Europese wielerbond wil renners beschermen tegen Velon
Foto: Sirotti
zaterdag 5 december 2015 om 13:26

Europese wielerbond wil renners beschermen tegen Velon

De Europese wielerbond (UEC) is niet te spreken over de handelswijze van Velon, een collectief waarin elf WorldTour-ploegen vertegenwoordigd zijn. Die organisatie wil alle renners een document laten tekenen waarin volgens de UEC ongeoorloofde afspraken staan.

Het directiecomité van de UEC meldt in een persverklaring met verbazing te hebben vastgesteld dat het document de renners opdraagt bepaalde zaken aan hun ploeg af te staan, zoals het portretrecht, het intellectuele eigendomsrecht en persoonlijke gegevens.

“Het directiecomité heeft heel grote twijfels over de wettelijkheid van een dergelijk verzoek en over de gegrondheid van zo’n actie door een vereniging die door de internationale wielerinstanties niet officieel erkend is”, staat in de verklaring te lezen.

UEC schakelt UCI in
In haar kritiek voelt de UEC zich gesteund door de rennersvakbond CPA, die renners heeft geadviseerd het document niet te ondertekenen. Om duidelijkheid te verschaffen heeft de UEC de mondiale wielerbond UCI ingeschakeld, in de hoop dat deze instantie de praktijken een halt toe zal roepen.

LottoNL-Jumbo is een van de ploegen die bij Velon is aangesloten. De andere tien leden zijn BMC, Etixx–Quick-Step, Lampre–Merida, Lotto Soudal, Orica-GreenEDGE, Cannondale, Giant–Alpecin, Sky, Tinkoff en Trek Factory Racing.

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
5 december 2015 13:43
Ik geef de UEC gelijk ...

Wat is het volgende wat Velon gaat doen? Transferwaarde aan renners gaan kleven?

is dan enkel in het voordeel van kapitaal krachtige ploegen, terwijl de basis, clubs, continentale ploegen etc van ondergeschikt belang zijn, lijkt me
5 december 2015 14:19
Het document is geen doel op zichzelf, maar een manier om te borgen dat de Velon namens de ploegen kan optreden als 'uitbater' van tot het individu herleidbare (sportieve) beelden en gegevens. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat het document onwettig of anderszins onrechtmatig is, maar dat wil nog niet zeggen dat er per se een plas over moet worden gedaan door de UEC of de UCI.

Uiteindelijk is het achterliggende commerciële belang ook in het belang van de renners. De rennersvakbond kan daarom toch beter een wat constructievere positie innemen.
5 december 2015 18:42
Idiote verklaring. In 2015 teken je dit soort zaken niet meer. Het tekent Velon, dat ze op deze wijze geld proberen te halen om zogenaamd het wielrennen economisch sterker te maken.
5 december 2015 18:46
Nog nooit van gehoord.
Klinkt als een soort van "Bosman" arrest.
Interessant om eens in te verdiepen. Zeker als Lefevere er op voor is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.