Elia Viviani wint Driedaagse Brugge-De Panne
foto: Luc Claessen/Getty Images
woensdag 21 maart 2018 om 16:36

Elia Viviani wint Driedaagse Brugge-De Panne

Elia Viviani heeft eendaagse Driedaagse Brugge-De Panne gewonnen. De Italiaanse sprinter van Quick-Step Floors was na ruim tweehonderd kilometer de beste in een massasprint. In de laatste honderd meters wist hij Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) nog te remonteren. De jonge Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeon) kwam als derde over de meet.

Van Goethem weer in de vlucht
Een Nederlander kleurde de vroege vlucht, en wie anders dan Brian van Goethem van Roompot-Nederlandse Loterij kon die rol vervullen. Hij had Sean Bennett, David Boucher, Conor Dunne, Tanner Putt en Ylber Sefa met zich mee. De maximale voorsprong bedroeg negen minuten, maar naarmate de finale naderde liep dat terug tot ongeveer drie minuten.

Waaiers zorgen voor spanning
In de Moeren, de open polders van West-Vlaanderen, stond de wind van opzij. Enkele ploegen probeerden hier het peloton op de kant te krijgen, maar veel effect had dat in eerste instantie niet. Kort daarna was het wel raak, onder aanvoering van BORA-hansgrohe en Wout van Aert maakte een groep van een veertigtal renners zich los. Bij de eerste finishpassage op vijftig kilometer van de meet volgde een hergroepering.

In de tweede ronde rond De Panne gebeurde weinig, waardoor het aankwam op de laatste passage door de Moeren. Lotto Soudal nam het heft in handen en het harde werk van de Belgische formatie deed het peloton breken. Ruim twintig renners zaten in de juiste waaier. Een ijzersterke Van Goethem bleef, als laatste vluchter, tot vier kilometer van het einde uit handen het peloton.

Traditionele sprint in De Panne
Op datzelfde moment sloot het geloste deel van het peloton terug aan bij de voorste groep. BORA-hansgrohe voerde het langgerekte peloton aan richting de finishplaats. Van Aert probeerde zijn sprinter ook goed af te zetten, maar het draaide uiteindelijk uit in een duel tussen Elia Viviani en Pascal Ackermann. Daarin kwam de Italiaan als winnaar uit de bus.

foto: Luc Claessen/Getty Images

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
21 maart 2018 16:40
De 20-jarige Philipsen, deze maand begonnen op profniveau, nu al een podiumplek!
21 maart 2018 16:40
knap gereden van die jonge belg
21 maart 2018 16:42
Jullie nemen de woorden uit mijn vingers ;)
21 maart 2018 16:42
Ben het voor een keer wel eens met de kritiek, dit is nog meer van hetzelfde. De oude Driedaagse was echt een vele waardevollere toevoeging aan de kalender dan dit matige rondje.
21 maart 2018 16:48
Viviani was dan ook aan zijn stand verplicht om deze koers te winnen
21 maart 2018 16:49
Kijk eens wat een plezier er van Viviani uitgaat sinds hij bij quick step rijdt.
Alles beter dan die duistere kille sky-ploeg.
Ik durf zelfs stellen dat indien Edvald BH naar QS was gegaan ipv Sky dan had hij een indrukwekkend palmares bijeen gereden.
Sky maakt geen renners, Sky breekt renners.
21 maart 2018 16:52
Jammer dat we eigenlijk niets hebben gezien van wie het tweede peloton nog terugbracht na de laatste waaiervorming. Alle sterke blokken zaten toch voorin met QS, Lotto en Bora.
21 maart 2018 16:57
@doeme80
Dat zie je aan bvb Wisniowski, die was zo goed bij Quickstep, helemaal niks meer nu hij bij Sky rijdt. Ook die Kwiatkowski en Poels waren zoveel beter bij Quickstep dan bij Sky!

Nee. Geen Sky fan, wel een Quickstep fan, maar wat jij zegt is wel heel erg kort door de bocht. Bovendien kan je niet zeggen dat EBH een indrukwekkend palmares bij Quickstep had gereden, want hij heeft nooit bij Quickstep gereden. Hij heeft ook bij DD veel kansen gekregen en in het voorjaar ook gewoon bij sky. Hij krijgt ze nu nog maar hij pakt ze gewoon niet. Zo zou je ook niet kunnen weten of Van Garderen constanter zou zijn als hij bij LottoNL (toen nog Rabobank) zou gaan rijden na daar in de opleidingsploeg te hebben gezeten.
21 maart 2018 16:58
Heeft Ackermann al gewonnen dit jaar? Ik lees veel ereplaatsen, maar nog niet het hoogste schavot geloof ik
21 maart 2018 17:01
De verwachte winnaar in dit deelnemersveld. Voor de volgende editie hopelijk meer wind. Dan het vervolgverhaal Roompot. Van Goethem: puike prestatie. De rest zat echter op beslissende momenten te slapen of kon niet beter. De eerste passage van De Moeren zat er slechts 1 renner mee, de rest had zich laten verrassen en moest aan de bak om het gat te dichten. Bij de tweede passage zaten de jongens keurig van voren en dan verwacht je dat ze dat ook de laatste passage klaarspelen. Maar nee hoor, als kleuters hangen ze weer veel te ver achter in het peloton. Dat wel terugkomt bij de eerste groep, maar dan is er geen energie meer en wordt de sprinter van dienst - Vermeltfoort? - afgezet op plek 30. Zou het management hem al knijpen nu het sponsorcontract eindigt?
21 maart 2018 17:04
@AWestie: volgens PCS is dit z'n eerste 2e plek dit jaar. Tot vandaag 3 x een 3e plek (Handzame Classic + 2 x San Juan). Nee dus.
21 maart 2018 17:08
Waarom lukt het Roompot maar niet om in een dergelijke koers top tien te rijden?
21 maart 2018 17:11
de achtervolging van de tweede waaier werd idd slecht of niet in beeld gebracht. Ik maar roepen "zoom nu toch eens IN met die camera!!" maar vreemd genoeg hielp dat niet.

Topfavoriet maakt het af, dus niet echt verrassend. Die derde plaats van de neoprof JP, dat is heel straf!
21 maart 2018 17:11
Een eendaagse driedaagse, het is even wennen...
21 maart 2018 17:12
@Horsm omdat roompot altijd met 4 mannen probeert te sprinten of niet aan sprinten toe komt. Okal vind ik Coen Vermelfoort wel een sterke man in de sprint. Helaas.
21 maart 2018 17:15
@Flowik, van die 'tactiek' zijn ze dit jaar afgestapt. Je zag vandaag ook maar 2 man rond de 30e plek in de laatste 5 km. En eentje liet zich op ca. 2 km afzakken.
21 maart 2018 17:33
Philipsen was ook al vijfde in dorpenomloop Rucqhen
21 maart 2018 17:38
Lekker Roompot bekritiseren, dat lucht blijkbaar op. Waar was TLJ dan? In een koers, waarin ze voor de Nederlandse sponsoren publiciteit kunnen genereren en die ook nog eens live door het veelbekeken Sporza rechtstreeks wordt uitgezonden, schitteren ze door afwezigheid. Dat zijn nog eens verstandige publicitaire keuzes ! Roompot was dankzij Van Goethem de hele uitzending prima in beeld en daar gaat het toch ook om in het wielrennen?
21 maart 2018 18:07
Tis goed Sooike.
21 maart 2018 18:08
3 dagen TV koersen geen TLJ gezien in België.Zouden de sponsoren dat goed vinden ????
Wel alle grote ploegen uit België staan hier aan de start. Zelf in in Nederland starten ze al niet (Drente).Maar ja trainen is bij TLJ belangrijker dan koersen, of hoogte stage is ook belangrijk
En dan afstappen na anderhalve dag af met een zere knie.
21 maart 2018 18:15
@sooike
Dit hebben wij al meerdere keren geschreven, was al geen fan van TLJ en nu helemaal niet meer.
21 maart 2018 18:22
Goh TLJ heeft een weekje een keer niet gewonnen en iedereen kan weer los :’)

Waarom zou TLJ hier moeten koersen. Denk niet dat er een item op het journaal komt als Groenewegen Brugge-De Pannen wint.
21 maart 2018 18:23
@ Sooike 2 en 3 jaar geleden zou ik je gelijk geven. Nu niet. Het wordt tijd dat de jongens die al wat langer in het peloton rijden op dit niveau ook wat presteren. Nu is het jaar nog jong en kunnen ze straks de ereplaatsen nog aan elkaar rijden. Ik hoop het. Maar om altijd maar tevreden te zijn met het halen van de vroege vlucht, vind ik erg gemakzuchtig. Straks komt de sponsor erachter dat het veel goedkoper is een paar spandoeken te sponsoren. Of een blokje reclame naast het aangeven van de voorsprong rechtsboven in beeld ...
21 maart 2018 18:29
Nu gaan mensen zich druk maken dat tlj hier niet aan de start stond. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze koers in de huidige opzet het kijken niet waard vind. Gewoon mee stoppen. Nu doen zelfs op een enkeling v de schaduwkopmannen niet eens meer mee
21 maart 2018 18:37
@AZH
4 keer 3uur TV is 12 uur publiciteit, is wat anders dan in Nederland naar het sportjournaal.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.