Ganna vlamt naar nieuwe Italiaanse tijdrittitel, jury schrapt achtste titel Longo Borghini
foto: Cor Vos
donderdag 20 juni 2024 om 16:10

Ganna vlamt naar nieuwe Italiaanse tijdrittitel, jury schrapt achtste titel Longo Borghini

Voor de vijfde keer in zes jaar heeft Filippo Ganna de Italiaanse tijdrittitel voor zich opgeëist. De gedoodverfde favoriet van INEOS Grenadiers rekende na iets meer dan 35 kilometer tijdrijden in Grosseto af met Edoardo Affini en Filippo Baroncini.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Ganna kwam aan de streep tot een eindtijd van 39’17” – goed voor een gemiddelde van liefst 53,611 kilometer per uur – en wist zo een nieuwe titel op te eisen. Edoardo Affini wist zijn huid onderweg wel duur te verkopen, maar de tijdrijder van Visma | Lease a Bike strandde uiteindelijk op 24 seconden.

Filippo Baroncini – een voormalig wereldkampioen op de weg bij de beloften – moest 55 seconden toegeven, maar mocht na afloop als de nummer drie wel het podium op. Maar de grote winnaar was – toch weer – Ganna. De 27-jarige tijdrittopper uit Verbania kroonde zich – na nationale titels in 2019, 2020, 2022 en 2023 – al voor een vijfde keer tot beste tijdrijder van Italië. In 2021 kwam hij niet verder dan een vierde plaats.

Belangrijk meetmoment richting Spelen
Voor Ganna was het Italiaans kampioenschap tijdrijden tevens een belangrijk meetmoment richting de Olympische Spelen. Hij hoopt in Parijs te schitteren op enkele baanonderdelen, maar heeft ook een andere droom: een Olympische titel op de tijdrit. De concurrentie is echter niet min, met onder meer Remco Evenepoel, Wout van Aert, Joshua Tarling en Stefan Küng.

Update 17.40u: Geen vijfde op rij voor Longo Borghini

Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) leek alweer haar achtste titel tegen de klok te behalen. Vittoria Guazzini (FDJ-SUEZ) — ook beslist niet de minste in deze discipline — kwam in Grosseto slechts 95 honderdsten van een seconde tekort. Elena Pirrone (Roland) werd de nummer drie op een dikke minuut van de tweede hardrijdsters. Tenminste, dat was het verdict vlak na de finish.

Even later kwam de jury met slecht nieuws voor ELB. Ze werd teruggezet in de uitslag omdat de ploegleiderswagen ondanks verschillende waarschuwingen van de juryleden, de verplichte afstand van 25 meter niet respecteerde. Longo Borghini kreeg 25 strafseconden aan haar broek, waardoor ze nog wel tweede werd. De titel, alsmede het felbegeerde olympische ticket op de tijdrit, gaat nu echter naar Guazzini.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.