Europese wielerbond UEC stelt UCI nieuwe indeling leeftijdscategorieën voor
© Cor Vos
woensdag 17 juni 2020 om 08:15

Europese wielerbond UEC stelt UCI nieuwe indeling leeftijdscategorieën voor

De Europese wielerbond UEC heeft een reeks voorstellen en evaluaties gestuurd naar de UCI, in de hoop een herziening van de leeftijdscategorieën in het wielrennen te bewerkstelligen. De UEC hoopt op die manier beloftevolle renners en rensters te beschermen, na een grotendeels weggegooid seizoen vanwege het coronavirus.

De UEC hoopt dat de internationale wielerunie bereid is om vier nieuwe leeftijdcategorieën in te voeren. Het gaat nationaal gezien om U16 (14 en 15 jaar) en U18 (16 en 17 jaar) categorieën, terwijl er op internationaal niveau een U20 (18 en 19 jaar) en een U24-klasse (20-23 jaar) zou moeten komen.

De UEC hoopt deze veranderingen te bewerkstelligen binnen het wegwielrennen, baanwielrennen, veldrijden en de mountainbikewereld, al is het laatste woord aan de UCI. “Een herziening van deze categorieën geeft jongeren de garantie om op een meer ontspannen manier om te gaan met de veranderingen en zal hen een extra jaar geven om hun eigen fietsrijpheid te bereiken”, klinkt het in een persbericht.

Een herindeling van de categorieën zou ook gevolgen hebben voor de wereldkampioenschappen. Daarvoor stelt de UEC voor om op het WK voor profs alleen renners uit WorldTour- en ProTeams te laten deelnemen. Op het beloften-WK zouden dan de U24-renners kunnen deelnemen die niet uitkomen voor een WorldTour- of ProTeam.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.