Ex-rensters kaarten misbruik van Belgische manager Health Mate Ladies aan

dinsdag 11 juni 2019 om 13:13
Ex-rensters kaarten misbruik van Belgische manager Health Mate Ladies aan

Sara Mustonen - foto: Cor Vos

Drie oud-rensters van de vrouwenploeg Health Mate Ladies hebben zich uitgelaten over misbruik van ploegmanager Patrick Van Gansen. Vorige week maakte Esther Meisels bekend dat ze de ploeg heeft verlaten omwille van slechte behandeling en ongewenst gedrag door Van Gansen. De manager ontkent bij Cyclingnews de beschuldigingen.

Meisels (24) is de derde renster die dit seizoen vertrekt bij het team, na Sara Mustonen (38) en Chloë Turblin (23). Meisels zegt dat meerdere aanklachten tegen Van Gansen zijn ingediend, onder meer door Mustonen en de vader van Turblin. De UCI heeft laten weten dat het onderzoek loopt naar de aanklachten.

Mustonen: “Rensters zijn bang om contract kwijt te raken”
De ervaren Mustonen maakte in mei bekend dat ze wegens ‘persoonlijke redenen’ is vertrokken. In haar klacht bij de Ethische Commissie van de UCI heeft ze de nadruk gelegd op de artikelen die ingaan op psychologische en seksuele misbruik en intimidatie. Zo zou Van Gansen haar een nieuw contract toegezegd hebben op het moment dat zij zich omkleedde waar hij bij was.

Mustonen heeft intussen onderdak gevonden bij Chevalmeire, maar is nog wel bezorgd over enkele oud-ploeggenotes. “Sommige rensters zijn niet klaar om voor zichzelf op te komen, omdat zij nog steeds heel afhankelijk van hem zijn. Dat is het probleem in deze situatie. Hij voedt de dromen van deze meiden om prof te worden. Nu zijn ze bang om hun contract kwijt te raken”, zegt de Zweedse tegen Cyclingnews over de zaak.

Meisels: “Van Gansen laat je waardeloos voelen”
Ook Meisels doet een boekje open. “De Ethische Commissie van de UCI heeft meerdere klachten tegen Van Gansen ontvangen en ik hoop dat ze actie ondernemen. Tot dat moment weet ik dat ik me er van moet distantiëren. Mijn geluk, mentale gesteldheid en eigenwaarde zijn belangrijker dan de koers ooit zal zijn”, schrijft de renster op Instagram.

“Hij maakt het heel persoonlijk en hij laat je waardeloos voelen”, zegt Meisels over haar ervaringen met Van Gansen. “Ik voelde mij slecht behandeld en heb ongewenst gedrag ervaren, specifiek op mij gericht. Hoewel hij naar iedereen ongewenst gedrag kan vertonen, was het bij mij nog een stuk erger.”

De Israëlische renster benoemt het machtsmisbruik door Van Gansen: “Hij betaalde mij geen salaris en ik kon mij niet veroorloven om ergens anders te wonen. Ik heb geen huis in Europa, dus ik was gedwongen om in het huis van de ploeg te wonen, samen met Van Gansen. Dat wist ik niet toen ik hier kwam. Hij heeft een showroom in zijn huis voor een van zijn sponsoren en hij is daar altijd voor het geval klanten komen.”

Esther Meisels – foto: Cor Vos

‘Hij maakte vaak opmerkingen over mijn lichaam’
“Hij wilde altijd omhelzingen voor ik naar bed ging, en dit waren geen vriendschappelijke omhelzingen”, vervolgt Meisels. “Hij kuste mij vaak op mijn voorhoofd en hij vroeg hem zelfs te kussen. Hij maakte ook vaak opmerkingen over mijn lichaam. Hij zei me wat een mooie kont ik had en hoe sexy ik eruit zag. Hij probeerde ook altijd deals te maken met mij voor koersen. Als ik een bepaalde wedstrijd wilde rijden zei hij: ‘We zullen zien’. Er was een koers waarbij hij mijn naam opschreef, waarna hij tegen mij zei: Kijk, ik heb je naam op de lijst gezet. Geef me nu een kus.”

“Ik probeerde hem koste wat het kost te vermijden door de hele dag in mijn kamer te blijven. Ik ging niet naar beneden om eten klaar te maken als hij er was. Het liep volledig uit de hand en ik was bang voor hem. Ik wilde niet de confrontatie met hem aangaan.”

Meisels is duidelijk in haar oordeel: “Ik hoop dat Patrick verdwijnt uit het professionele wielrennen, zeker van het werken met vrouwenteams. Het is goed dat mensen zich nu uitspreken, er over praten en herkennen dat dit een probleem is. Dat is al een stap in de goede richting.”

Patrick Van Gansen weerlegt klachten: affaire met Turblin
Ploegmanager Van Gansen zelf ontkent alle aantijgingen. “Ik ben close met mijn rensters, maar dit was niet het geval met Mustonen en Meisels”, reageert hij bij Cyclingnews. “Ik heb ze nooit aangeraakt en ik heb ook nooit suggestieve opmerkingen gemaakt. Meisels was verschillende keren niet bij wedstrijden waar ze wel moest zijn. Haar houding was ook niet de meest motiverende voor het team. Ze heeft alle kansen gekregen om voor een UCI-team te rijden en ze heeft niet laten zien dat ze een echte UCI-renster is. Ze luistert niet naar de tips die de begeleiding haar geeft.”

Van Gansen weerspreekt de klachten en gelooft dat de zaak gesloten is. Hij heeft tot op heden geen straf of waarschuwing van de Ethische Commissie ontvangen. De zaak rond de 23-jarige Turblin doet de manager af als een liefdesaffaire. Dat heeft hij gezegd in zijn schriftelijke weerwoord aan de Ethische Commissie. De Française had een parttime contract bij het bedrijf van Van Gansen, waar ze ontslagen werd omdat ze haar werk niet goed deed. “Dat had niets met de ploeg te maken”, zegt Van Gansen.

De relatie die hij had met Turblin zou buiten medeweten van haar vader om zijn geweest. Turblin ontkent dat ze een relatie had met haar manager. Ze schaamt zich dat ze in deze zaak is beland en is verrast dat twee ploeggenotes dezelfde klachten hebben ingediend. “Als jij de eerste bent die een klacht indient, voel je je altijd schuldig. Ik denk dat meer rensters bang zijn om te praten. Maar ik wil dat dit niet bij meer mensen gebeurt”, zegt Turblin.


Pascal Van Gansen reageert morgen op WielerFlits met zijn volledige verhaal over de aantijgingen.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.