Ewan wint slotrit Turkije na spectaculaire finale, eindzege Großschartner
foto: Cor Vos
zondag 21 april 2019 om 15:22

Ewan wint slotrit Turkije na spectaculaire finale, eindzege Großschartner

De slotrit van de Ronde van Turkije is gewonnen door Caleb Ewan. De Australiër van Lotto Soudal was de beste na een spectaculaire finale in de smalle straten van Istanbul. Hij versloeg Fabio Jakobsen en Sam Bennett, die verrassend genoeg de sprint niet afwachtte. De leidende positie van Felix Großschartner kwam niet meer in gevaar.

Vroege kopgroep
Een kopgroep van vijf renners kleurde de slotrit richting Istanbul, met Lorenzo Fortunato (Neri Sottoli-Selle Italia), Hayato Yoshida (Nippo-Vini Fantini-Faizanè), Emerson Oronte (Rally UHC), Thimo Willems (Sport Vlaanderen-Baloise) en Ahmet Akdilek (Turkse selectie). Zij kregen maximaal drie minuten voorsprong.

Lotto Soudal en Deceuninck-Quick-Step controleerden het peloton voor hun sprinters. Even moest sprinttruidrager Sam Bennett van de fiets na een lekke band, maar hij kon bijtijds terugkeren. Bij het binnenrijden van Istanbul – nadat het peloton eerst 97 meter onder zeeniveau zakte in de Euraziëtunnel – werd het gat met de kopgroep steeds verder dichtgereden. Op vijf kilometer van de meet viel het doek voor de laatste aanvallers.

Bennett valt aan voor de vod
De finale was spectaculair in de oude, drukbevolkte binnenstad. De inmiddels bekende slotkilometer met de smalle straatjes en haakse bochten zorgde voor wat nervositeit. Sam Bennett ging al op 1,2 kilometer van de meet aan. Hij probeerde daarmee Fabio Jakobsen, José Alvaro Hodeg en Caleb Ewan te verrassen.

Dat lukte niet helemaal. Op minder dan 500 meter haalde Ewan Bennett bij, waarna de Australiër de kop overnam en de slotrit wist te winnen. Jakobsen moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Eindzege Großschartner
Felix Großschartner bleef goed van voren in de finale. De Oostenrijkse klimmer van BORA-hansgrohe eindigde als achtste in de rituitslag en haalde daarmee de eindzege binnen. Hij greep de macht in de enige klimrit van deze meerdaagse WorldTour-koers.

Het eindpodium – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.