Evans wint ultrakorte bergrit Tour de l’Avenir, Vansevenant verliest leiderstrui

vrijdag 23 augustus 2019 om 15:28
Evans wint ultrakorte bergrit Tour de l’Avenir, Vansevenant verliest leiderstrui

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Alexander Evans heeft de achtste etappe van de Tour de l’Avenir op zijn naam geschreven. Op de Col de la Loze reed hij in de slotfase weg bij Clément Champoussin om dan solo de winst binnen te slepen. Mauri Vansevenant kende een lastige dag en verloor de leiderstrui aan Tobias Foss.

Op de twee-na-laatste dag van de Tour de l’Avenir kreeg het peloton een ultrakorte etappe voor de wielen geschoven van Brides-les-Bains naar de bergpas Col de la Loze. Het parcours telde weliswaar amper 23 kilometer, maar over die afstand moesten wel 1700 hoogtemeters worden overwonnen. De top van de onregelmatige, maar ook zeer lastige klim ligt namelijk 2216 meter boven zeeniveau.

De Fransman Aurélien Doleatto en de Duitser Leon Heinschke waren de vroegste aanvallers in de wedstrijd en zij pakten een kleine voorsprong. Na amper een kwartier koers waren zij echter weer ingerekend. Achterin het peloton stond de deur wagenwijd open, waardoor het pak snel uitdunde. Het waren aanvankelijk vooral de Italiaanse en Noorse ploegmaats van Giovanni Aleotti (tweede in het klassement) en Tobias Foss (derde) die het tempo bepaalden.

Leider Vansevenant in de problemen
In de laatste zes kilometer – de groep rond gele trui Mauri Vansevenant bestond uit nog ongeveer twintig renners – ontplofte de koers. Daardoor bleven vooraan nog acht renners over met daarbij ook Vansevenant, Matteo Jorgenson (vijfde in het klassement), Ilan Van Wilder (zesde) en Clément Champoussin (zevende). Op de steile flanken van de Col de la Loze kwam Vansevenant dan in de problemen, terwijl Champoussin vooraan wegreed.

In de laatste twee kilometer maakte Alexander Evans, in het klassement afgezakt naar de 21e plaats, de oversteek naar Champoussin en niet veel later liet de Australiër van SEG Racing Academy de Franse stagiair van AG2R La Mondiale achter. Evans hield stand en pakte de etappezege. Ook Michel Ries ging Champoussin in de slotfase nog voorbij en werd tweede, terwijl voor de Fransman de derde plek was weggelegd.

Mauri Vansevenant liep flinke averij op, kwam pas als 23e over de aankomst en moest de leiderstrui afstaan aan Tobias Foss. De 22-jarige Noor, die de komende twee seizoenen uitkomt voor Jumbo-Visma, gaat het slotweekend in als leider in het klassement. Matteo Jorgenson staat op de tweede plaats, voor Giovanni Aleotti. Vansevenant zakte naar de zevende positie in de tussenstand. Morgen wacht het peloton opnieuw een stevige bergetappe.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.