Ex-prof levenslang geschorst wegens toedienen doping bij minderjarige zoon
vrijdag 4 november 2016 om 10:18

Ex-prof levenslang geschorst wegens toedienen doping bij minderjarige zoon

Ex-profwielrenner Teo Muis mag de rest van zijn leven op geen enkele wijze betrokken zijn bij wedstrijden of trainingen. De tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft de 50-jarige Muis geschorst vanwege het verstrekken en toedienen van Nandrolon aan zijn toenmalige minderjarige zoon.

Elk jaar komt het een keer voor dat op de site van de Nederlandse Wielerbond tussen alle nieuwsberichten over masterclasses fietsenmaken en aankondigingen van Nederlands Kampioenschappen het woord “schorsing” verschijnt. Vaak gaat het om een berichtje van niet meer dan vier regels waarin een van de leden een schorsing wordt opgelegd.

In Nederland zijn die schorsingen vooral voor renners die hun handen niet thuis kunnen houden of een dopingcontrole hebben gemist. In november 2015 was daar het bericht over een junior die geschorst werd. Deze zin was dan ook alle informatie die er op de site van de KNWU te vinden was. Op social media en de verschillende wielerfora werden al snel talloze geruchten verspreid. Van het gebruik van amfetamine en nandrolon tot het missen van een dopingcontrole.

De betrokkene zelf kwam ook met een verhaal. In de plaatselijke krant liet de toen 17-jarige Jesse Muis optekenen dat het ging om een gemiste dopingcontrole. De storm waaide over maar de schorsing bleef staan.

Levenslang geschorst
Dinsdag stond er opnieuw een bericht op de site van de KNWU. Ditmaal ging het niet om J. Muis maar om T. Muis. Ook hier weer minimale informatie over de reden van schorsing. De schorsing zelf loog er niet om. “De heer is door een uitspraak van het Instituut Sport Rechtspraak met onmiddellijke ingang levenslang geschorst en mag derhalve op geen enkele wijze betrokken zijn en of deelnemen aan wedstrijden of trainingen.”

De werkelijke reden van de schorsing staat in de aanklacht van de KNWU: “Betrokkene heeft in november/december 2014, althans op enig moment voorafgaande aan een dopingcontrole die plaats vond op 2015 te (België) in zijn functie van begeleider/coach Nandrolon toegediend aan zijn destijds minderjarige zoon, die ook lid is van de KNWU. Nandrolon komt voor op de Dopinglijst van de KNWU en is verboden binnen en buiten wedstrijdverband. Toediening van een dergelijke verboden stof aan een lid vormt een overtreding van artikel 10 van het Dopingreglement.”

Teo Muis werd begin jaren ’90 als 21-jarige renner prof bij het Spaanse Orbea. Al snel reed hij alle grote klassiekers en maakte hij kennis met de harde wereld van het profwielrennen. In een interview met Jan Volwerk sprak hij over het grootste item: “Doping? Ik niet. Het is me wel aangeboden. Door ploeggenoten. Maar ik ben er nooit op ingegaan. Ik was veel te bang dat ik gepakt werd en ik wilde ook écht niet. Verder wil ik er niets over kwijt. Er is de laatste tijd al te veel over geroepen.” Het interview gaf hij nadat hij de afgelopen jaren de liefde voor de wielersport weer gevonden had. Samen met zijn zoon Jesse reisde hij stad en land af om te strijden in de rondjes om de kerk.

Doping
De familie Muis probeerde alles om de dopingschorsing van Jesse op te heffen. Via verschillende advocaten werd de uitspraak aangevochten en werd het missen van een dopingcontrole de inzet. Afgelopen maand kwam er een uitspraak van de tuchtcommissie in de zaak van de familie Muis. De schorsing van Jesse Muis wordt ingekort van vier naar twee jaar, maar niet vanwege het missen van de doping controle.

Jesse Muis is wel degelijk betrapt op het gebruik van Nandrolon, maar het staat niet vast of hij daarvan op de hoogte was. “De betrokkene (vader, red.) heeft in zijn verweerschrift erkend dat hij de aangetroffen verboden stoffen aan zijn destijds minderjarige zoon heeft toegediend onder het voorwendsel dat het vitamines betrof. Hij zegt zich te realiseren dat hij een fout heeft begaan en verklaart bereid te zijn de door de KNWU gevraagde straf van levenslange uitsluiting te aanvaarden”, is te lezen in de uitspraak.

“Geen commentaar”
In zijn verweerschrift probeerde Muis senior ook de publicatie van de uitspraak tegen te houden. Publicatie zou “een verzwaring van de straf betekenen, met name voor zijn zoon, met ingrijpende en onwenselijke gevolgen voor de verhoudingen binnen het gezin.” Volgens de tuchtcommissie biedt het Dopingreglement noch de World Anti-Doping Code van het WADA enige ruimte om publicatie te verbieden “dan wel hier voorwaarden aan te verbinden”.

Muis heeft zijn verhaal bij de rechter gedaan en wil verder geen commentaar geven.

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
4 november 2016 10:34
Geen alleenstaand geval. In de jaren tachtig en negentig schering en inslag. Vaders die hun zoon aanzetten tot doping gebruik. Zelf meegemaakt en gezien bij de buur. Ondertussen is die buur reeds jaren overleden en de zoon koerst niet meer. Zijn entourage waren echter niet de minsten.
4 november 2016 10:34
die Orbea ploeg was voor veel renners de opmaat naar Banesto, Iles Baleares etc etc...
4 november 2016 10:35
Volgens mij wist Jesse er gewoon van maar is dit slechts een truc om die dopingschorsing zo laag mogelijk te houden. Die familie heeft er blijkbaar alles voor over. Sneu.
4 november 2016 10:49
Goede reclame voor zijn Schildersbedrijf Teo Muis, not!
4 november 2016 11:11
Ah, een proefdier.
4 november 2016 11:16
Dat artikel op janvolwerk is best leuk om te lezen, maar als hij stelt nooit doping te hebben gebruikt en vervolgens zegt Riis op minuten te hebben gereden (ook al zou het een 'voorbereidingskoers' betreffen) ben je mij kwijt. Vindt die generatie nog steeds lastig te peilen en deze gebeurtenis kent helaas alleen maar verliezers. Succes, maar wegwezen, familie Muis!

@ Wannes ... Ik kijk nergens meer van op.
4 november 2016 11:19
Zeer sneu verhaal dit. Ik heb wel vaker gehoord hoe fanatiek ouders van wielrenners kunnen zijn.. Zie geval Femke van den Driesche en broer. Heb vaak het idee dat sommige ouders nog liever hebben dat hun kind prof wordt dan het kind zelf en dan kunnen ze gekke dingen gaan doen.
4 november 2016 11:35
Er zijn heel veel wielersport beoefenaars in met name de Alblasserwaard die zeer verheugd zijn met dit nieuws!!
4 november 2016 11:43
Tis triest dat zo'n jongen door z'n vader het verkeerde pad wordt opgestuurd. kans is groot dat z'n normen en waarden al flink zijn verziekt.
4 november 2016 12:05
Tja Theo Muis rijdt/reed o.a. bij de Brabantse Wieler Federatie afgelopen seizoen, was geen houden aan en won met 2 vingers in de neus menig koers. Talent?
4 november 2016 12:09
@S-Works, dat is vreemd, ik zou juidt denken dat het als teleurstellend zou worden ervaren.
4 november 2016 12:14
@Binda: De familie muis is nou niet de meest sympathieke familie in de wielerwereld...
4 november 2016 12:40
Goed artikel.
4 november 2016 12:57
Leuk artikel inderdaad. Ik moest meteen aan Wesley Lommers denken.
4 november 2016 13:03
Vaak genoeg tegen Teo gereden, leek me al niet de meest snuggere persoon. Dit slaat wel echt alles. Vond het altijd wel grappig dat hij met hele zonnebankbruine benen aan de start stond bij de eerste koers in Maart. Hard fietsen kon hij wel, maar iedereen praatte er in het peloton al over dat ze hem niet vertrouwden. Weg ermee!
4 november 2016 13:53
Hmm, het lijkt er een beetje op dat papa Muis alle schuld op zich neemt in een poging om te redden wat er te redden valt van de carrière van zoonlief.
Ik heb overigens veel tegen Teo gereden bij de nieuwelingen en junioren, begin jaren '80. Hij kon echt wel een stukje fietsen en won regelmatig, meestal na een solo. Dat hij de afgelopen jaren schijnbaar iedereen bij de BWF het snot voor ogen rijdt, zoals uit de reacties van Nultra en RubenAV volgt, verbaast me dan ook niet echt en dat zou ik niet direct met doping in verband willen brengen.
4 november 2016 13:57
Wat een familiedrama zeg. Een stukje van een paar honderd worden, maar ik heb het gevoel dat ik een hele roman heb gelezen...
4 november 2016 14:22
Wanneer gaan ze eens beseffen dat met hard en natuurlijk werken betere resultaten haalbaar zijn dan met die hele farmaceutische industrie.
4 november 2016 16:42
Het lijkt inderdaad een beetje op 'take one for the team', wat die vader doet. Hij bekent een dopingvergrijp zodat z'n zoon (relatief) buiten schot blijft.

Om dit 'kindermishandeling' te noemen gaat sowieso nogal ver, dit is nog wat anders dan een spuit EPO toedienen... voor zover die vader er al iets mee te maken heeft.
4 november 2016 17:32
Een " kind " van 17 zal toch het verschil wel zien tussen een vitamientje en een medicijn?
4 november 2016 17:34
@Binda wat Aristos zegt, als papa Muis lachend spuitgebaren maakt na wederom een podium behaald te hebben dan maak je jezelf niet populair. De verhalen en vermoedens zijn er altijd geweest. Het is fijn dat Teo nu met de billen bloot moet. Voor zijn zoon Jesse is er trouwens wel wat werk aan de winkel, die lijkt wel wat op Betancur na een lange zomerstop ...
4 november 2016 18:09
Verwerpelijk gedrag van de vader. Ook al zal de zoon het wel begrepen hebben wat hij ' mocht ' innemen.
De zoon is waarschijnlijk van jongs af aan al vergiftiging met ideeën. Vast niet alleen op fiets gebied.
De zoon zal zijn hele fiets leven hier aan gekoppeld worden, en zich later als hij ouder is, zich nog wel eens achter de oren krabben, als het fysiek niet zo lekker gaat.
Wat een trieste geschiedenis en dat omdat ze iets willen laten zien waar geen mens zich druk om zal maken.
4 november 2016 18:17
Doet me denken aan Femke. Die had, om het even heel netjes uit te drukken, ook geen al te verstandige entourage. Als kind ben je daar gewoon vaak de dupe van, zo blijkt hier ook maar weer.
4 november 2016 20:28
Dat geloof je toch zeker zelf niet Schipperaar?
4 november 2016 21:58
Teo is bekend vanuit de koers. Enorme zak hooi. Kon wel hard fietsen maar op amateurniveau heb je daar niet zoveel aan.

De KNWU had naast een schorsing ook wel de politie danwel kinderbescherming mogen bellen.

In ieder geval ga ik 'm in de amateurkoersen niet missen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.