Ellen Van Loy over het komende WK: “Ik ambieer nog altijd top 10”
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 24 januari 2020 om 10:00

Ellen Van Loy over het komende WK: “Ik ambieer nog altijd top 10”

Interview Maandag werd de selectie voor het WK veldrijden in het Zwitserse Dübendorf bekendgemaakt en bleek dat bondscoach Sven Vanthourenhout maar drie dames elite meeneemt. Naast uittredend wereldkampioene Sanne Cant en Laura Verdonschot mag ook Ellen Van Loy haar koffers pakken. “Een toptienplaats zit er nog in”, zegt ze.

Met een achtste plaats in Nommay, een tweede plaats in Otegem en een derde plaats op het BK mag Ellen Van Loy met vertrouwen naar Zwitserland afzakken. Voor Nieuwjaar vielen de resultaten dan weer wat tegen. Een 16e plaats in Zolder en een 23e in Namen is niet wat we van Van Loy gewoon zijn. “De uitslag was daar inderdaad wat minder, maar die komt niet overeen met het gevoel”, zegt de Kempische. “In Zolder bijvoorbeeld lag alles zodanig dicht op elkaar dat een klein foutje je al snel een plaats of vijf kostte. De top is nu eenmaal heel breed en dan wordt een iets mindere dag snel afgestraft. Het parcours in Zolder was ook heel snel, wat me al iets minder ligt”, legt ze uit.

“In Namen had ik af te rekenen met pech. Ik viel er vrij hard op mijn knie en die moest achteraf gehecht worden. Al had ik er tijdens de race weinig last van. Bovendien reed ik er nog eens lek. Vanaf Loenhout gingen de resultaten de goede richting uit. Zeker van het BK en Nommay ben ik wel tevreden. Conditioneel heb ik geen grote stappen vooruit gezet, maar ik heb deze periode wel het beste gevoel dat ik dit seizoen al gehad heb en dat moet ik aanhouden”, aldus Van Loy.

Top tien op WK
Met nog één manche voor de Wereldbeker te gaan staat de renster van Telenet-Baloise Lions voorlopig elfde in het klassement. Als we die lijn doortrekken, is een plaats tussen top tien en top vijftien logisch op het WK. “Doordat er dit jaar zoveel dames op zo’n hoog niveau rijden, is het moeilijk om mezelf een plaats daartussen te geven. Op basis van de Wereldbeker is tussen de tiende en vijftiende plaats logisch, maar ik ga toch voor een toptien-plaats vechten. Dat moet er nog wel inzitten, denk ik. Ik heb het parcours nog niet in het echt gezien dus is het voorlopig nog moeilijk in te schatten, maar met een goede dag behoort een top tien zeker tot de mogelijkheden”, zegt Van Loy vol vertrouwen.

Met amper drie Belgische vrouwen aan de start wordt het in Dübendorf moeilijk opboksen tegen het Nederlandse blok. “Het is jammer dat we maar met drie zijn. Als land wil je toch met zoveel mogelijk aan de start staan. Al is Sanne sterk en ervaren genoeg om de klus alleen te klaren. Dat heeft ze vorig jaar in Bogense bewezen. Het was toen ook zij tegen een stuk of vier Nederlandse vrouwen.” Zelf ziet Van Loy zich niet echt een rol van betekenis spelen. “Enkel in het begin kan ik misschien iets doen, doordat ik toch telkens goed start. Maar ik trek vooral naar het WK voor mezelf. Een ploegenspel wordt moeilijk, en wie zegt er dat de Nederlanders niet hun eigen grootste vijand zijn?”

Van Loy in actie tijdens de Wereldbekermanche in Pontchateau in januari 2019 – foto: Cor Vos (archief)

Nog niet stoppen
Met 39 lentes is Van Loy een van de oudere dames in het peloton, maar aan stoppen denkt ze nog niet meteen. “Eind februari ben ik einde contract en dat stemt me wel tot nadenken. Wat ben ik nog waard in de cross en is er andere interesse? Ik heb er wel vertrouwen in dat ik kan blijven bij Telenet-Baloise Lions, maar ik ben toch al aan het uitkijken of er iets of iemand me over een aantal jaar nog in de wielerwereld kan houden”, aldus Van Loy. “Voorlopig voel ik me nog klaar voor een volgend seizoen, ook al is het geen makkelijk jaar geweest. Mijn leeftijd werkt niet in mijn voordeel en ik heb vaak aan mezelf getwijfeld. De jonge talenten maken me ambitieus, al is het ook jammer dat ik er wat de dupe van ben”, bekent ze.

Was ze niet liever zelf ooit een van die jonge talenten geweest? Tenslotte was Van Loy al 30 toen ze het veldrijden ontdekte. “Via mijn man ben ik er destijds ingerold. Tuurlijk had ik achteraf gezien liever eerder begonnen. Al weet je niet hoe dat was uitgedraaid. Misschien had ik het dan niet tot mijn 39e uitgehouden. Ik ben best tevreden over mijn carrière, maar als ik er vroeger aan begonnen was, was er misschien meer mogelijk geweest.”

Stage in Tremelo
Wanneer we Van Loy opbellen, is ze net thuis van een verblijf in SN Logies: de b&b van Sven Nys in Tremelo. Van maandag- tot donderdagmiddag sloeg Telenet-Baloise Lions er zijn tenten op voor een kleine stage. “Maandag stond in het teken van recuperatie na de Wereldbeker van Nommay. Dinsdag hebben we een duurtraining afgewerkt. Woensdag hebben we gelopen, aan corestability gedaan en in het bos getraind en donderdag opnieuw een duurtraining. De lengte daarvan persoonlijk afgestemd op al dan niet deelname in Zonnebeke op zaterdag.”

Bedoeling van de stage was om de puntjes op de i te zetten voor het WK, maar toch ook om een leuke tijd te beleven met de ploeg. “Op de cross heb je soms maar een vluchtig contact. Dan is het goed om tijdens het seizoen eens een soort teambuilding in te lassen. Het was de eerste keer dat we dit deden en het is absoluut voor herhaling vatbaar. De sfeer was echt goed met onder andere een lezing van Paul Van Den Bosch en pizza’s maken onder leiding van topchef Roger Van Damme.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.