Etixx-Quick Step niet in Qatar vanwege gedrag in vorige edities
Foto: © Etixx - Quick-Step / Tim de Waele
zondag 7 februari 2016 om 17:14

Etixx-Quick Step niet in Qatar vanwege gedrag in vorige edities

Etixx-Quick Step is dit jaar de grote afwezige in de Ronde van Qatar. De ploeg van Patrick Lefevere won acht van de voorbije tien edities, maar ontving dit jaar geen uitnodiging. De voorzitter van de wielerbond van Qatar legt uit dat dit komt door een gebrek aan discipline.

“We hebben ze geen uitnodiging verstuurd”, vertelt Sjeik Khalid Bin Ali Al Thani aan Cycling Weekly. “Ze wilden graag komen, daar hebben we bewijs van.” Volgens de organisatie is er sprake van een gebrek aan discipline. “Ze hadden teveel tijd nodig om van schoenen te wisselen, rond te liggen en met de pers te praten terwijl ze ons lieten wachten. Dat kunnen ze niet maken. Dat gaat nu al een paar jaar zo, het was niet voor het eerst. We hebben mensen gestuurd om te vragen of ze op konden schieten, maar zij zijn niet op een aardige manier te woord gestaan. Daarnaast waren er problemen met de hotels”, legt hij uit.

WorldTour in 2017
De organisatie wil graag in 2017 toetreden tot de WorldTour. Het heeft daarvoor een verzoek ingediend bij de UCI. “We hopen een goede kans te maken”, legt hij uit. “We zijn de oudste wedstrijd in de regio, dus wanneer de WorldTour deze kant op komt, dan zal men eerst naar hier moeten komen. We hebben nog geen contract getekend, maar dat zal er komen”, geeft hij aan.

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
7 februari 2016 17:17
Quote:
Ze hadden teveel tijd nodig om van schoenen te wisselen

Haha, ja, dat zal het zijn.
7 februari 2016 17:17
Beetje arrogante houding in het gedeelte over de World Tour in 2017. Ik vind de ronde van Dubai en die van Oman meer te bieden hebben dan die van Qatar. Een echte WT-waardige ronde moet meer hebben dan alleen maar sprint's en een enkele tijdrit vind ik.
7 februari 2016 17:20
Pff wat moet je hier van geloven. Ik weet het niet maar het is het eerste dat in er vanhoor.
Voor Worldtour zal er toch wat meer hoogteverschil in moeten
7 februari 2016 17:21
@nielsboy.

Qatar heeft ieder jaar weer de mooiste waaieretappes van het jaat. Goed vorig jaar hadden we ook gent wevelgem, maar qatar heeft altijd een altijd etappes waar het peloton al na 10km in stukken ligt.
Als je de profielen bekijkt is het de meest waardeloze race, maar omdat dit op open wegen in een winderige woestijn wordt gereden is het 1 van de leukste wedstrijden op de kalender.

Heuvels en bergen zijn geweldig en vind ik ook een must voor rondes, maar dit is 1 van de weinige rondes die zonder kan en toch interresant blijft.
Je mag Qatar gerust uniek noemen zelfs en daarom naar mijn mening een aanwinst op de kalender.
7 februari 2016 17:24
De arrogantie van geld en wereldvreemdheid. Het miskennen van deze kampioensploeg is typisch. Hoe kan je dan ooit serieus genomen worden?
7 februari 2016 17:25
Quote:
De arrogantie van geld en wereldvreemdheid.

Ik dacht eerst dat je het over Patrick Lefevere had ;)
7 februari 2016 17:26
@nielsboy niet alleen over de worldtour is arrogant maar ik vind ook het stuk over E-Q behoorlijk ver gaan. Hij komt over als een persoon die denkt dat de wereld om hem draait.
7 februari 2016 17:28
Als er geen wind is voor waaiers is dit maar een saaie nietszeggende ronde.
7 februari 2016 17:49
Ik ben wel wat teleurgesteld in sommige reacties hier, dit is juist een prima koers voor de Worldtour. Waarom moeten WT-koersen altijd beslist worden in bergen of heuvels. Dit is een ideale koers voor de sprinters, tijdrijders en klassieke renners. Er zijn regelmatig waaiers, mooie wegen voor massasprints en ook nog een leuke tijdrit. In februari is geen WT-koers en deze past mooi tussen de TDU en Parijs-Nice. Van mij mag dit best in de WT worden opgenomen. En je mag zeggen wat je wilt, de organisatie daar is prima.
7 februari 2016 17:51
Ik vermoed dat er niemand wakker van ligt bij EQS. En ik vermoed net zo dat de beste man er een wat non-westers beeld op na houdt als het gaat om discipline.
7 februari 2016 17:51
De houding van de organisatie naar een ploeg toe die de afgelopen tien jaar de ronde bijna ieder jaar gewonnen heeft is hier nu wel bijzonder respectloos
7 februari 2016 18:01
De winnaar van acht van de tien voorbije edities vind ik van minder respect getuigen dan langzaam van schoeisel verwisselen.
Raar bericht, lijkt een soort machts dingetje.

Edit: wat Tom zegt dus
7 februari 2016 18:02
Ik weet niet precies wat er met 'rond liggen' wordt bedoeld, maar ik kan me goed voorstellen dat zoiets veel tijd kost.
7 februari 2016 18:02
@Kwibus: Persoonlijk ben ik meer fan van bergen en heuvels, alhoewel een waaier ook machtig mooi is om naar te kijken, daar in moet ik je gelijk geven. Ik heb zelf nooit de race kunnen zien door werk en school, dus misschien verschillen wij daardoor van mening.
7 februari 2016 18:23
Als de organisatie met dit soort argumenten QS weert nemen ze de rest van de wielerwereld wel voor idioten....waarom niet gewoon de waarheid , ze hebben toch niemand vermoord mogen we aan nemen...
Voor altijd weg blijven daar, zelfs voor hun WK
7 februari 2016 18:24
Ik ben geen fan van dit soort landen, het is beter daar weg te blijven. Deze landen niets met wielrennen en dat laten ze goed merken ook.
7 februari 2016 18:28
Dat is balken tonen, en de grote bek van Lefevre zal nu nog open staan van
verbazing.
Wat zal zijn verontwaardiging hoog zijn bij "mijnheer" Lefevre.
7 februari 2016 18:31
Veel van jullie doen alsof het zo'n raar idee is dat de Etixx-Quick Step ploeg ster allures vertoond, ik zie ze dat wel doen hoor. Daarnaast weet ik dat het voor een organisatie van belang is om verschillende partijen tevreden te houden, de wielerploegen zijn daar de voornaamste in, maar natuurlijk bij lange na niet de enigen. Om een statement te maken en ze niet uit te nodigen kan ik me vervolgens goed in vinden.

Daarnaast kunnen sommige opmerkingen ook slecht vertaald zijn, en daardoor een ander idee geven aan ons, dan dat de intentie ervan was. Dit zal niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurd.

Verder vind ik het een goed idee om de ronde van Qatar een World-Tour status te geven, laat de rittenkoers dan ook maar een week duren en iets zoeken a la Hatta Dam zodat er iets meer diversiteit in zit (Denk aan een proloog, een ploegentijdrit, een hatta dam en 4 vlakke etappes waarvan de laatste iets weg heeft van een criterium of iets dergelijks).
7 februari 2016 18:31
'we zijn de oudste wedstrijd in de regio'... lol.
ah, en nu snap ik meteen waarom ze de kasseien hebben geschrapt in het plaatselijke wk rondje. niks niet op tijd klaar.
7 februari 2016 18:55
Quote:
Ik ben wel wat teleurgesteld in sommige reacties hier


Hoezo , mogen we geen eigen mening hebben ? Ik ben geen voorstander van zandbakkoersen , wielrennen hoort daar niet thuis , net zoals het onzalige idee om daar in die regio een hal voor het schaatsen neer te zetten. Als die mensen nu iets met die sporten hadden was het voor mij wel O.K. . Maar ze zien het daar als "hun" speeltje en dat schaatsen zou een groot gokpaleis gaan worden , reken maar van yes. De sport op de kamelen races na moet daar weg blijven. In die landen doet zowat geen hond aan sport en ze sturen hun kat om naar de (onze) sport te kijken.
7 februari 2016 19:01
@Arry: Het probleem is... Qatar is helemaal vlak, dus daar is geen ene heuvel, pukkel of dam te vinden :p
7 februari 2016 19:11
Als ze world Tour willen worden zullen ze etixx toch moeten uitnodigen ;-)
7 februari 2016 19:38
Een Worldtourkoers in de zandbak, dat slaat toch gewoon nergens op?
Ik ben een voorstander van de mondialisering in het wielrennen maar vind dat er eerst een wielertraditie onder de renners aldaar moet zijn voor dat deze koersen toegelaten worden tot de champions league van het wielrennen. Dus: eerst maar eens een Qatareze topsprinter / berggeit / kasseienklapper, dan pas de rest. Geef Noorwegen / Denemarken / Eritrea / Engeland / zuid-Afrika / Australië eerst maar een world Tour wedstrijd, en laat de sport zich tot die tijd maar ontwikkelen daar in de woestijn.
7 februari 2016 19:41
Excuus, Australië heeft z'n rondje al
7 februari 2016 20:09
Die Terpstra toch... :p Heeft hij zich vorig jaar bij de podiumceremonies dan zo misdragen dat de organisatie een bocht van 180 graden heeft gemaakt. Toen Boonen nog editie na editie won leek hij wel een god in de ogen van de organisatie. Nu Terpstra 2 keer na elkaar wint weren ze gwn de ploeg. Vreemd allemaal!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.