Ex-renner Bobridge bekent drugsgebruik tijdens wielercarrière

donderdag 16 mei 2019 om 15:49
Ex-renner Bobridge bekent drugsgebruik tijdens wielercarrière

foto: Cor Vos

Ex-renner Jack Bobridge heeft tegenover de rechtbank van Perth toegegeven tijdens zijn carrière cocaïne en XTC te hebben gebruikt. De Australiër moet zich in eigen land verantwoorden, aangezien hij wordt verdacht van de handel in XTC. “Ik nam recreatieve drugs met andere wielrenners”, zo citeert Cyclingnews.

Bobrigde reed tijdens zijn carrière voor Garmin-Cervélo, Orica-GreenEDGE en Trek-Segafredo. Daarnaast reed hij enige tijd voor Belkin, het huidige Jumbo-Visma. De inmiddels 29-jarige ex-renner won etappes in de Eneco Tour en de Tour Down Under. Bobridge was nog succesvoller op de baan, met in totaal drie wereldtitels.

In 2016 zette hij echter een punt achter zijn carrière wegens aanhoudende rugklachten. Het bleef vervolgens lange tijd stil rondom Bobridge. Tot 23 augustus 2017, aangezien hij toen werd opgepakt op verdenking van drugshandel. Bobrigde ontkent nog altijd in alle toonaarden, maar geeft nu wel toe zelf drugs te hebben gebruikt.

In voorbereiding op wedstrijden 
Bobridge bekent tussen 2010 en 2016 drugs te hebben genomen, waaronder cocaïne en XTC. Hij nam de drugs in voorbereiding op wegwedstrijden, wetende dat de stof op tijd uit zijn lichaam zou zijn. Bobridge vertelde aan de rechtbank de namen van twee betrokken renners, maar die werden niet naar buiten gebracht.

Het voormalige toptalent gebruikte naar eigen zeggen vooral om de pijn te bestrijden die hij ondervond van artritis, een ontsteking van de gewrichten die veroorzaakt kan worden door reumatische aandoeningen. De enige legitieme medicijnen tegen artritis zorgden namelijk voor een chronische vermoeidheid bij Bobridge.

Jack Bobridge in betere tijden: als winnaar in de Tour Down Under – foto: Cor Vos

Alex McGregor 
De hoofdrolspeler benadrukt verder geen drugs te hebben gebruikt voor of tijdens de laatste Olympische Spelen. Bobridge veroverde toen zilver op de ploegenachtervolging. Verder ontkent hij de verkoop van XTC-tabletten aan zijn voormalige vriend en ploeggenoot Alex McGregor. Die laatste beschuldigt Bobridge van drugshandel.

Bobridge zal volgende week met meer bewijs komen, in de hoop zijn onschuld te bewijzen. Indien hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij een gevangenisstraf. Overigens staat cocaïne op de dopinglijst van de UCI.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.