Franse vreugde in Namen: winst voor Frankrijk bij junioren mannen én vrouwen
foto: Cor Vos
zondag 17 december 2023 om 11:23

Franse vreugde in Namen: winst voor Frankrijk bij junioren mannen én vrouwen

Hoewel vanmiddag pas de elite-categorie van zowel de mannen als de vrouwen aan de beurt is, komen deze ochtend ook de junioren in actie. Het bleek een groot feest voor Frankrijk te worden. Bij de mannen wist Europees kampioen Aubin Sparfel zijn eerste Wereldbekerzege te boeken, terwijl bij de vrouwen Europees kampioen Célia Gery voor de tweede maal op een rij de sterkste was.

De Fransen hadden in de beginfase duidelijk snode plannen en trokken er gezamenlijk vandoor. Aubin Sparfel, Paul Seixas, Maxime Vezie en Jules Simon sloegen een klein gaatje, maar leider in de Wereldbekerstand Stefano Viezzi, de Nederlander Keije Solen en de Tsjech Krystof Bazant waren nooit ver weg.

In de slotfase bleken Viezzi, Solen en de Fransen de sterksten te zijn vandaag. Pas in de slotfase wist Sparfel een klein verschil te maken, waardoor hij met slechts enkele tellen voorsprong over de streep kwam. Krystof Bazant wist in de sprint Paul Seixas af te troeven in de strijd voor de tweede plek.

De top-5 werd compleet gemaakt door Stefano Viezzi en Maxime Vezie. Door zijn vierde plek weet de Italiaan zijn leiderspositie te behouden. Keije Solen doet ook goede zaken met een zesde plek. Hij blijft zo in de strijd voor de top-3 in het Wereldbekerklassement.

Top-5 WB Namen junioren mannen
1 flag-fr Aubin Sparfel in 40m01s
2 flag-cz Krustof Bazant + 4s
3 flag-fr Paul Seixas + 4s
4 flag-it Stefano Viezzi + 6s
5 flag-fr Maxime Vezie + 6s

Célia Gery wint haar tweede Wereldbeker op een rij – foto: Cor Vos (archief)

Célia Gery neemt leiding over in Wereldbeker
Na de dominante vertoning van de Fransen bij de junioren mannen wist Célia Gery er bij de vrouwen nog een schepje bovenop te doen. Aanvankelijk was het de Slowaakse Viktória Chladonová die een gat wist te slaan met de rest van de concurrentie. Gery wist echter beetje bij beetje dichterbij te sluipen en ging uiteindelijk erop en erover.

De Française kwam in Namen met een voorsprong van 22 seconden over de meet. Chladonová wist nog wel de tweede plek veilig te stellen. Amandine Muller maakte het Franse feestje compleet door het podium te completeren. Célia Gery neemt door deze zege ook de leiding in het Wereldbekerklassement over. De vorige nummer één, Cat Ferguson, kwam als vijfde over de streep.

Top-5 WB Namen junioren vrouwen
1 flag-fr Célia Gery in 37m49s
2 flag-sk Viktória Chladonová + 22s
3 flag-fr Amandine Muller + 40s
4 flag-cz Amálie Gottwaldová + 42s
5 flag-gb Cat Ferguson + 44s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.