Evans wint in Mûr-de-Bretagne
dinsdag 5 juli 2011 om 17:26

Evans wint in Mûr-de-Bretagne

foto: Sirotti

Cadel Evans heeft de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Australiër bleef in Mûr-de-Bretagne Alberto Contador met een minimaal verschil voor. Thor Hushovd blijft aan de leiding van het algemeen klassement.

De hemelsluizen stonden wijd open bij de start in Lorient. De renners verschenen ingepakt met regenjasjes, armstukken en bodywarmers in het startvak. Net als de voorbije dagen zat een Nederlander in de ontsnapping van de dag. Johnny Hoogerland (Vancansoleil-DCM) sprong mee bij de eerste aanval van de etappe, en de eerste aanval bleek ook vandaag de juiste. Hoogerland gaf samen met vier andere kleur aan de kopgroep, de andere waren Jérémy Roy (FDJ), Blel Kadri (AG2R-La Mondiale), Imanol Erviti (Movistar) en Gorka Izagirre (Euskaltel-Euskadi). In tegenstelling tot gisteren kreeg het vijftal geen acht minuten voorsprong. Het peloton liet ze niet veder wegrijden dan vier minuten en 55 seconde.

Gangmaker in de kopgroep was Hoogerland. De Zeeuw leek de grootste aflossingen voor zijn beurt te nemen. Hij verraste zijn metgezellen door vroeg op de beklimming van de Côte de Laz een aanval te plaatsen. Nadat hij als eerste boven kwam op de berg van vierde categorie, hield hij de benen stil om terug aan te sluiten bij de vier andere vluchters.

Bij de tussensprint in Spézet was het andermaal de man uit Yerseke die als eerste de lijn passeerde, voor Roy en Kadri. Het peloton werd op dat moment geleid door de ploegen van de topsprinters. In een eerlijke sprint voor de zesde plaats wist Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) met een fietslengte voorsprong te winnen van José Joaquin Rojas (Movistar) en Borut Bozic (Vacansoleil-DCM). De achterstand van het peloton bedroeg toen twee minuten en tweeëntwintig seconden.

Op 19,8 kilometer van de meet veroorzaakte een lekke band van Cadel Evans (BMC) leven in de brouwerij. De Australiër werd door twee ploegmaats teruggebracht waardoor hij zich zonder veel oponthoud kon voorbereiden op de finale. Met nog tien kilometer voor de wielen was de gashendel in zowel de kopgroep als het peloton volledig opengetrokken. De voorsprong daalde zienderogen naar één minuut en vijf seconden. Izagirre plaatste op 7,8 kilometer de eerste aanval in de kopgroep, alleen Hoogerland wist zich met moeite in het wiel van de Bask te plaatsen.

Op 5,3 kilometer van de meet zorgde Erviti voor de hergroepering in kopgroep, de voorsprong bedroeg nog slechts dertig seconden. Met het peloton in het zicht probeerde Izagirre andermaal weg te komen in een poging de rode rugnummers te verdienen. Fabian Cancellara (Leopard-Trek) besloot zich vandaag niet in de debatten te mengen en liet op vier kilometer van de meet het peloton lopen.

Robert Gesink (Rabobank) wilde zich niet laten verrassen en begon aan de slotklim als tweede. Ploegmaat Bauke Mollema plaatste zich voor Gesink. De eerste aanval op de slotklim van Mûr-de-Bretange werd geplaatst door Alberto Contador (Saxo Bank – Sungard). Favoriet voor de zege Philippe Gilbert (Omega Pharma – Lotto) remonteerde waarna het tempo zakte. In de laatste meters probeerde Jurgen Vandenbroeck (Omega Pharma – Lotto) nog weg te komen maar ook hij kreeg geen ruimte. In een chaotische sprint was het Cadel Evans die met minimale voorsprong zijn wiel als eerste over de finishlijn plaatste, voor Alberto Contador. Alexander Vinokourov werd knap derde. Philippe Gilbert, de man die onverslaanbaar leek te zijn, moest in de laatste honderden meters zijn meerdere erkennen en werd vijfde.

foto: Letour.fr

De Noor Hushovd blijft verrassend aan de leiding van het algemeen klassement. Ook Rojas mag morgen weer in het groen vertrekken. Dan gaat de Tour de France verder met een 164 kilometer lange etappe tussen Carhaix en Cap Fréhel (voorbeschouwing).

foto: Sirotti

Tour de France 2011
Uitslag etappe 4: Lorient – Mûr-de-Bretagne (172,5 km)

1. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) in 4u11m39s
2. Alberto Contador (Spanje/Saxo Bank) allen z.t.
3. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana)
4. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky)
5. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto)
6. Thor Hushovd (Noorwegen/Garmin-Cervélo)
7. Fränk Schleck (Luxemburg/Leopard-Trek)
8. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel)
9. Jürgen Van den Broeck (België/Omega Pharma-Lotto)
10. Andreas Klöden (Duitsland/RadioShack)

17. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) op 8s

Algemeen klassement na rit 4
1. Thor Hushovd (Noorwegen/Garmin-Cervélo) in 13u58m25s
2. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) op 1s
3. Fränk Schleck (Luxemburg/Leopard-Trek) op 4s
4. David Millar (Groot-Brittannië/Garmin-Cervélo) op 8s
5. Andreas Klöden (Duitsland/RadioShack) op 10s
6. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) z.t.
7. Geraint Thomas (Groot-Brittannië/Team Sky) op 12s
8. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Leopard-Trek) z.t.
9. Andy Schleck (Luxemburg/Leopard-Trek) z.t.
10. Jakob Fuglsang (Denemarken/Leopard-Trek) z.t.

17. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) op 20s

Volledige uitslagen en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.