Remco Evenepoel rondt solo af in Druivenkoers Overijse
donderdag 26 augustus 2021 om 17:16

Remco Evenepoel rondt solo af in Druivenkoers Overijse

De Druivenkoers Overijse 2021 is gewonnen door Remco Evenepoel. De Belg van Deceuninck-Quick-Step begon op 60 kilometer van de aankomst aan een solo en wist deze af te ronden. Een autobrand leek de overwinning van Evenepoel nog in de weg te staan maar na de hervatting liep Evenepoel alleen maar verder uit.

Er werd dit jaar met grote belangstelling uitgekeken naar de Druivenkoers. Het was namelijk een eerste kennismaking met het parcours van het komende WK op de weg. Onder meer de Smeysberg en de Moskesstraat vormen de apotheose van het WK in Leuven en dus gold de koers van vandaag als generale repetitie. Daarnaast kon de wielerliefhebber zich verheugen op het ware sterrenensemble dat Deceuninck-Quickstep de weg opstuurde.

Ontstaan kopgroep
Vanwege de vele vluchtpogingen vanaf de start op de Dreef in Overijse, werd de eerste kopgroep pas na 46 kilometer gevormd. Het drietal Damien Gaudin (Team TotalEnergies), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen–Baloise) en Jonas Iversby Hvideberg (Team Uno-X) slaagde erin om weg te rijden bij het peloton.

Dit zorgde voor de nodige inspiratie bij de achtervolgers want tien kilometer later vestigden Michael Garrison (Hagens Berman Axeon), Niels van Ekeren (Metec-Solarwatt), Oliver Wood (Canyon dhb Sungod), Gianni Marchand (Tarteletto–Isorex), Iver Skaarseth (Team Uno-X) en Veljko Stojnic (Vini Zabù) zich bij de koplopers. Zij hadden op 130 kilometer van de meet een voorsprong van slechts anderhalve minuut’ op het peloton waar Deceuninck-Quick-Step en Lotto Soudal het initiatief namen.

Van Ekeren was de eerste renner van voren die moet lossen. Op de Moskesstraat kon hij het tempo van zijn medevluchters niet bijbenen. Door het sterke controleren van de twee Belgische WorldTour-teams raakte de wedstrijd ietwat op slot.

Schifting peloton
De voorsprong van de acht koplopers bleef tientallen kilometers steken op om en nabij de 01’35’’. Op 70 kilometer van de aankomst kwam de koers dan toch helemaal los. Dries Devenyns trok fors door op de Bekestraat waarna het peloton uiteen spatte. Een groep van een vijftiental renners sprong weg, met onder anderen Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel, Caleb Ewan, Tim Wellens en Fernando Gaviria.

Voor een aantal ging het echter nog niet snel genoeg. Evenepoel, Wellens, Laporte, Alaphilippe en Vakoc gingen op zoek naar de vroege vluchters. Door de versnellingen in het peloton werden zij in mum van tijd bijgehaald.

Op zestig kilometer van het eind, op het moment dat de koplopers werden bijgehaald, kon Evenepoel zich niet meer inhouden. De groeibriljant van Deceuninck-Quick-Step plaatste een ferme demarrage waar niemand een antwoord op had. Binnen vijftien kilometer had Evenepoel een voorsprong van een minuut bij elkaar gefietst op het peloton, waar verschillende groepjes weer samen waren gekomen. Na werk van Mikkel Bjerg op kop van het peloton slonk de voorsprong naar 00’39’’.

Brand langs parcours
Op 28 kilometer van de aankomst, vlak na de Lanestraat, stond de leider van de wedstrijd ineens stil. Een autobrand langs het parcours gooide roet in het eten voor Evenepoel. Koersdirecteur Scott Sunderland sprak het stilstaande peloton toe en vroeg de renners vijf minuten te wachten, om hulpdiensten de kans te geven om de plek van de brand te bereiken. Na een kwartier werd de koers weer hervat en kreeg Evenepoel zijn 35 seconden voorsprong terug.

foto: Cor Vos

De onderbreking werd door Evenepoel uiterst goed verteerd. De Belg liep steeds verder uit op het peloton, waar Alaphilippe, Asgreen en Serry de boel ontregelde. UAE Emirates, Uno-X en Lotto Soudal waren de ploegen die tevergeefs achter Evenepoel aanreden. Na een solo van 60 kilometer kwam Evenepoel zegevierend over de streep in Overijse. Ploegmaat Mikkel Frølich Honoré maakte het feestje compleet door tweede te worden na een late uitval. Aimé De Gendt (Intermarché-Wanty-Gobert) finishte als derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.