Elinor Barker onttroont Kirsten Wild op WK-scratch, Jolien D’Hoore derde
foto: Cor Vos
woensdag 27 februari 2019 om 20:01

Elinor Barker onttroont Kirsten Wild op WK-scratch, Jolien D’Hoore derde

Elinor Barker heeft Kirsten Wild opgevolgd als wereldkampioene op de scratch. In een tumultueuze slotfase was de Britse nipt de betere van de Nederlandse, die het zilver pakte. Jolien D’Hoore eindigde op de derde plek.

Het duurde even voordat de wedstrijd op gang kwam. Evgenia Augustinas was de eerste die een voorsprong nam op het peloton in de eerste helft van de koers. Een halve ronde pakte de Russische, maar ze bleef hangen. Nog voor half koers boog ze het hoofd en even later werd ze ingelopen.

Een nieuwe aanval volgde van Justyna Kaczkowska en Jarmila Machacova, maar ook zij bleven niet lang vooruit. Titelverdediger Kirsten Wild bekeek de titelstrijd intussen van een afstand, tot ze bij het ingaan van de laatste tien ronden opschoof naar voren, waarin ook de Belgische Jolien D’Hoore te vinden was.

Dringen geblazen
Lydia Gurley en Anita Stenberg probeerden de eindsprint te ontlopen met een late uitval, maar het peloton had de vaart intussen flink te pakken. Nadat eerst Stenberg werd ingerekend en later ook Stenberg zich moest laten terugzakken, maakte iedereen zich op voor de sprint. Vervolgens was het dringen geblazen, want iedereen vocht voor de beste plekken.

De slotfase werd ontsierd door een grote valpartij – foto: Cor Vos

Daardoor ging het compleet mis in de laatste twee ronden. Door een valpartij voorin het peloton buitelden meerdere renners over elkaar en werd de koers flink ontregeld. Elinor Barker kon door met Kirsten Wild in haar wiel en hield knap stand tot aan de finish. Voor de Britse was het haar eerste WK-titel op de scratch, nadat ze in 2017 al eens zilver pakte op dit onderdeel.

Uitslag
flag-nr1 flag-gb Elinor Barker
flag-nr2 flag-nl Kirsten Wild
flag-nr3 flag-be Jolien D’Hoore

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.