Elisa Balsamo wint openingsrit Ronde van Valencia
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 17 februari 2022 om 16:40

Elisa Balsamo wint openingsrit Ronde van Valencia

Elisa Balsamo heeft de openingsetappe van de Ronde van Valencia voor vrouwen op haar naam geschreven. In een sprint met een uitgedund peloton was de wereldkampioene de snelste. Ruby Roseman-Gannon (BikeExchange-Jayco) en de Nederlandse Anouska Koster (Jumbo-Visma) eindigden op plek twee en drie.

De eerste etappe van de vierdaagse Setmana Valenciana Fémines, de Ronde van Valencia voor vrouwen, ging van Tavernes de la Valldigna naar Gandia. In de 114 kilometer lange rit kreeg het peloton – met daarin toppers als Annemiek van Vleuten, Elisa Longo Borghini en wereldkampioene Elisa Balsamo om slechts enkelen te noemen – verschillende korte klimmen voorgeschoteld. De top van de laatste helling, de Alto de Barx (5,9 km aan 4,8%), lag op vijftien kilometer van de streep. Wellicht dat aanvallers hier wat konden proberen.

In de beginfase probeerden verschillende rensters weg te geraken, maar nooit reed een grote groep weg. Afwisselend reden er enkelingen en duo’s voorop. Antri Christoforou (Farto–BTC), afkomstig van Cyprus, was de enige die meer dan een halve minuut wist te pakken. Haar voorsprong bedroeg op een gegeven moment vijftig tellen.

Erica Magnaldi lang alleen op kop
Nog voor half koers, op de Alto Serra Grossa, werd Christoforou alweer ingelopen. Ze werd afgelost door Erica Magnaldi (UAE), die er ook solo vandoor ging. De Italiaanse pakte bijna twee minuten, maar haar poging zou uiteindelijk eveneens stranden. Op de Alto de Barx werd ze bijgehaald door haar ploeggenote Mavi García, de Italiaanse Marta Cavalli (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) en Annemiek van Vleuten, die bergop uit het peloton waren weggereden. Deze drie lieten Magnaldi direct achter.

Later sloten er nog twee vrouwen aan bij het trio voorop: Cavalli’s ploeggenote Cecilie Uttrup Ludwig en Ane Santesteban (BikeExchange-Jayco). Dit vijftal werd achtervolgd door een klein pelotonnetje waar voornamelijk Ellen van Dijk en Elisa Longo Borghini het tempo bepaalden. Mede door de twee rensters van Trek-Segafredo werden de vijf weer ingelopen. Van Dijk bleef vervolgens op kop rijden om het tot een sprint te brengen voor wereldkampioene Elisa Balsamo.

Deze Balsamo maakte het, nadat Longo Borghini de lead-out deed, vervolgens vakkundig af. Ze kon al ver voor de streep haar armen in de lucht steken. De Italiaanse mocht ook de eerste leiderstrui ophalen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.