Ethan Hayter slaat dubbelslag na chaotische laatste kilometer in Tour of Britain
foto: Cor Vos
donderdag 9 september 2021 om 16:14

Ethan Hayter slaat dubbelslag na chaotische laatste kilometer in Tour of Britain

De vijfde rit in de Tour of Britain is gewonnen door Ethan Hayter. De Brit van INEOS Grenadiers bleek na een chaotische laatste kilometer de snelste in de sprint, voor onder meer Giacomo Nizzolo en Mark Cavendish, en is tevens de nieuwe leider. Wout van Aert werd opgehouden door een valpartij in de laatste honderden meters, kon niet meesprinten om de zege en is leider af.

Na de indrukwekkende muursprint tussen Wout van Aert en Julian Alaphilippe ging de Tour of Britain vandaag verder met een etappe van Alderley Park naar Warrington. De rit was 152 kilometer lang, kende ruim 1.700 hoogtemeters en leek op maat voor de sprinters, al volgden er onderweg wel bekende hellingen als Blanky Bank (derde categorie), Bottom-of-the-Oven (tweede categorie) en Bakestonedale Road van derde categorie. Vervolgens was het over veelal lange, rechte wegen naar de volledig vlakke aankomst in het Engelse Warrington.

Vijf vluchters kiezen het ruime sop 
Daniel Bigham (Ribble Weldtite Pro Cycling), Leon Mazzone (Saint Piran), Nickolas Zukowsky (Rally Cycling), Christopher Blevins (Trinity Racing) en Jacob Scott (Canyon dhb SunGod) vormden na de officiële start al vrij snel de vlucht van de dag. Deze vijf vluchters kregen een maximale voorsprong van om en nabij de drie minuten van het, door Deceuninck-Quick-Step aangevoerde, peloton. De Belgische formatie zag vandaag een uitgelezen mogelijkheid om te scoren met zijn sprinter Mark Cavendish, die zich voorlopig nog niet kon mengen in het sprintgeweld.

foto: Cor Vos

Onderweg deed Scott nog maar eens uitstekende zaken in het bergklassement. De 26-jarige Brit had de voorbije dagen al 43 bergpunten verzameld en wist zijn puntentotaal vandaag nog wat verder op te krikken door als eerste boven te komen op de drie gecategoriseerde hellingen tussen de start- en finishplaats. Intussen was de voorsprong geslonken naar de twee minuten, en dat met nog zestig kilometer op de teller. In het laatste koersuur werden de renners bij momenten getrakteerd op een, al niet dan welkome, regenbui. Dit zorgde (gelukkig) echter niet voor hachelijke momenten richting de streep.

Op weg naar een sprint
De overgebleven koplopers, bergkoning Scott was inmiddels weer ingerekend door het peloton, lieten zich niet afschrikken door het mindere weer en bleven goed samenwerken richting de finish. In het peloton, waar we ook de mannen van Qhubeka NextHash op kop zagen rijden voor Giacomo Nizzolo, had men een flinke kluif aan de vroege avonturiers. Met een voorsprong van goed twintig seconden begonnen Blevins, Bigham en Zukowsky aan de laatste tien vlakke kilometers. Ondanks verwoede pogingen om uit de greep te blijven van het peloton, was er op twee kilometer van de streep een hergroepering.

foto: Cor Vos

Vervolgens het was uitkijken naar het gevecht tussen de sprinttreintjes om de beste positie. Deceuninck-Quick-Step en INEOS Grenadiers probeerden een leadout te organiseren voor respectievelijk Cavendish en Ethan Hayter, terwijl Van Aert het in zijn eentje moest opknappen. Door een valpartij in de laatste honderden meters werd de sprint ernstig verstoord, waardoor Van Aert plots kansloos was voor de zege. Hayter zat wel voor de valpartij, begon in een ideale positie aan de sprint en wist de op papier snellere Nizzolo en Cavendish te vloeren.

Hayter veroverde als extra bonus ook nog eens tien bonificatieseconden en mag zich de nieuwe leider in de Tour of Britain noemen. Het is voor de 22-jarige Hayter alweer zijn achtste (individuele) zege van 2021. Van Aert staat in het algemeen klassement nu tweede op acht seconden, wereldkampioen Julian Alaphilippe is de nummer drie op negentien tellen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.