‘Situatie Fabio Jakobsen ernstig maar stabiel’

donderdag 6 augustus 2020 om 00:30
‘Situatie Fabio Jakobsen ernstig maar stabiel’

foto: Joris Knapen

Update

De hele wielerwereld leeft mee met Fabio Jakobsen. De renner van Deceuninck-Quick-Step kwam tijdens de openingsrit van de Ronde van Polen zwaar ten val.

Aanvankelijk was er nog niet veel bekend over zijn toestand. Verschillende media wisten te melden dat de Nederlander na zijn horrorcrash bij bewustzijn was. Een verslaggever van TVP Sport meldt dat Jakobsen in een kunstmatige coma is gebracht.

De signalen die Renaat Schotte opving, waren eveneens onheilspellend. “Hij is net in een ambulance gelegd. Er zijn verschillende reanimatiepogingen geweest en hij is in een kunstmatige coma gebracht. Als ik naar de body language van zijn ploegmaten kijk, dan vrees ik voor de zaak”, zo liet hij weten aan de VRT.

Deceuninck-Quick-Step meldt dat Jakobsen direct na de valpartij door doktoren werd behandeld aan zijn verwondingen.


Update 20.35 uur – Koersarts Ronde van Polen: “Situatie Fabio Jakobsen levensbedreigend”

De situatie van Fabio Jakobsen zou levensbedreigend zijn. Dat laat koersarts Barbara Jerschina weten aan het Poolse nazosie.pl.

“We hebben alles gedaan wat we konden”, zo laat zij weten. “De werkomstandigheden waren zeer moeilijk. Er is sprake van zeer ernstig hersenletsel en een gebroken gehemelte, dus er waren problemen met intubatie, maar we hebben via buizen zuurstof bij hem aangebracht. We hebben de vitale functies gehandhaafd. Het hart werkte nog goed en hield de juiste druk in stand.”

Toch is de situatie van Jakobsen zeer zorgwekkend te noemen. “Hij heeft zeer ernstige verwondingen opgelopen. De situatie is levensbedreigend. Hij heeft ook heel erg veel bloed verloren. Hij leeft nog en hij is bij ons. Hopelijk winnen we…”

Jakobsen is naar het St. Barbara’s ziekenhuis in Sosnowiec gebracht, waar een spoedoperatie wordt uitgevoerd.


Update 21.35 uur – Volgens Poolse media wordt Jakobsen op dit moment geopereerd

Een woordvoerder van het ziekenhuis waar Jakobsen momenteel een operatie ondergaat, heeft zojuist het volgende naar buiten gebracht: “De patiënt wordt moment geopereerd door een team van MKA-chirurgen (mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, red.) en orthopedisten. Hij verkeert in een ernstige toestand, maar is hart- en luchtwegtechnisch stabiel. We moeten afwachten.”


Update 22.35 uur: ‘Pools ziekenhuis: Jakobsen is stabiel, donderdag verdere diagnose’

De eerste onderzoeken in het Poolse ziekenhuis waar Fabio Jakobsen naartoe gebracht is na zijn horrorcrash, zijn afgerond. Op de Poolse nationale televisie heeft de assistent-directeur van het ziekenhuis verklaard dat de Nederlands kampioen stabiel is.

Volgens de assistent-directeur is er geen hersen- en ruggenmergschade vastgesteld, maar verwacht men donderdag een betere diagnose te kunnen stellen.


Update 00.15 uur: Deceuninck-Quick-Step: “Ernstig, maar stabiel”

Zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step heeft iets na middernacht een verklaring gepubliceerd. Daarin wordt de eerdere verklaring van het Poolse ziekenhuis bevestigd. “De situatie van Fabio Jakobsen is ernstig, maar op dit moment is hij stabiel”, klinkt het. “Diagnostische tests onthulden geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de volgende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden in het Wojewódzki Szpital in Katowice.”

“Verdere informatie zal in de loop van de komende uren worden verstrekt. Ondertussen willen we u bedanken voor uw hartverwarmende steun”, besluit de ploeg.


Update 00:50 uur: Official bij bewustzijn en stabiel

De organisatie van de Ronde van Polen heeft bij monde van koersdirecteur Czeslaw Lang een verklaring afgelegd. “Ik ben net terug van het Sosnowiec Santa Barbara Hospital. Na een gesprek met de directeur kan ik zeggen dat ik enigszins opgelucht ben. Na het zien van de crash vreesden we het ergste, maar nu weten we dat de situatie ernstig maar gestabiliseerd is”, geeft hij aan.

Ook over de tweede betrokkene heeft hij nieuws. “De raceofficial die ook bij het ongeval betrokken was, liep hoofdletsel op, maar is al bij bewustzijn gekomen en verkeert nu in een stabiele toestand. Ik wil de artsen en het ziekenhuispersoneel heel hartelijk bedanken voor hun snelle zorg en hulp en ik wens ook alle atleten die bij de crash betrokken waren een spoedig herstel toe.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair