Evenepoel droomt van Olympisch goud: “Geen grotere eer in topsport”

dinsdag 3 december 2019 om 16:42
Evenepoel droomt van Olympisch goud: “Geen grotere eer in topsport”

foto: Cor Vos (archief)

Remco Evenepoel maakt morgen kans op de Kristallen Fiets voor beste Belgische wielrenner van het afgelopen seizoen, maar de 19-jarige renner van Deceuninck-Quick-Step droomt in een interview met Het Laatste Nieuws ook al hardop van Olympisch goud in Tokio. “Olympisch kampioen, dat ben je voor eeuwig.”

Evenepoel liet eerder al weten twee grote doelen te hebben voor 2020: de Olympische Spelen in Japan en het wereldkampioenschap in het Zwitserse Martigny. “Er is in de topsport geen grotere eer”, aldus het toptalent uit Schepdaal, die met vertrouwen uitkijkt naar het nieuwe wielerseizoen. “Ik ben niet bang voor een terugval. Ik laat dat gewoon niet toe in mijn hoofd.”

“En toch zullen er resultaten komen die niet stroken met de verwachtingen”, beseft Evenepoel. “Verliezen hoort immers bij topsport. En ik zal dan ook om begrip en geduld vragen. Ik leer uit mijn fouten en zorg ervoor dat ik ze niet opnieuw zal maken. Ik kan een heel seizoen op een hoog niveau koersen, wat denk ik mijn kracht is. En op bepaalde momenten wil ik een heel hoog niveau halen.”

De Europees kampioen tijdrijden zal zich volgend jaar dus richten op de kampioenschappen, maar de Belg wil in de toekomst ook schitteren als ronderenner. En dan zal hij het (waarschijnlijk) moeten opnemen tegen kleppers als Tourwinnaar Egan Bernal en Tadej Pogačar. “Ik verwacht een leuke en boeiende strijd. We zullen elkaar dan naar een hoger niveau tillen”, aldus Evenepoel.

Kristallen Fiets
“Ik ben de beste tijdrijder, maar ik ben niet de beste klimmer. Daar moet ik nog hard aan werken. Ik zal nog meer op hoogtestage moeten gaan. Maar in Livigno voelde ik wel dat ik, eenmaal geacclimatiseerd, ook boven de tweeduizend meter mijn tempo kan blijven aanhouden.” Evenepoel zal volgend seizoen wellicht zijn debuut maken in een grote ronde (de Giro d’Italia, red.), al is er nog geen definitieve beslissing genomen.

Maar eerst gaat de aandacht uit naar de Kristallen Fiets, die morgen zal worden uitgereikt in Vilvoorde. Evenepoel is een van de genomineerden voor de titel ‘beste Belgische renner van het seizoen 2019’, maar hij moet het wél opnemen tegen onder meer werelduurrecordhouder Victor Campenaerts, Greg Van Avermaet en Flandrien-winnaar Wout van Aert. Evenepoel: “Ik zal niet teleurgesteld zijn, mocht ik niet winnen.”

“Maar stiekem hoop ik toch wel op de prijs. Het zou een mooie kers op de taart zijn”, zo vertelt Evenepoel, in 2019 ook nog winnaar van de Clásica San Sebastián, de Baloise Belgium Tour en een zilveren medaille op het WK tijdrijden. “Naast mijn leeftijd en prestaties kan mijn attractieve koersstijl een extra troef zijn.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.