Elie Gesbert boekt opnieuw Franse solozege in Tour de l’Avenir, Soler pakt geel (+beeld)
vrijdag 28 augustus 2015 om 16:42

Elie Gesbert boekt opnieuw Franse solozege in Tour de l’Avenir, Soler pakt geel (+beeld)

De zesde etappe in de Ronde van de Toekomst 2015 is gewonnen door Elie Gesbert. De Fransman begon op de Col de Madeleine aan een lange solo van tachtig kilometer en wist deze in finishplaats Saint-Michel-De-Maurienne te bekronen met een ritzege. Achter hem eindigden Marc Soler (Spanje) en Laurens De Plus (België) op de plekken twee en drie. De Oostenrijker Gregor Mühlberger moest zijn inspanningen van gisteren bekopen en verloor de leiderstrui aan Soler. Sam Oomen beleefde niet zijn beste dag en leek veel tijd te verliezen, maar kwam in de finale sterk terug.

Openingsfase vol aanvallen en opgaves
Met ‘slechts’ twee gecategoriseerde beklimmingen kozen veel renners vandaag voor de aanval. José Luis Rodriguez (Chili) was de eerste, samen met zijn UCI-ploeggenoot Cristofer Jurado uit Panama. Achterin het peloton werden door het harde tempo in de openingsfase direct de nodige renners overboord gekieperd. De organisatie meldde de opgaves van onder meer Fernando Gaviria (Colombia), Justin Oien, Geoffrey Curran (beiden uit Amerika) en de Noor Øivind Lukkedal. De Chileen liet op de eerste meter van de Madeleine Jurado direct achter zich, waarna David Per (Slovenië) zich meldde aan het front. Guillaume Martin, de ritwinnaar van gisteren, had het moeilijk en bungelde in het laatste wiel van het peloton.

Wederom snel eerste uur
Met Mühlberger in het geel, bleef het peloton hard rijden. De Oostenrijker had vooraf gezegd geen al te beste nacht achter de rug te hebben, daar hij last had van de stress die komt kijken bij de leiderstrui. Ook Gianni Moscon was niet fit, want de Italiaanse beloftenkampioen had last van koorts. Daarnaast verloren de Oostenrijkers al snel twee man: Daniel Lehner gaf op, terwijl Dennis Paulus moest lossen. Datzelfde gold voor de inmiddels ingelopen Rodriguez, aan de zijde van German Chavez uit Colombia. De Brit Alex Peters zorgde daarvoor, want hij maakte tempo bergop. In het eerste uur haffelde het peloton liefst 40,9 kilometer af.

Gesbert valt aan
Ook tweevoudig rit winnaar Søren Kragh Andersen (Denemarken) en de Duitser Jonas Koch (leider in het puntenklassement) moesten het peloton op dat moment al laten gaan. Niet veel later plaatste Elie Gesbert een aanval. De Fransman reed rap weg bij het peloton en had binnen de korste keren een minuut voorsprong. De bezemwagen had daar echter geen oog voor, want daar stapten Tom Bohli (Zwitserland), Andersen, Christoffer Lawless (Groot-Brittannië), Sebastian Schönberger (Oostenrijk) en Alex Clements (Australië). De laatste twee landenteams zijn daardoor nog maar met twee renners in koers.

Oomen in de problemen
Daniel Martinez, de verrassende nummer vijf van gisteren, koos op dat moment de tegenaanval. Daarachter vormde zich een elitegroep bestaande uit Sebastián Henao, German Chavez (Colombia), Aleksey Rybalkin, Ildar Arslanov (beiden Rusland), Laurens De Plus (België), Guillaume Martin (Frankrijk), Ruben Guerreiro (Portugal), Alex Peters (Groot-Brittannië), Sindre Lunke (Noorwegen), Benjamin Brkic, Gregor Mühlberger (beiden Oostenrijk), Simone Petilli, Giulio Ciccione (beiden Italië), Marc Soler (Spanje) en Anatoliy Budyak (Oekraïne). Grootste afwezigen waren Jack Haig uit Australië en onze landgenoot Sam Oomen, die samen in een groep met groene trui-drager Koch op anderhalve minuut werden gezet. Niet veel later moest Oomen – vergezeld door twee ploegmaats – ook die groep laten gaan, op dat moment vier minuten achter Gesbert en twee en een halve op de groep-gele trui.

Lange afzink een aanloop naar slotklim
Gesbert rondde als eerste de top, voor Martinez en Henao. Gesbert was niet direct een bedreiging voor Mühlberger, daar de Fransman op ruime achterstand stond. Na de afdaling had Gesbert een minuut en vijftien seconden voorsprong op zijn Colombiaanse belager, terwijl de groep met favorieten volgde op twee minuten en veertig seconden. In de vallei wisten een aantal renners de aansluiting met het peloton te maken. Daarbij onder meer Maximillian Schachmann (Duitsland), Edward Ravasi (Italië) en Haig. Alex Peters besloot toen te vertrekken uit het peloton en viste al snel Martinez op. Het duo zat toen twee minuten en 35 seconden achter Gesbert, het peloton gaf vier minuten toe.

Peloton begint aan klopjacht
Richting de voet van de Beau Plan begonnen er meer schermutselingen plaats te vinden. Zo koos Rybalkin de aanval, samen met De Plus en Haig. Het peloton liet niet begon, maar omdat er zo hard gekoerst werd wapperden ook Alex Peters en Martinez terug in de groep der favorieten. Ravasi nestelde zich voor de Italianen aan kop van het pak, waardoor de groep grote happen van Gesberts voorsprong afnam. Opmerkelijk feit: een paard sprong in die fase van de wedstrijd over het hek en draafde een paar kilometer mee met de renners. Om beurten openden vervolgens Anders Skaarseth, Benjamin De Clercq en het duo Soler-Henao de aanval op Gesbert, die aan de voet van de Beau Plan nog drie minuten bonus had op zijn eerste, Noorse achtervolger.

Koers ontploft, Mühlberger grootste slachtoffer
Soler liet Henao echter snel achter en raapt ook vlug Skaarseth en De Clercq op. Daarachter ontplofte de favorietengroep en moest leider Mühlberger verrassenderwijs passen. Gesbert kreeg daar echter niets van mee, want hij peddelde vooraan rustig verder. De Spanjaard was ontketend en stoomde hard bij de rest van het veld weg en begon heel snel tijd goed te maken op Gesbert, die wist dat de laatste tien kilometer in dalende lijn naar de finish gingen. Toen de Fransman de top passeerde had hij nog 55 seconden voorsprong op Soler.

Grote verschillen, Oomen keert beresterk terug
Favorieten Petilli en Ciccone volgden op twee minuten en 45 seconden van Gesbert, terwijl zijn landgenoot Martin drie minuten en tien seconden prijsgaf. Klassementsleider Mühlberger gaf op de top al vijf minuten toe en was bovendien ingehaald door Sam Oomen. Onze landgenoot herpakte zich volledig naar de Madeleine en rijdt een ijzersterk slot van de etappe. Soler wist Gesbert ondertussen niet meer te achterhalen, waardoor de Fransman na een lange solo mocht juichen. Soler deed dit ook, want hij is de nieuwe drager van het geel. Daarmee neemt de Spanjaard een voorschot op de eindzege

flag-fr Tour de l’Avenir 2015 (2.Ncup)
Zesde etappe: Bourg-Saint-Maurice – Saint-Michel-de-Maurienne (128,2km)
1. flag-fr Elie Gesbert in 3u34m05s
2. flag-es Marc Soler op 40s
3. flag-be Laurens De Plus op 42s
4. flag-au Jack Haig op 1m07
5. flag-no Sindre Skjøstad Lunke z.t.
6. flag-ru Matvey Mamykin op 1m55s
7. flag-no Anders Skaarseth op 2m00s
8. flag-it Giulio Ciccone op 2m02s
9. flag-it Simone Petilli z.t.
10. flag-co Sebastián Henao op 2m26s

11. flag-nl Sam Oomen op 2m28s
Volledige uitslag

Algemeen klassement na rit 6
1. flag-es Marc Soler 21u56m33s
2. flag-be Laurens De Plus op 1m01s
3. flag-au Jack Haig op 1m21s
4. flag-no Sindre Lunke 1m30s
5. flag-it Simone Petilli op 1m44s
6. flag-it Giulio Ciccone op2m17s
7. flag-nl Sam Oomen op 2m35s
8. flag-fr Guillaume Martin op 2m39s
9. flag-co Sebastian Henao op 2m41s
10. flag-pt Ruben Guerreiro op 2m45s
Volledige klassement

Puntenklassement: flag-de Jonas Koch – 57 punten
Bergklassement: flag-fr Guillaume Martin – 54 punten
Ploegenklassement: flag-no Noorwegen in 66u02m08s

Beelden finish etappe 6

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
28 augustus 2015 16:45
En zo verkeerde Spanje in een crisis pakweg een jaar geleden, en hebben ze nu met Soler, Fernandez, Landa etc. weer een nieuwe lading talenten.

Colombianen teleurstellend. Henao gewoon niet goed dit jaar. Martinez presteert wel naar behoren.
28 augustus 2015 16:52
Puike prestatie van De Plus.
28 augustus 2015 17:04
De Plus tweede in het AK?
28 augustus 2015 17:07
@ Tokstar: Ja :)
28 augustus 2015 17:08
Dit is dus exact waarom ze WT-ploegen uit moeten sluiten voor dit soort koersen. Die Soler kon er echt vrij weinig van voor zijn Movistartijd en rijdt nu de beloftenelite op een hoop.
28 augustus 2015 17:26
Heel knap van Oomen! Was op de madeleine al lang en breed en gelost en had een achterstand van anderhalve minuut als ik het goed heb.
28 augustus 2015 17:28
Gesbert dit jaar stagiair bij FDJ.
28 augustus 2015 17:37
Dacht altijd dat De Plus een Belg was, maar hij heeft blijkbaar een Spaanse moeder?
28 augustus 2015 18:37
Van te voren vooral zeuren over Henao, blijkt het Soler te zijn die de WT renner is die het best voor de dag komt.
28 augustus 2015 19:04
Quote:
Dacht altijd dat De Plus een Belg was, maar hij heeft blijkbaar een Spaanse moeder?

Si, Lorenzo del Mas ;)
28 augustus 2015 19:12
Daniel Martinez is misschien nog wel wat voor Ettix;)
28 augustus 2015 19:30
De Plus in het dagklassement een belg, maar een spanjaard in het algemeen klassement ;)
28 augustus 2015 19:32
Ik vraag me af of het gegaan is zoals hier wordt opgetekend. Volgens mij was Oomen eerst gelost, is hij in de afdaling met enkele ploegmaats en diverse anderen weer aangesloten in het peloton en vervolgens in de slotklim opnieuw gelost. Gezien de eerste klim valt zijn uiteindelijke verlies mee, maar het is niet zo dat hij aan het eind tijd heeft goedgemaakt.
28 augustus 2015 22:41
De plus is echt een toptalent.dit als eerste jaars belofte neerzetten chapeau...hopelijk kan hij bevestigen bij de grote mannen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.