Ethan Hayter wint opnieuw in Noorwegen, Teunissen derde
foto: Cor Vos
vrijdag 20 augustus 2021 om 17:34

Ethan Hayter wint opnieuw in Noorwegen, Teunissen derde

Ethan Hayter heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. Op een steil muurtje in Sirdal was hij de betere van Tosh Van der Sande en Mike Teunissen. Hayter (INEOS Grenadiers) was gisteren ook al de beste in de nationale ronde van Noorwegen. Hij verstevigt zijn leiderspositie in het algemeen klassement.

De tweede etappe ging over 185 kilometer met start en finish in skioord Sirdal. Vanuit het skiresort Tjørhomfjellet maakte de route een lange lus over de beklimmingen van Tonstad en Gloppedalsura om dan terug te keren naar Sirdal. Daar lag de finish bij het skicentrum Fidjeland, na een klim van een kilometer aan ongeveer zevenenhalf procent. Daarmee was de aankomst van deze tweede rit op het lijf geschreven voor de sterke sprinters. Met Ethan Hayter in de gele leiderstrui werden de renners even na een uur op gang gebracht.

Een lachende Hayter tijdens de etappe – foto: Cor Vos

Foss in de vlucht van de dag
De kopgroep van de dag bestond uit Tobias Foss (Jumbo-Visma), Anthon Charming (Uno-X Pro Cycling), Emil Iwersen (BHS-PL Beton Bornholm), Christian Spang Kjeldsen (ColoQuick) en Olav Hjemsaeter (Team Coop). Het vijftal kreeg een voorsprong van maximaal drieënhalve minuut.

Op het heuvelachtige parcours naar finishplaats Sirdal jojode het verschil tussen peloton en kopgroep. In de tweede helft van de wedstrijd begon de grote groep aan de achtervolging. Langzaam werd het verschil verkleind totdat ze op een vijftiental kilometers van het eind werden bijgehaald. Op dat moment waren Charmig en Kjeldsen al gelost.

De finale werd ingeluid met een spervuur aan demarrages. Vijf renners, waaronder Mads Pedersen en Ethan Hayter, wisten even een gat te slaan, maar het peloton deed er op de glooiende wegen alles aan om ze terug te pakken. Ook pogingen van Mark Donovan (Team DSM) en Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise) liepen op niks uit.

Vroege vluchter Foss – foto: Cor Vos

Net niet voor Van der Sande 
De finishlijn lag op de top van een steil muurtje. In de laatste kilometer was het Alexander Kristoff die het peloton op sleeptouw nam. De Noorse sprinter van UAE Emirates deed dat in dienst van zijn land- en ploeggenoot Sven Erik Bystrøm. Maar de 29-jarige renner kwam er in het slot niet aan te pas (vijfde). De strijd om de dagzege ging tussen Van der Sande, Hayter en Teunissen.

Met een ultieme jump wist Hayter, net als gisteren, als eerste de finish te passeren. Van der Sande strandde op de tweede plek, voor Nederlanders Teunissen (derde) en Ide Schelling, die als vierde eindigde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.