Ex-renster Tara Gins geweigerd als ploegleider na ‘ongepaste’ foto: “Dubbele standaarden”

zondag 24 januari 2021 om 13:54
Ex-renster Tara Gins geweigerd als ploegleider na ‘ongepaste’ foto: “Dubbele standaarden”

foto: Cor Vos

Ex-wielrenster Tara Gins zou dit jaar aan de slag gaan bij een niet nader genoemde mannenformatie, maar door een fotoshoot uit het verleden werd ze aan de kant geschoven. “In het wielrennen wordt nog te veel in hokjes gedacht op alle vlakken”, laat ze weten via Instagram.

De 30-jarige Gins werd na een korte carrière als profwielrenster ploegleidster bij S-Bikes AGU en koersdirectrice van de vrouwelijke versie van de Driedaagse Brugge-De Panne. Dit jaar had ze een mondelinge overeenkomst om bij een mannelijke wielerploeg aan de slag te gaan als ploegleider.

“Dat is iets waar ik enorm naar uitkijk, want dat is de richting die ik uit wil. Maar blijkbaar heeft iemand een probleem gemaakt van een foto in een boekje van mij”, aldus Gins. “Ik vind het nu niet erg dat het niet meer doorgaat. Het is waarschijnlijk beter zo. Ik wil niet samenwerken met mensen die mijn capaciteiten niet zien en enkel met de kudde meelopen.”

Dubbele standaarden: “Ik ben letterlijk aangerand geweest”
“In het wielrennen wordt er nog zeer veel in hokjes gedacht op alle vlakken. Dat is jammer.” Volgens Gins heersen er in de wielersport dubbele standaarden. “In alle jaren die ik gekoerst heb, heb ik al zoveel negatieve dingen meegemaakt met ploegleiders of soigneurs. Ik ben letterlijk aangerand geweest. Er is ooit een mecanieker bij me in de douche gekropen na een training.”

Tara Gins als profwielrenster – foto: Cor Vos

“Ik ben ooit gekust geweest door iemand van de staf, waarbij ik die persoon van me af heb moeten duwen” gaat ze verder. “Ik heb ooit zeer ongepaste opmerkingen gehad van ploegleiders over hoe ik eruit zag, over mijn gewicht, dat ze me wel zouden doen als ik er anders zou uitzien. Ik heb een manager gehad die binnenkwam toen ik gemasseerd werd om te zeggen hoe geil ik er wel niet uitzag.”

Gins: “Ik ben daar altijd tegen in gegaan, heb dat altijd van mij afgeduwd. Maar al die dingen die ik heb meegemaakt, maakt dat ik dit nog frustrerender vind. Ik ben nu gestopt met koersen en wil mijn eigen dingen doen, kansen krijgen. En dan worden die terug ontnomen door van die eikels, sorry om het zo te zeggen, die een dubbele standaard hanteren. Blijkbaar kan je als man iets meer in het wereldje.”

“Blijkbaar is een foto belangrijker dan capaciteiten of ervaring”
Ze kijkt tot slot terug op de fotoshoot die haar een functie als ploegleidster kostte. “Dat waren foto’s waar ik niemand iets mee aandoe. Blijkbaar zijn die nu te ongepast om met renners te mogen werken. Blijkbaar is een foto belangrijker dan capaciteiten of ervaring. Ik wil iedereen bedanken voor de steunbetuigingen en dit nu zo snel mogelijk achter me laten.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.