Europese wielerunie introduceert gemengde ploegentijdrit op EK wielrennen
foto: Photopress.be
donderdag 8 november 2018 om 11:36

Europese wielerunie introduceert gemengde ploegentijdrit op EK wielrennen

Tijdens het EK wielrennen van 2019 wordt de gemengde ploegentijdrit toegevoegd aan het programma. Dat maakt de Europese wielerunie UEC bekend. Het gaat om de ‘Mixed Team Relay’, zoals deze ook door de UCI is aangekondigd voor het WK wielrennen van volgend jaar.

Tijdens het wereldkampioenschap 2019 in Yorkshire wordt voor het eerst op een mondiaal evenement een ploegentijdrit verreden met landenploegen die bestaan uit drie mannen en drie vrouwen. De titelstrijd zal plaatsvinden in estafettevorm. In het eerste deel rijdt een ploeg van drie mannen een circuit. Na de doorkomst van de tweede man, mogen de vrouwen van start. Na de finish van de tweede vrouw wordt de eindtijd opgenomen.

European Cup veldrijden
Tijdens het UEC-congres in Den Bosch, waar afgelopen weekend het EK veldrijden plaatsvond, zijn ook diverse initiatieven genomen om de komende vier jaar uit te voeren. De Europese wielerunie wil bijvoorbeeld een European Cup in het veldrijden organiseren. Ook zijn er ideeën voor een BMX Free-Style en een EK op de Mountainbike e-Bike.

Daarnaast is besloten een Paracycling Commissie in het leven te roepen voor 2019. Als voorzitter is de Nederlander Simon Meijn aangewezen. Meijn maakt ook deel uit van het hoofdbestuur van de KNWU. Het jaarlijkse UEC-congres van 2019 zal voor het eerst georganiseerd worden in samenwerking met de Afrikaanse confederatie CAC. Dit congres vindt plaats op 9 en 10 maart in Rome.

Tot slot zijn er nog vier Europese kampioenschappen toegewezen. Het EK Mountainbike Marathon 2020 is in Serra de Estrela (Portugal) en dat van 2022 in Jablonné v Podjestedi (Tsjechië). Het EK baanwielrennen voor beloften en junioren 2020 is in Anadia (Portugal) en het EK Indoor Cycling voor junioren 2020 in Altdorf (Zwitserland).

‘Waarde van onze activiteiten vergroten’
“We zijn uit de meeting gekomen met een lijst aan nieuwe kenmerken en initiatieven, die de waarde van onze activiteiten zullen vergroten. We doen dit door onze reikwijdte van onze acties uit te breiden in sectoren waar we tot nu toe niet bij betrokken waren of waar onze aanwezigheid minder was. Dit zijn Paracycling, e-Bike en nieuwe BMX-disciplines”, zegt UEC-voorzitter Rocco Cattaneo.

De Europese kalender voor 2019 is zo goed als rond. Alleen is nog niet bekend waar het EK op de weg (7-11 augustus) plaatsvindt. Volgens Dick Heuvelman van Cycling Championship Northern Netherlands is Emmen nog altijd kanshebber om dat evenement te organiseren.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.