Elisa Longo Borghini wint Ronde van Vlaanderen met dank aan Van Anrooij, Kopecky slechts vijfde
foto: Cor Vos
zondag 31 maart 2024 om 17:54

Elisa Longo Borghini wint Ronde van Vlaanderen met dank aan Van Anrooij, Kopecky slechts vijfde

Elisa Longo Borghini heeft een loodzware editie van de Ronde van Vlaanderen 2024 voor vrouwen gewonnen. Na ruim 160 kilometer en een kletsnatte finale was de Italiaanse kampioene van Lidl-Trek als eerste aan de finish in Oudenaarde, na goed voorbereidend werk van Shirin van Anrooij. De Nederlandse werd zelf derde, kort achter nummer twee Kasia Niewiadoma. Topfavorieten Lotte Kopecky, Marianne Vos en Demi Vollering kwamen tekort in de finale.

De 21ste editie van de Ronde van Vlaanderen bij de vrouwen ging omstreeks 13.30 uur van start. Het was een koers van 163 kilometer kilometer, met start en finish in Oudenaarde. Al op 90 kilometer van de finish lag de eerste heuvel van de dag, maar de Koppenberg leek de finale pas echt te openen op 45 kilometer van de meet. Daarna volgden onder meer de Steenbeekdries, de Stationsberg, de Taaienberg, Oude Kruisberg/Hotond en het slotstuk met de Oude Kwaremont en Paterberg en de vlakke finale richting Oudenaarde.

Vroege opgaves Reusser en Deignan
Al na tien kilometer werd de koers opgeschrikt door een grote valpartij. Onder hen outsiders Marlen Reusser (SD Worx-Protime) en Lizzie Deignan (Lidl-Trek), die moesten opgeven en werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Ondertussen reed vooraan in de koers een kopgroep van vijf weg, met daarin Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal), Mieke Docx (Lotto Dstny Ladies), Gladys Verhulst-Wild (FDJ-Suez), Josie Talbot (Cofidis) en Elena Pirrone (Roland). Zij kregen drie minuten voorsprong.

foto: Cor Vos

In de kletsnatte omstandigheden was het ploeteren geblazen voor het peloton. Zo kwam Elisa Longo Borghini ten val, maar kon ze op tijd terugkeren. Voor de favorieten was het wachten op de Koppenberg om uit hun kot te komen, terwijl Ghekiere het langst standhield van de vroege vlucht. Op de Koppenberg, waar het bij de mannen chaos was achter de topfavorieten, werd de koers uit elkaar geslagen.

Kopecky en Vollering missen de slag
Marianne Vos nam de kop en kwam eigenlijk goed over de top, net als zeven anderen. Daarachter moesten bijna alle rensters te voet verder, waardoor ze veel tijd verloren. Onder hen topfavoriete Lotte Kopecky en Nederlands kampioene Demi Vollering. Zij moesten daardoor in de achtervolging op een kopgroep met Vos, Longo Borghini, Lorena Wiebes, Puck Pieterse, Karlijn Swinkels, Silvia Persico, Kasia Niewiadoma en Letizia Paternoster.

Op de Taaienberg was het gat 25 seconden tussen de twee voorste groepen. Naast Kopecky zaten ook Vollering, Shirin van Anrooij, Fem van Empel, Pfeiffer Georgi en Léa Curinier in de achtervolging, waar vooral naar het duo van SD Worx-Protime gekeken werd. Vooraan was er dan weer Swinkels die tempo maakte in dienst van ploeggenote Persico bij UAE Team ADQ.

foto: Cor Vos

Van Anrooij gaat solo de finale in
Op de Oude Kruisberg/Hotond was het gat wat kleiner en leek Vollering de oversteek te kunnen maken, maar Longo Borghini en Niewiadoma kozen de aanval en lieten Vollering het hoofd buigen. Omdat het toch stilviel vooraan, kon de Nederlandse kampioene vlak voor de Oude Kwaremont weer aansluiten. Ook Shirin van Anrooij keerde nog terug; zij koos meteen de aanval met Swinkels en zij kregen verrassend genoeg een halve minuut voorsprong.

Het viel namelijk stil in de favorietengroep omdat Vos en SD Worx-Protime naar elkaar keken. Zo kon ook Kopecky zelfs nog terugkeren in de favorietengroep, vlak voor de voet van de Oude Kwaremont. Dat was wel 45 seconden achter Van Anrooij en 15 tellen achter de ontsnapte Pieterse. In de stromende regen was het lastig klimmen, maar desondanks kwam Van Anrooij met voorsprong boven.

Pieterse en Swinkels waren toch niet in staat het gat te dichten, waardoor de groep met Vollering, Vos en Kopecky voor de Paterberg bijna kon aansluiten. Op die Paterberg viel Van Anrooij duidelijk niet stil, terwijl Pieterse werd ingerekend door de achtervolgers. Vos en Vollering kenden een moeilijk moment, waardoor Niewiadoma en Longo Borghini konden wegrijden. Zij waren de eerste achtervolgers van Van Anrooij op de top.

Lidl-Trek speelt overtal uit in de finale
Opvallend genoeg reed Longo Borghini het gat met haar ploeggenote op kop dicht, met Niewiadoma in het wiel. We kregen zo drie koplopers en vijf achtervolgers. Het verschil tussen die groepen liep wel voorzichtig op, tot boven de 20 seconden, maar vooraan mocht niet verslapt worden. Dat gebeurde ook niet, want Van Anrooij, Longo Borghini en Niewiadoma bleven goed ronddraaien. Daardoor werd alles beslist in de slotkilometer.

Daar begon het pokeren wel tussen de drie vooraan. Niewiadoma nam niet meer over, maar dat loste Lidl-Trek op door Van Anrooij op kop te zetten. Zij zette de sprint in, waarna Longo Borghini het met een sterke sprint afmaakte in een tweestrijd met de Poolse. Van Anrooij wist daarachter nog derde te worden. De sprint om de vierde plaats werd gewonnen door Vos, voor Kopecky en Pieterse.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.