Europees kampioen Trentin sprint naar de zege in Valencia

Door , donderdag 7 februari 2019 om 15:23
Europees kampioen Trentin sprint naar de zege in Valencia

foto: Cor Vos

Matteo Trentin heeft de eerste rit in lijn van de Ronde van Valencia op zijn naam geschreven. De Europees kampioen sprintte in Alicante sneller dan de Fransman Nacer Bouhanni en de Brit Ben Swift. Edvald Boasson Hagen blijft in het bezit van de leiderstrui.


Met Edvald Boasson Hagen als leider, begon het peloton omstreeks 11.00 uur aan de tweede etappe van deze Ronde van Valencia. Start en finish waren in de bekende Spaanse badplaats Alicante. In de tussenliggende uren werd het de renners niet gemakkelijk gemaakt, met in totaal drie beklimmingen.

Zes koplopers kleuren beginfase 
Toch maakten de sprinters een kans, aangezien het na de Alto de Carrasqueta (7,8 km aan 3,4%) nog ruim veertig kilometer tot de finish was. Zes renners probeerden als eerste de finale te bereiken. Wie? Raul Alarcon, Mathias Van Gompel, Mikel Iturria, Diego Rubio, Nigel Ellsay en Ibai Azurmendi.

Edvald Boasson Hagen en Geraint Thomas voor de start van de etappe – foto: Cor Vos

In het peloton reed Dimension Data op kop voor leider Boasson Hagen, die zich zeker niet kansloos achtte voor de ritzege. Hierdoor bleef de voorsprong van de kopgroep beperkt tot maximaal drie minuten. De koers leek wat voort te kabbelen, maar plots namen Astana en Mitchelton-Scott de regie over.

Terpstra valt aan, Groenewegen vecht 
Dat deden ze op de flanken van de Alto de Carrasqueta, de laatste klim van de dag. Esteban Chaves, Mikel Nieve en Luis León Sánchez: het waren niet de minste renners die het tempo bepaalden. Hierdoor werden de koplopers ingerekend, en het peloton uitgedund. Zo moest Dylan Groenewegen vlak voor de top afhaken.

De Nederlander werd opgewacht door zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma, maar rondde bijna een minuut later de top. Een andere Nederlander besloot niet veel later om aan te vallen. Niki Terpstra zocht de ideale lijnen in de afdaling, maar de renner van Direct Energie werd al vrij snel weer ingerekend.

Jumbo-Visma probeert Dylan Groenewegen weer vooraan te krijgen – foto: Cor Vos

Massasprint in Alicante 
Jumbo-Visma probeerde ondertussen een gat van een halve minuut te dichten. Dat lukte, waardoor Groenewegen – met nog 15 kilometer te gaan – weer wist aan te sluiten. We kregen niet geheel verrassend een massasprint in Alicante. Na een onoverzichtelijke lead-out was het Europees kampioen Trentin die als eerste de laatste bocht aansneed.

Bouhanni zat aan het wiel geplakt, maar de Fransman kwam er niet meer over. Groenewegen bleek onderweg teveel energie te hebben verspild, want in de eindsprint speelde hij geen rol van betekenis.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Silent Hill 7 februari 2019 om 17:30

Moest Groenewegen nou echt lossen op dat laatste klimmetje ? Die heeft het ook rustig aan gedaan deze winter.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.