Dat is twee! Lotte Kopecky snelt opnieuw naar zege in Tour of Britain Women
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juni 2024 om 16:02

Dat is twee! Lotte Kopecky snelt opnieuw naar zege in Tour of Britain Women

Lotte Kopecky heeft de tweede etappe in de Tour of Britain Women gewonnen. De 28-jarige Belgische van SD Worx-Protime won in een sprint-a-deux van Anna Henderson na een aanval op de laatste beklimming van de dag.

Na de millimetersprint tussen Kopecky en Letizia Paternoster tijdens de openingsetappe van een dag eerder, was het vandaag tijd voor de tweede rit in Wales. Met Kopecky in de leiderstrui begon het peloton om 12.15 uur aan de 140 kilometer lange etappe. De finale zou een stuk lastiger zijn dan die van openingsrit, want met de top van de Horseshoe Pass (4,2 km aan 6,4%) op minder dan dertig kilometer van de finish, was het de vraag of alle snelle vrouwen mee zouden kunnen sprinten om de etappezege.

Kopecky in de leiderstrui – foto: Cor Vos

Ondanks diverse aanvalspogingen kregen we met Franziska Koch van Team dsm-firmenich PostNL een eenzame koploopster. De 23-jarige Duitse hardrijdster had op momenten een voorsprong van meer dan drie minuten op het peloton, maar een solo-aanval tot de streep leek eigenlijk de hele dag uitgesloten. Wel wist Koch de volle buit te pakken op de eerste gecategoriseerde helling van de dag en kwam ze als eerste over de streep bij de tussensprint.

In het achtervolgende peloton maakte zich – na de tussensprint – een elitegroepje eventjes los van de grote groep. Met Lorena Wiebes, Charlotte Kool, Lotte Kopecky, Eline Jansen, Elizabeth Deignan en Letizia Paternoster waren de grote namen in deze rittenkoers, in de eerste achtervolgende groep te vinden. Even leek het erop dat het zestal samenwerkte om een grotere breuk te forceren, maar het resterende peloton kon snel orde op zaken stellen. Niet veel later werd ook aanvalster Koch bijgehaald.

Koch koos vandaag voor de aanval – foto: Cor Vos

Beklimming in de finale
Op de Horseshoe Pass van eerste categorie was het SD Worx-Protime met het hoge tempo. Het zorgde ervoor dat veel rensters uit het peloton de rol moesten lossen. De grootste naam die een gat moest laten was Kool. Maar het lossen van een van de snelste concurrenten van Wiebes en Kopecky bleek niet genoeg. Laatstgenoemde koos op 27 kilometer van de streep namelijk zelf voor de aanval. Hoewel Paternoster (Liv AlUla Jayco) in eerste instantie de enige was die de leidster in de wedstrijd kon volgen, moest de Italiaanse al snel haar meerdere erkennen in de wereldkampioene.

Terwijl Paternoster het gat met Kopecky groter zag worden, reed Henderson (normaal Visma | Lease a Bike, nu voor de Britse nationale formatie) juist naar de Belgische toe. Kopecky pakte de meeste bergpunten, maar Henderson was inmiddels wel komen aansluiten. In de achtervolgende groep met onder andere Wiebes, zorgde de aanwezigheid van ploegmaats van het duo vooraan ervoor dat een goede samenwerking niet van de grond kwam. Verreweg het meeste kopwerk werd verricht door Abi Smith (Team dsm-firmenich PostNL) in dienst voor ploeggenote Pfeiffer Georgi.

Op het glooiende terrein na de top van de beklimming hadden de twee aanvalsters – die wel goed samenwerkten – inmiddels meer dan twintig seconden voorsprong op de achtervolgers. Hun vluchtpoging zou ook in de finale in dalende lijn – ondanks terugkerende rensters in de achtervolgende groep – niet meer in gevaar komen. De voorsprong was namelijk gegroeid tot veertig seconden.

Kopecky begon de sprint-a-deux vanaf de kop, maar verloor geen moment de controle. De Belgische was simpelweg sterker dan haar Britse concullega. Het betekent dat de wereldkampioene haar voorsprong in het algemeen klassement verstevigt.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.