Carpenter en Friesecke steeds kleiner. Met nog vijftig kilometer te gaan was het verschil nog maar tweeënhalve minuut, waardoor de vier vluchters wel door hadden hoe laat het was. De koers leek wat voort te kabbelen, maar op 25 kilometer van de streep werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van regerend Tourwinnaar Geraint Thomas.

Team Ineos verliest Thomas na val
De kopman van Team Ineos greep direct naar zijn sleutelbeen, maar niet veel later kon de Brit alweer vrijer bewegen. Toch moest de ronderenner worden afgevoerd naar het ziekenhuis. De koers ging echter door, richting de laatste klim van de dag: de Hochwald. Hier werd het peloton stevig uitgedund, maar toch reed een omvangrijke groep over de top van deze helling.

Niet veel later werden de dappere vluchters ingerekend, waardoor we gingen sprinten in de straten van Arlesheim. Trek-Segafredo probeerde net als gisteren John Degenkolb naar de zege te piloteren, maar de Duitse formatie kwam te vroeg op kop. Het was Deceuninck-Quick-Step dat het commando wist over te nemen voor Viviani, die het werk van zijn ploeggenoten met verve wist af te ronden.

Viviani schiet eindelijk weer raak
Voor de 30-jarige sprinter is het zijn vijfde zege van het seizoen. Zijn laatste overwinning dateerde echter van Tirreno-Adriatico. “Ik voel me als de spits van een voetbalteam die al een paar maanden niet meer aan scoren toekomt”, zo liet hij recent nog weten. Vandaag schoot Viviani echter weer in de kruising.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.