Ellen van Dijk schrijft geschiedenis met nieuw werelduurrecord

maandag 23 mei 2022 om 18:08
Ellen van Dijk schrijft geschiedenis met nieuw werelduurrecord

foto: Sean Hardy

Ellen van Dijk heeft het geflikt: de renster van Trek-Segafredo heeft op de wielerbaan van het Zwitserse Grenchen een nieuw werelduurrecord gevestigd. De Nederlandse reed naar een totale afstand van 49,254 kilometer en wist zo het oude record van Joscelin Lowden overtuigend uit de boeken te rijden.

Het prestigieuze werelduurrecord waarbij renners een zo groot mogelijke afstand afleggen in een uur, was bij de vrouwen tot vandaag in handen van Joscelin Lowden. De Britse, die momenteel uitkomt voor Uno-X, kwam in 2021 in Grenchen tot 48,405 kilometer en verbeterde het oude record van de Italiaanse Vittoria Bussi met bijna vierhonderd meter. Vandaag zagen we in het Zwitserse Grenchen echter een nieuwe poging van niemand minder dan Ellen van Dijk, de huidige wereldkampioene in het tijdrijden.

Van Dijk vertrok als een speer en had na de eerste vijf minuten al 6,5 seconden voorsprong op werelduurrecord-houdster Lowden. Na een kwartier zag het er nog beter uit voor Van Dijk, die haar tempo steeds verder wist op te drijven en zo verder uitliep op Lowden. Van Dijk noteerde zeer vlakke rondetijden van iets boven de achttien seconden en met nog minder dan een half uur te gaan zat ze aan een gemiddelde van 49,4 km/u.

Egale rondetijden 
In deel twee van haar uurrecordpoging zakte haar uurgemiddelde iets, maar de voorsprong ten opzichte van het oude uurrecord bleef gewoon oplopen. Dit gaf de 35-jarige hardrijdster vleugels en ze bleek op een gegeven moment weer in staat om te versnellen en zo haar rondetijden richting de 18,2 seconden te brengen. Van Dijk perste er in de laatste minuten alles uit, op weg naar een ruime verbetering van het werelduurrecord.

Met een totale afstand van 49,254 kilometer was ze Lowden duidelijk de baas.

Reactie Ellen van Dijk

Van Dijk was na afloop uiteraard dolblij met haar prestatie en uurrecord. “Ik was best wel nerveus in het begin, maar ik deed precies wat we vooraf hadden besproken. Het plan was om nog te versnellen in het tweede deel, maar dat lukte niet echt. Sterker, het ging allemaal wat trager. Het duurde daarna nog echt lang”, kan Van Dijk alweer lachen. “Na 45 minuten wilde ik echt nog versnellen, maar ik ging juist langzamer. Er zat kortom niet meer in.”

Van Dijk is echter wel dolgelukkig met haar uurrecord van 49,254 kilometer. “Ik ben echt heel erg blij met het verbreken van het uurrecord. In het eerste half uur reed ik rondjes 18,1 en 18,2 (seconden, red.) en wist ik dat ik er dik onder zat. Ik dacht bij mezelf: ‘als ik nu niet boven de 18,5 uitkom, heb ik het record’. Ik kon op een bepaald moment niet meer alles horen langs de kant en het werd allemaal wat wazig. Ik reed ook niet meer zulke rechte lijnen.”

“Ik was zo blij toen ik hoorde dat het voorbij was”, vervolgt Van Dijk, die ondanks alle pijn met veel plezier terugkijkt op de voorbije periode. “Het was echt een geweldig project. De hele aanloop was echt een geweldige ervaring. Ik had ook niet meer kunnen wensen qua steun van mijn ploeg Trek-Segafredo. Iedereen heeft er zoveel tijd en energie ingestoken. Ik dacht tijdens mijn rit ook aan iedereen die zo hard heeft gewerkt. Ik moest ze wel terugbetalen. Ik kan nu alleen maar zeggen: ride bikeshave fun, feel good!”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone