Evita Muzic klopt Demi Vollering in La Vuelta Femenina na spannende strijd
foto: Cor Vos
vrijdag 3 mei 2024 om 17:49

Evita Muzic klopt Demi Vollering in La Vuelta Femenina na spannende strijd

Evita Muzic heeft etappe zes van La Vuelta Femenina gewonnen. De renster van FDJ-Suez klopte Demi Vollering in een sprint met twee op de slotklim La Laguna Negra. Yara Kastelijn kwam enkele seconden later als derde over de streep. Vollering blijft leidster in het algemeen klassement.

De zesde rit van La Vuelta Femenina vertrok in Tarazona. Meteen na de start was het beklimmen geblazen. Echt steil was het nooit, maar de eerste 30 kilometer waren toch stevig. Daarna kregen de rensters een lange vlakke aanloop voorgeschoteld richting slotklim La Laguna Negra (6,5 km aan 6,7%). De verwachting was dat de klassementsrensters hier het vuur aan elkaars schenen zouden leggen.

De lastige openingsfase van de etappe zorgde voor heel wat aanvalspogingen. Na wat vijven en zessen kwam er dan toch een vroege vlucht. Met Laura Molenaar (VolkerWessels) en Fauve Bastiaenssen (Lotto Dstny) waren de Lage Landen vertegenwoordigd. Claudia San Justo (Eneicat-CMTeam) en Aurela Nerlo (Winspace) waren de twee andere aanvalsters.

Molenaar (links) en Bastiaenssen zij aan zij – foto: Cor Vos

Wachten op de slotklim 
Het duurde ook even voor de vier vluchters ruimte kregen van het peloton, maar uiteindelijk reden ze wel een mooie voorsprong bij elkaar. De laatste 30 kilometer gingen ze in met twee minuten voorsprong. Het waren de rensters van SD Worx-Protime, Liv AlUla Jayco en Visma | Lease a Bike die het tempo verzorgden.

In aanloop naar de slotklim verloren de aanvalsters snel terrein. Molenaar en Bastiaenssen zongen het wat langer uit dan San Justo en Nerlo en werden pas gegrepen op achttien kilometer van de streep. Vervolgens reed het peloton in groep naar de voet van La Laguna Negra.

Het peloton onderweg – foto: Cor Vos

Vollering neemt over, vrouwen van Fenix-Deceuninck proberen het
De eerste tempoversnelling kwam er op een zestal kilometer van de streep. Grace Brown, winnares van Luik-Bastenaken-Luik, nam overtuigend de kop en dunde het peloton uit. De Australische hield het kilometerslang vol, maar ging op vier kilometer van de streep dan toch aan de kant. Vollering wachtte niet langer af en nam de koppositie over. De Nederlandse trok flink door en deed meteen heel wat favorieten lossen.

Op een wat minder steil stuk was het aan Marlen Reusser om tempo te maken. Dat was van korte duur, want Pauliena Rooijakkers had ondertussen gedemarreerd.  Vollering zag het gevaar en sprong naar het wiel van haar landgenote. Even later probeerde Yara Kastelijn het, maar haar poging werd ook vrijwel meteen gecounterd door Vollering. Zodoende ging er een groepje met daarin een tiental favorieten naar de slotkilometer.

Muzic doet het
In die slotkilometer bleef Vollering het tempo bepalen. Iedereen moest lossen, behalve Muzic. De Franse klimster beet zich vast in het achterwiel van Vollering en kon er in de laatste 50 meter nog net overkomen. Vollering had niks meer over en moest vrede nemen met plaats twee. Even later werd Kastelijn derde, voor Riejanne Markus. Met Rooijakkers (achtste) eindigde er nog een Nederlandse in de top-10.  Vollering blijft wel leider in het algemeen klassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.