Buchmann soleert naar winst in Trofeo Serra de Tramuntana
foto: Cor Vos
vrijdag 31 januari 2020 om 15:32

Buchmann soleert naar winst in Trofeo Serra de Tramuntana

Emanuel Buchmann heeft de Trofeo Serra de Tramuntana, de tweede wedstrijd van de Challenge Mallorca, op zijn naam geschreven. Na zijn tweede plaats vorig jaar, kwam de Duitser van BORA-hansgrohe nu als eerste over de finish in Deià. Op de erelijst volgt hij Tim Wellens op.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Nadat gisteren op Mallorca de Trofeo Ses Salines-Felanitx uitmondde in een sprint, waren ditmaal de klimmers aan de beurt. Het peloton koerste van Sóller naar Deià, twee plaatsen die amper tien kilometer bij elkaar vandaan liggen. Toch wist de organisatie een mooie ronde van ruim 160 kilometer uit te tekenen in het noordwesten van het Spaanse eiland. Binnen de eerste 25 kilometer lagen meteen de eerste beklimmingen op de route, de andere drie waren in de vijftig slotkilometers ingetekend.

Omdat de weg vanuit het vertrek omhoog liep op de Coll d’en Bleda werd in de eerste kilometers meteen aangevallen. Zes renners sloegen de handen ineen met daarbij ook Nils Politt. De Duitser van Israel Start-Up Nation kwam met Juan Fernando Calle, Isaac Cantón, Joan Bou, Diego Pablo Sevilla en Damian Lüscher als eerste over de top. Even later kon ook Robert Scott aansluiten. Op de Coll den Claret, de tweede klim, was hun voorsprong al opgelopen tot 2:45 op het peloton.

Soler, Vanhoucke, Buchmann en Valverde (vlnr) – foto: Cor Vos

De vluchters mochten maximaal vier minuten wegrijden van de meute daarachter, waar Movistar lange tijd het commando voerde. In aanloop naar de bergachtige laatste 55 kilometer werd de voorsprong steeds verder teruggebracht tot amper dertig seconden aan de voet van de Coll de Femenies, de derde klim van de dag. Daar viel de kopgroep uit elkaar, terwijl Lennard Kämna de oversteek wist te maken. Hij beschikte over goede benen en liet de overgebleven vluchters achter.

Kämna’s voorsprong werd nooit groter dan een halve minuut en op 24 kilometer van de aankomst streek een elite-groepje op hem neer; eerst Marc Soler en Emanuel Buchmann, even later sloten ook Harm Vanhoucke, Gregor Mühlberger, Enric Mas, Alejandro Valverde en Ruben Fernandez aan. Van die groep hadden Valverde, Vanhoucke, Soler en Buchmann de beste benen en met elkaar sneden zij de laatste twintig kilometer aan.

Op ruim vijftien kilometer van de finish demarreerde Buchmann en de nummer vier van de vorige Tour de France, sloeg meteen een gaatje. Buchmann slaagde erin in de laatste tien kilometer zijn voorsprong op te rekken tot bijna vijftig seconden, waardoor hij een fraaie solozege kon laten bijschrijven op zijn palmares. Daarachter reed Valverde naar de tweede plaats. Mühlberger werd derde.

Morgen staat de Trofeo Pollença-Port d’Andratx op de kalender, de derde ronde van de Challenge Mallorca.

Tevredenheid bij Buchmann (l) en Mühlberger – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.