Fabio Jakobsen boekt eerste seizoenszege in tweede rit Vuelta a San Juan
foto: Cor Vos
maandag 23 januari 2023 om 22:53

Fabio Jakobsen boekt eerste seizoenszege in tweede rit Vuelta a San Juan

De tweede etappe van de Ronde van San Juan is gewonnen door Fabio Jakobsen. De Nederlandse sprinter van Soudal Quick-Step was de beste in de massasprint voor Fernando Gaviria (Movistar) en Ion Aberasturi (Trek-Segafredo). Het is voor Jakobsen zijn eerste zege van het seizoen.

Met Sam Bennett, winnaar van de openingsetappe, in de leiderstrui begon het peloton aan de 200 kilometer lange beproeving tussen Villa San Agustín – San José de Jáchal. Direct vanuit het vertrek ging het omhoog, ruim tachtig kilometer na elkaar. Dit gegeven schrikte een dozijn aanvalslustige renners niet af. Onder hen niet alleen zes Argentijnen, maar ook good old Oscar Sevilla (Medellin-EPM), in 2018 nog eindwinnaar van de Argentijnse rittenkoers.

Bij de tweede tussensprint onderweg sprokkelde de 46 (!) jaar oude Spanjaard zelfs nog twee seconden mee, waardoor hij na dag twee op plaats acht in het algemeen klassement staat. Voor de meeschrijvers: de bonisprints werden allebei gewonnen door Gerardo Tivani (AV Fatima-San Juan Biker Motos-Electro 3). Zijn landgenoot Tomas Contte (nationale selectie Argentinië) kwam als eerste boven op de enige gecategoriseerde klim van de dag.

Dorstig weer
Maar ook op dag twee was de vroege vlucht, die naarmate de koers vorderde steeds verder werd gedecimeerd, een vrij kansloze bedoening. Misschien was de belangrijkste tegenstander nog wel de hitte. “Het was een eindeloze en enorm warme dag. Mijn Garmin gaf 47 graden aan”, zou Yves Lampaert na de finish laten optekenen. Er werd dan ook veel gedronken tijdens de langste rit van de meerdaagse.

Voor veel renners was het een eindeloze dag – foto: Cor Vos

Nadat het hoogste punt was gerond, toonden de sprintersploegen dat ze wakker waren. De werken van Soudal Quick-Step, Movistar en BORA-hansgrohe leverden een nieuwe massasprint nadat Manuele Tarozzi (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) in de finale als laatste van de voortvluchtigen was ingerekend.

Jakobsen revancheert zich
Jakobsen had, onder meer door puik werk van wereldkampioen Remco Evenepoel, een prima aanloop naar de langverwachte massasprint. In de slotkilometer had echter geen enkel team de overhand. Zo werd Michael Morkov ingesloten door de opstomende trein van BORA-hansgrohe. Hierna wilde Danny van Poppel zijn kopman opnieuw naar de winst piloteren, maar dit plannetje ging niet door.

Uitgerekend Bennett zelf raakte ingesloten en de rappe Ier kon zodoende niet meedoen om de overwinning. Aan de andere kant van de weg pikte het juiste moment om zijn sprint aan te gaan. Het leverde een mooie dagsucces op die hem naar de voorlopige tweede plaats in de rangschikking brengt. Sam Bennett, die vandaag op plek vier strandde, blijft leider in het klassement.

Jakobsen ziet dat het goed is – foto: Cor Vos

Voor Jakobsen is het een revanche voor zijn mislukte eerste etappe in Argentinië. Toen kon de Europees kampioen niet meedoen om de zege omdat hij in de gevaarlijke slotfase aan de verkeerde kant van een vluchtheuvel belandde en zo veel plekken verloor. Hij is de eerste Nederlander die een rit in de Ronde van San Juan weet te winnen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.