Ewan maakt indruk op Hatta Dam, Roglic doet uitstekende zaken
foto: Cor Vos
woensdag 27 februari 2019 om 13:16

Ewan maakt indruk op Hatta Dam, Roglic doet uitstekende zaken

Caleb Ewan heeft zijn eerste zege voor Lotto Soudal te pakken. De Australische sprinter maakte indruk op de steile Hatta Dam. Ewan versloeg de verrassende Matteo Moschetti. Primož Roglič (3e) deed uitstekende zaken in het klassement, aangezien de Sloveen belangrijke bonificatieseconden wist te pakken.

Alejandro Valverde boekte gisteren dan ‘eindelijk’ zijn eerste zege als wereldkampioen. De bergetappe naar Jebel Hafeet maakte veel duidelijk. Het liet zien dat Primož Roglič dé te kloppen man is in deze UAE Tour. Met de Sloveen als leider begon het peloton vandaag aan de vierde etappe, met aankomst op de korte maar steile Hatta Dam.

Gazprom-RusVelo laat zich zien 
Alessandro De Marchi had weer eens zijn stoute schoenen aangetrokken. De Italiaanse rasaanvaller van Team CCC maakte onderdeel uit van een kopgroep van zes. Naast De Marchi waren ook Simon Clarke, Charles Planet en Gazprom-RusVelo-renners Igor Boev, Stepan Kurianov en Artem Nych mee.

Evenepoel moet opgeven na val 
De zes vluchters kregen zeven minuten cadeau, maar het peloton had de situatie onder controle. De etappe leek zodoende wat voort te kabbelen, maar plots werd het peloton opgeschikt door een valpartij. Het grootste slachtoffer was toptalent Remco Evenepoel. De 19-jarige Belg moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Zonder Evenepoel reed het peloton verder richting Hatta Dam. In de woestijn is er altijd kans op waaiers, en zo ook vandaag. Het peloton brak in meerdere stukken, maar op goed vijftig kilometer van de finish smolt alles weer samen. We gingen dan ook met een compact peloton naar de laatste kilometers.

Waaiers in de UAE Tour! – foto: Cor Vos

Dumoulin in de aanval! 
Wereldkampioen Valverde wilde maar wat graag zijn tweede etappe winnen, en liet zijn ploeg Movistar dan ook op kop rijden. Ook UAE Emirates was van voren te vinden voor Alexander Kristoff en Fernando Gaviria. Het zorgde ervoor dat de meeste vluchters werden ingerekend. Wie er nog vooruit reed? Alessandro De Marchi!

De Italiaan kreeg op tien kilometer van de finish het gezelschap van… Tom Dumoulin. De renner van Team Sunweb – de nummer zeven in het klassement – ging op en over De Marchi, in de hoop om de concurrentie te verrassen. De Nederlander pakte tien seconden, maar werd voor de voet van Hatta Dam weer opgeslokt.

Valverde valt, Ewan wint 
Ondertussen viel er een tweede valpartij te noteren. Het grootste slachtoffer bleek Valverde. De Spanjaard wist echter – met dank aan zijn ploeggenoten – weer terug te keren. Ook David Gaudu en Emanuel Buchmann – de nummers drie en vier – lagen erbij. Beide renners wisten hun klassement echter te redden.

We kregen na een chaotische aanloopfase alsnog een sprint met een (bijna) voltallig peloton. UAE Emirates probeerde Kristoff naar de zege te piloteren, maar het was Moschetti die namens Trek-Segafredo de debatten opende. Ewan plakte aan het wiel, terwijl de rest op achterstand werd gezet. De Australiër wist uiteindelijk op de power naar de zege te rijden.

Primož Roglič deed prima zaken voor het klassement – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.