Ex-manager Ivan De Schamphelaere: “Roompot beseft niet waar het aan begint”
foto: jonasdevylderphotography.be
zaterdag 8 september 2018 om 12:42

Ex-manager Ivan De Schamphelaere: “Roompot beseft niet waar het aan begint”

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws quote vandaag Nick Nuyens over het al dan niet vertrekken van Wout van Aert: “Een contract is geen vodje papier”, zegt Nuyens. Ivan De Schampelaere, manager van Veranda’s Willems vóór de komst van Crelan en Nuyens, verslikte zich in zijn koffie. “Ik vraag me af of ze bij Roompot weten waar ze aan beginnen…” Exclusief voor WielerFlits doet de Belg zijn relaas.

Even terug in de tijd. In 2013 en 2014 is Veranda’s Willems een bescheiden Continentaal team, met de Waal Gaëtan Bille als meest bekende naam. Meer dan vier UCI-zeges boekt de ploeg niet. Tot het in 2015 plots een stuk beter loopt, met 14 UCI-zeges, met Dimitri Claeys en diezelfde Bille als vaandeldragers. Maar het teammanagement is ambitieus.

Interesse in sponsor, niet in team
De Schamphelaere werd in september 2014 manager van het team en gaat professioneler werken. “Veranda’s Willems werd een ploeg met een compleet wetenschappelijk onderbouwde structuur. En ik mikte op het ProContinentale niveau. Helaas hadden we daar de financiële middelen niet voor. Maar ik had opgevangen dat ook Nick Nuyens aan een project aan het werken was. Waarop ik hem in het najaar van 2015 – na de GP Jef Scherens in Leuven – aansprak met de vraag of hij oren had naar een samenwerking. Hij zou me een mail sturen. Die kwam er ook snel, maar wel met de duidelijke opmerking van hem: ‘Ivan, we willen luisteren, maar besef wel dat we eigenlijk niet geïnteresseerd zijn in jullie project, maar alleen in jullie sponsor (Veranda’s Willems, red). Daar hadden wij echter geen oren naar, want we vonden dat we zelf een goede structuur op poten hadden gezet en op de juiste manier aan het werken waren.”

foto: PhotoPress.be

Dus bleef Veranda’s Willems Continentaal. Maar met het aantrekken van onder meer snelle man Timothy Dupont beleefde het in 2016 pas echt een succesjaar met niet minder dan 24 UCI-zeges. Meer dan de helft daarvan werd behaald door de West-Vlaamse sprinter. “In juli van dat jaar – tijdens de verkenning van Dwars door het Hageland – stapte Nick Nuyens plots op me af”, gaat De Schamphelaere verder. “Hij verontschuldigde zich voor zijn mail van een jaar eerder. ‘Eigenlijk zijn jullie toch niet slecht bezig. Laten we praten over een eventuele fusie en alsnog ProContinentaal worden. Ik heb een grote sponsor én een toprenner, jullie een team.’ We mochten op dat moment echter nog niet weten over wie het ging. Niet abnormaal in die fase van de gesprekken.”

“Maar de onderhandelingen liepen vlot”, bekent De Schamphelaere. “Vrij snel was er een deal en zouden we ProContinentaal worden. Alleen eiste Nuyens dat hij teammanager werd, omdat zijn sponsor – wat achteraf Crelan bleek te zijn – dubbel zoveel investeerde in de ploeg als Veranda’s Willems. Ik zou operationeel manager zijn. Weliswaar met een overeenkomst dat ik minstens zo lang aan boord kon blijven als Veranda’s Willems geldschieter bleef: twee jaar, met een optie voor een derde. Daar kon ik me in vinden en ik nam onbetaalde verlof. Ik was – en ben ondertussen opnieuw – onderwijzer.”

“Plots eiste Nuyens bijna 40 procent meer van Veranda’s Willems”
En toen begon stilaan de grote ommekeer, vertelt De Schamphelaere met een krop in de keel. “Eerste feit: tijdens het WK in Qatar, waar we de ploegentijdrit reden, kreeg ik plots telefoon van Nuyens dat de inbreng van Veranda’s Willems met bijna 40 procent verhoogd moest worden. Anders zou de deal ‘ontploffen’. Dat terwijl Nuyens ondertussen wel al een aantal renners – waaronder Dupont – onder contract had gelegd. Dus was er voor Luc Willems (eigenaar van Veranda’s Willems) gewoon geen weg terug. Het was een eerste teken aan de wand. Later veranderde hij zonder ons medeweten het statuut van het team van vzw (vereniging zonder winstbejag) naar bvba (vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, red), waardoor mijn aantal dienstjaren vervielen. Een doordacht manoeuvre, bleek maanden later.”

“Eens alles getekend, begon de hel echt”, verwoordt De Schamphelaere het. “Ik was op papier operationeel manager, maar ik was daar absoluut niet gewenst. Om maar een voorbeeld te geven, ik mocht zelf mijn Ikea-bureau ineen knutselen, terwijl het personeel dat voor de rest van het management deed. Op oudejaarsavond was ik volgwagens aan het bestickeren. Mijn logistieke benadering richting onze eerste rittenkoers (de Ruta del Sol, red) heb ik zeven keer moeten herwerken, terwijl dat de voorbije jaren allemaal goed was verlopen. Pure pesterijen, eigenlijk. Nog geen maand later werd ik opgedragen om in plaats van operationeel manager, ploegleider te worden – ik had namelijk die cursus gevolgd. Tot – na de ellende met de fietsen en veel andere problemen – Michiel Elijzen werd aangekondigd als nieuwe ploegleider en mijn rol helemaal was uitgespeeld.”

Financieel tekort
“Het straffe van het verhaal: in mei 2017 ben ik Nick gaan vertellen dat ik de aanvraag moest vernieuwen om mijn onbetaald verlof te verlengen. ‘Natuurlijk’, zei hij. ‘Doe maar.’ Alleen… Exact een maand later kreeg ik mijn ontslag. Reden: een reorganisatie. Zoveel is een contract voor Nuyens dus waard. 28 juni was niet toevallig de dag waarop ik moest opkrassen. De Belgische wetgeving zegt immers dat een contract met bepaalde duur dat ontbonden wordt voor het ingaan van de zevende maand overgaat in een contract van onbepaalde duur, waardoor ze mij maar vier weken moesten uitbetalen.”

“De échte reden van mijn ontslag? Een audit had toen al uitgewezen dat het team met een financieel tekort van een paar honderdduizenden euro’s kampte. Die balans moest opnieuw wat in evenwicht geraken en daarvoor moest veel wijken. Zelfs ik, die nochtans een sluitend contract had. Meneer Willems heeft nog geprobeerd mij aan boord te houden, maar dat is niet gelukt. Vandaar ook dat de optie van het derde jaar Veranda’s Willems als sponsor niet wordt gelicht. Meer zelfs, Luc Willems zal je in het wielrennen niet meer terugzien. Voor hem is een woord wel een woord.”

Waarschuwing
De Schampelaere vertelt nog verhalen. Zoals dat van een profrenner die door Nuyens onder tafel werd betaald om op die manier zijn contract te verbreken. “Ik doe dit verhaal niet uit wraakgevoelens”, vertelt De Schamphelaere. “Ik ben maar een paar maanden werkloos geweest en ben er ondertussen opnieuw bovenop. Ook mentaal. Maar laat dit toch een waarschuwing zijn naar de mensen van Roompot, want dit is een zeer herkenbare situatie. Ook nu moet een financieel gat opgevuld worden. En in het persbericht was al te lezen dat ook hier Nuyens de ‘paying agent’ in het team wordt. Een ProContinentaal team kan maar één paying agent hebben. Concreet: ook nu is het Nuyens die de rekeningen beheert. Ik houd mijn hart vast.”

“Ik hoop echt dat met Roompot niet gebeurt wat met Veranda’s Willems is gebeurd. Want Luc Willems trekt op 31 december de stekker definitief uit het wielrennen. Immens ontgoocheld… Het is me ondertussen duidelijk dat Roompot zijn ziel verkocht aan een renner die niet wil blijven.”

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
8 september 2018 12:52
Het is natuurlijk maar 1 kant van het verhaal, maar het bevestigt wel het beeld dat het een zooitje was onder Nuyens.
8 september 2018 12:56
Zo, das lekker wakker worden. Ik mag toch hopen voor Boogie en co. dat ze de boel dichte hebben getimmerd.
8 september 2018 12:56
Is Nick Nuyens om een reactie gevraagd?

edit WF: om reactie gevraagd. Tot op heden niet gekregen... Zodra Nick Nuyens reageert, geven we die, uiteraard.
  8 september 2018 13:36
  In principe helemaal gelijk, maar om nou wikipedia te citeren....
  8 september 2018 14:00
  @WF: Ook als de beklaagde (nog) niet gereageerd heeft is het handig dat te vermelden. Dat is althans hoe de Volkskrant het doet.
8 september 2018 12:58
Heftig.. en T eplausibel. Hopelijk leest Roompot deze keer dan wel mee. Of stuurt wf dit ook naar Boogerd die altijd een trouwe tafelheer was bij wf-live
8 september 2018 13:03
Ik ben vooral benieuwd naar de rol en het standpunt van de Belgische Wielerbond. Die mogen zich hier best in mengen.
  8 september 2018 15:14
  Hoezo?
  Uit het verhaal blijkt dat alles legaal gegaan is. Nuyens heeft een sponsor onder druk gezet, die sponsor was ongetwijfeld akkoord met de grotere ambities. Niet gek dat de ploeg dan een grotere bijdrage vraagt. Ik denk dat ze ook wel waar voor hun geld kregen.
  Heel netjes gaat hij niet met mensen om lijkt zo. Maar wel legaal kennelijk.
8 september 2018 13:16
Ik mag Nuyens al niet sinds zijn verbroken vriendschap met Leukemans, en mijn respect voor hem is er niet op gegroeid.
8 september 2018 13:21
Het was Roompot te doen om de sponsor Crelan en vooral om Van Aert en de bijbehorende wildcards. Helaas krijg je er het Trojaanse paard Nuyens bij, als renner al heel vervelend maar als manager werkelijk een ongelooflijke løl. Die heeft straks 3 ploegen om zeep geholpen: Aqua Blue, Verandas Willems en Roompot.
  8 september 2018 13:26
  Aqua Blue leek het sowieso al erg lastig te hebben, dus dat zou ik Nuyens niet aanrekenen. Roompot had al een gat in de begroting, maar Nuyens kan wel een zetje richting afgrond geven.
  8 september 2018 13:56
  Hoe Nuyens als manager is weet ik niet, maar als renner vond ik hem altijd sympathiek overkomen zowel op tv als bij de koersen zelf.

  Dat niet elke renner een goede manager is lijkt me duidelijk, maar daar zitten er bij Roompot ook wel een aantal van. De paniekreactie van deze fusie omdat de ploeg een aantal wildcards miste (logisch na een minder 2017) duidt nu ook niet op een stevig beleid.

  Ze rijden dit jaar een veel beter jaar waarin ze zich in WT koersen meer dan eens wel goed hebben laten zien ( o.a. Gent Wevelgem en Binckbank Tour) dat was volgend jaar met doorzetten van huidige beleid wel beloond bij enkele koersen.

  Ik vind het nog steeds jammer dat deze ploeg bij figuren als Zijlaard Breukink en Van Poppel terecht is gekomen en niet mede vanuit de KNWU is opgezet met bekwame mensen die opleiden wel weten vorm te geven. Bijv Elijzen, Vierhouten enz.
8 september 2018 13:27
Ik denk niet dat er nog een Roompot is in 2020 in elk geval. Jammer.
8 september 2018 13:28
Als dit waar is, is het wel heel erg van Nuyens. Ik snap alleen het waarschuwen van Roompot niet zo goed, omdat de contracten net getekend zijn. Nu mist die waarschuwing effectiviteit. Stom van Roompot dat ze Nuyens zo belangrijk laten zijn in het nieuwe team.
  8 september 2018 15:17
  Inderdaad lekker natrappen van deze ex manager die doet alsof hij anders voor een fout wil behoeden. Dat kunnen we wel net een korrel zout nemen anders had hij dit wel persoonlijk en voor contract kunnen zeggen.
8 september 2018 13:38
Alle sponsor contracten lopen nog 1 jaar en Sniper geeft contracten van 2 jaar weg. Op z'n minst bijzonder te noemen.
8 september 2018 13:41
Het artikel zou echt interessant worden als ook de reacties van andere betrokkenen erin staan. Zo komt het op mij over als roddelpraatjes of zwartmakerij.

edit WF: om reactie Nick Nuyens gevraagd. Tot op heden niet gekregen…

Niettemin wordt de kwalijke rol die Nuyens speelt wel steeds duidelijker.
  8 september 2018 15:19
  Er zijn natuurlijk ook andere vergelijkbare geluiden over de management stijl van Nuyens. Die trend benoemen met links had het stuk geloofwaardiger gemaakt.
8 september 2018 13:43
"Ik doe dit niet uit wraakgevoelens " ondertussen word Nuyens hier wel behoorlijk wat verweten.. zwart makerij en goedkoop scoren. Roompot weet echt waar ze aan beginnen. En nu met zo'n verhaal komen terwijl alles al rond is? Jaloezie misschien...
  8 september 2018 14:11
  "Roompot weet echt waar ze aan beginnen" Bron?

  Soap komt over als een zootje ongeregeld waar de motivatie van veruit de belangrijkste persoon binnen de ploeg ver te zoeken is.
8 september 2018 13:46
Natuurlijk gaat Nuyens dit nooit erkennen. Of het nu echt allemaal zo is gegaan of niet. Er gebeuren wel heel vreemde dingen.

De band met zijn kopman Van Aert is volledig verpest maar de toekomst van de ploeg hangt kennelijk wel van het blijven van Van Aert af.

Die aangekondigde fusie met Aqua Blue. Toen ineens niet. En nu verdwijnt Aqua Blue in zijn geheel.

Kijk eens naar hoe weinig renners pas bevestigd zijn bij Roompot Crelan voor volgend jaar. En van Roompot alleen nog Van Schip. Bizar.
  8 september 2018 15:21
  Waarom was die belachelijk veel te vroege aankondiging door aqua blues de schuld van Nuyens of zijn ploeg?
8 september 2018 14:04
http://www.cyclingnews.com/features/rick-delaney-has-left-the-group-the-story-behind-the-rise-and-fall-of-aqua-blue/

Interessant leesvoer, over de tactiek van Nuyens.
  8 september 2018 15:47
  Er staat alleen dat er een halve deal was. Terwijl er nog niks getekend was wordt er dan een fusie aangekondigd, belachelijk toch? Zelfs als er al handtekeningen waren spreek je toch af hoe en wanneer je wat naar buiten brengt? Extreem ongepast van die delaney van aqua blue.
  Verder zou het contract van van aert aangepast moeten worden bij een eventuele fusie. Het is vanuit Nuyens maf dat er niet met van aert gesproken is. Maar vanuit aqua blue nog veel meer. Die lopen bewust het risico dat hij geen aanpassing wil, hebben zich nergens van op de hoogte gebracht en doen alsof alles rond is? Absurd.
  Het artikel laat erg weinig van Nuyens zien maar is wel duidelijk hoe volstrekt belachelijk die delaney is. Nuyens komt echt een stuk sympathieker over nog dan deze delaney kerel die denkt dat hij met één of twee enigszins aardige renners wel even overal welkom is. En als zijn irreële beeld niet blijkt te kloppen de toegezegde financiering maar weghaalt.
8 september 2018 14:18
Nare man die Nuyens. Waar rook is is vuur. Snel elimineren
  8 september 2018 16:22
  Lekker makkelijk. zo worden onterecht verdachten van misdrijven het leven zuur gemaakt.
8 september 2018 14:20
van Schip gaat ook nog wel weg en van Aert zal zeker niet de rol gaan vervullen waar ze allemaal met gekruisde vingertjes van uitgaan.
  8 september 2018 19:28
  Waarom zou Van Schip weggaan bij die ploeg? Buiten Roompot zie ik geen ploeg waar hij kan rijden zoals hij nu doet.
  9 september 2018 11:10
  Van Schip zou een mooie renner zijn voor Movistar. En dan samen met Erviti, Bennati en Roelandts het Vlaamse werk in.
  9 september 2018 12:28
  Is ook voor zeker 50% baanrenner he. En studeert nog. Weet niet of je bij een WT ploeg die vrijheid krijgt.
8 september 2018 14:48
Doodzonde dat Roompot zich laat meeslepen in een avontuur met meer risico's dan kansen!
8 september 2018 14:48
wielrennen op zn viest....
8 september 2018 15:18
Amai, heerlijke achterklap.
8 september 2018 15:31
hohohooo, een vlammend interview. (Proficiat Wielerflits & Nico Dick)
"Maar de onderhandelingen verliepen vlot"(alinea 4) behoefde meer uitleg na alinea 3. Tot dan toe waren het enkel woorden. Ookal is "Ivan, we willen luisteren, maar besef wel dat we eigenlijk niet geïnteresseerd zijn in jullie project, maar alleen in jullie sponsor (Veranda’s Willems, red)." heel erg onbeschaafd.
Daarna komen de feiten: De venijnige manier waarop Nick Nuyens met voorbedachte rade een sponsor onder druk zet door de beste renners te gijzelen. Meneer Willems kan hier gewoon van getuigen toch? Vervolgens manoevreert hij de oud-manager naar de uitgang. Waar heeft de renner Nick Nuyens deze liquideringstechnieken geleerd?? Uiteindelijk is Timothy Dupont ook in onmin vertrokken bij de ploeg. Hetzelfde staat te gebeuren met Van Aert. Dat is dus de 3de belangrijke figuur die vertrekt omdat het écht niet verder kan!
@WF
Die pesterijen waar De Schampelaere het over heeft zouden kunnen betekenen dat er nog rotte appels in de ploegleiding zitten. Nuyens heeft Elijzen aangetrokken. Kunnen jullie hem vragen wat hier allemaal van aan is?
9 september 2018 01:09
Zo zo, heftig.
9 september 2018 02:11
“Veranda’s Willems werd een ploeg met een compleet wetenschappelijk onderbouwde structuur."

Iemand een idee wat de beste man bedoeld?
9 september 2018 10:46
Volgens mij weet Roompot heus wel dat ze met Nuyens problemen in huis halen, en ik mag hopen dat ze een dichtgetimmerde overeenkomst hebben met hem en zijn sponsor dat wil zeggen dat ze hém eventueel kunnen wippen of uitrangeren.
9 september 2018 20:41
Nuyens had als coureur al een gluiperige instelling. Zo te lezen heeft hij zijn streken nog niet verleerd. Hij was beter bij zijn supermarkt gebleven want hij is absoluut geen verrijking voor het wielrennen. Hopelijk heeft Roompot goede clausules opgenomen in het contract want er gaat geheid rottigheid van komen.
10 september 2018 15:44
Rode draad in het verhaal is dat Nuyens zich aandient als eigenaar van een lijfeigene waar hij mee kan doen wat hij wil, en dat is ene WVA in dit geval, toppunt is wel dat de aangetrokken nieuwe partners nooit vragen stellen hoe de toekomstige en enige topper daar zelf over denkt, is het dan zo zoals hier al aangehaald is dat ze bij Roompot een failliete zaak in Nuyens zijn schoenen aan het schuiven zijn? .
Wat WVA zijn zaak betreft, er bestaat zoiets als vrij verkeer van personen en werknemers in de EU, het 'Bosman' Arrest. Als hij naar de rechter stapt kan hij vertrekken , en in deze waarschijnlijk zonder afkoopsom.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.