Evenepoel en Lampaert schaven aan fietspositie in Californische windtunnel

maandag 18 november 2019 om 12:07
Evenepoel en Lampaert schaven aan fietspositie in Californische windtunnel

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel en Yves Lampaert trekken deze week naar de Verenigde Staten om aan hun fietspositie te werken. In de windtunnel van fietsconstructeur Specialized worden de renners uitgebreid getest op hun houding om de winstmarges op te zoeken. Ook ploegmaats Julian Alaphilippe en Bob Jungels reizen mee.

Dat hun ploeg Deceuninck-Quick Step juist dit viertal afvaardigt naar de Verenigde Staten is geen toeval: ze hebben allemaal bewezen een sterke tijdrit in de benen te hebben. Evenepoel is de huidige Europese én vice-wereldkampioen, Lampaert is de Belgische kampioen tijdrijden van twee jaar geleden, Alaphilippe reed in de gele trui naar chronowinst in de Tour de France en Jungels won meerdere nationale titels op deze discipline.

De windtunnel van Specialized in Californië is specifiek voor de wielersport ingericht, terwijl andere vaak ook voor verschillende doeleinden worden gebruikt. “Het ‘fijnere materiaal, de beperktere ruimte en de lagere snelheid maken de tests automatisch preciezer en betrouwbaarder”, licht coach Koen Pelgrim toe in Het Laatste Nieuws. Andere jaren combineerde de ploeg het bezoek aan de windtunnel met de Ronde van Californië, maar die gaat komend jaar niet door.

Finetuning
In de VS wordt aan de hand van 3D-modellen en persoonlijke feedback van de renners hun fietspositie geoptimaliseerd. “Voor elk van de vier gebeurt de finetuning met het oog op hun tijdrit”, zegt Pelgim. “Bob, Julian, Yves en Remco zijn al specialisten ter zake. Ze kunnen dan ook geen reuzensprongen meer maken. Het gaat om kleine stapjes. We spreken over seconden, eerder dan over een halve minuut. Maar elke seconde telt.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.