Fabio Jakobsen: “Een van de beste dagen van mijn leven”
foto: Sigfrid Eggers/Quick-Step Floors
woensdag 14 maart 2018 om 20:29

Fabio Jakobsen: “Een van de beste dagen van mijn leven”

Fabio Jakobsen sprintte vandaag naar de zege in de 73e editie van Nokere Koerse en werd daarmee de eerste Nederlander die de Belgische 1.HC-koers won sinds Léon van Bon in 2007. En misschien nog wel belangrijker, de pas 21-jarige renner van Quick-Step Floors boekte zijn eerste profzege.

“Onze doelstelling was het winnen van de wedstrijd. We hadden immers veel renners in de ploeg die in staat waren om de zege te behalen”, meldde Jakobsen na afloop van de koers. “De wedstrijd was zwaarder dit jaar, maar dat weerhield ons er niet van om de koers vorm te geven en te controleren. Toen Florian Sénéchal en Pieter Serry aangingen in het laatste koersuur, zat ik in het peloton en besloot energie te sparen voor het geval dat zij werden teruggepakt. Ik voelde me namelijk goed.”

Jakobsen: “De hele ploeg heeft geweldig werk geleverd. Davide Martinelli en Florian hielden de snelheid hoog in de slotfase en rekenden de late vluchters in. Ik pakte de laatste bocht aan de binnenkant, omdat ik wist dat dit mijn kansen zou vergroten. Op het laatste, rechte stuk gaf ik gewoon alles en toen ik zag dat er niemand in de buurt kwam, begon ik te juichen.”

“Dit was één van de beste dagen van mijn leven tot nu toe! Ik kan niet onder woorden brengen hoe gelukkig ik ben met mijn eerste profzege en hoeveel vertrouwen dit me geeft voor de komende wedstrijden”, aldus de gelukkige winnaar.

In januari maakte WielerFlits een reportage over de eerste weken van Jakobsen bij Quick-Step Floors

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
14 maart 2018 21:00
Er gaan nog betere dagen komen voor Fabio. Proficiat!
14 maart 2018 21:24
Klasbak en geen eigeheimer lijkt het , hopelijk mag ie LBL meedoen en maakt ie de Nicolas een kopje kleiner.
@assen
Juist die soms korte steile klimmetjes in LBL lijken best geschikt voor hem, kan zonder binnenblad lijkt het waar klimmers pur sang gesloopt worden omdat het ze aan kracht ontbreekt en beetje bij beetje leeglopen.
14 maart 2018 21:35
Wat een overschot!
Lbl lijkt me te zwaar voor deze zware jongen. Misschien PR in de toekomst.
14 maart 2018 21:40
Beetje type Boonen denk ik. Goede sprint, kan de Vlaamse heuveltjes aan en heeft het ook het lef om aan te vallen en niet alleen op z'n sprint te gokken.
14 maart 2018 21:55
Over 10 jaar zit het hele peloton vol met types Boonen :o
14 maart 2018 22:11
Mooie overwinning. En leuk filmpje: aardige vent.
14 maart 2018 22:28
@ Wielerflits

Stond dit filmpje in januari ook al online? Dat is me dan volledig ontgaan! Leuke reportage. Z'n naam circuleert natuurlijk al een tijd, maar ik had geen idee wat voor type kerel het was. Hij komt op mij over als een nuchtere, slimme en ambitieuze gast met een goeie mix van bescheidenheid en zelfvertrouwen (of is het zelfkennis?). Hup Fabio!
14 maart 2018 22:49
Hij wordt voorzichtig gebracht door zijn ploeg en dat is gezien zijn leeftijd heel verstandig. Begrijp niet waarom je deze renner dit jaar al en überhaupt in LBL ziet. Dan ken je of het parcours van deze klassieker niet, of je weet niet wat voor type renner dit is. De Scheldeprijs zou dit jaar een mooie wedstrijd voor hem zijn.
14 maart 2018 23:05
Mooie eerste profzege. Gaan zien waar dit eindigt, eerst maar eens op naar de Handzame. Volop kans daar!
14 maart 2018 23:47
@Manuel Beltran
Ja, kijk op het kanaal voor meer video’s vanaf het trainingskamp van QS. Onder meer volledige gesprekken Lefevere en Jakobsen.
15 maart 2018 00:08
@schipperaar - waar haal je een vergelijking Met LBL en deze koers vandaan? Voor LBL moet je een klimmer zijn, Fabio rijdt hier 350 meter valsplat omhoog en je bombardeert hem tot een Gilbert? Ooit De Nokere Berg opgereden? Stelt namelijk echt geen fuck voor. Uit deze prestatie blijken slechts 2 dingen: Jakobsen kan een machtssprintje aan en hij kan een kassei over. Iedere andere conclusie is voorbarig en een LBL zelfs onwaarschijnlijk.
15 maart 2018 00:44
Op basis van winst in Nokere Koerse iemand geschikt achten voor Luik-Bastenaken-Luik is bijzonder vreemd inderdaad.

Mooie overwinning van Jakobsen. Quick-Step is ideaal voor hem, Gaviria en Viviani sprinten in de grote wedstrijden en hij kan in de luwte veel kleinere Vlaamse wedstrijdenn en etappekoersen meepakken. Je kunt beter voor de overwinning meerijden dan te snel opgebrand worden in grote wedstrijden.
15 maart 2018 03:07
@kb
LBL is een machtskoers, deed hem ooit zonder een bergpion, deze jongen kan veel meer dan ie zelf beseft en ziet er al een pak scherper uit dan vorig jaar, niet te lang wachten om door te breken.
15 maart 2018 08:00
Met deze ploeg zullen ze altijd in finales zitten en zelfs de wedstrijden bepalen. Kwaliteit is er vol op dus dat komt wel goed en zijn kwaliteiten worden nu al erkend door de groep . Volgen, achteroverleunen en genieten.
15 maart 2018 08:03
Je zal maar net als bonkige snelle man je mooiste zege so far pakken om dan op het forum hiero de aankomende tijd hardnekkig LBL aangeluld te krijgen gewoon omdat dat mooi past bij onbegrijpelijk machtverhaaltjes etc. Welke machtrenner won hem dan ?
15 maart 2018 08:27
Afgaande op het parcours was de Nokere berg toch meer een berg à la Zoncolan.
15 maart 2018 08:55
Gaat QS ook naar de Tro-Bro ? Wellicht is dat iets voor deze knakker, als ik zo de erelijst daar zie.
15 maart 2018 09:54
Renner met potentie!
Had hem graag bij een Nederlandse ploeg zien rijden!
maar ja die investeren liever in talentvolle Amerikanen........America first!
15 maart 2018 10:09
Schipperaar, je maakt jezelf compleet belachelijk! Je ontmaskert jezelf als iemand die totaal geen verstand van wielrennen heeft!
15 maart 2018 10:13
Zo lang als ik deze site bezoek zie ik schipperaar al onzin posten op elk nieuwsitem... Is het een troll of meent 'ie het allemaal ook nog eens serieus?
15 maart 2018 10:41
Was serieus onder de indruk van zijn sprint, deed mij denken aan Sagan in zijn doorbraakjaar tijdens Parijs-Nice.
15 maart 2018 11:24
Heerlijk schippie heeft er weer de balle verstand net als met Dumoulin destijds die nooit het hooggebergte aan kon volgens de kenners en er zegge en schrijve drie hem gelijk gaven. In de docu gaf ie al aan niet onder te doen in het gebergte maar natuurlijk weten James, RV en Menchov het zoals altijd weer veel beter. Hino was ook bonkig trouwens maar afgetraind tot op het bot in 80 door de sneeuwstorm met kwartiertje voorsprong.
15 maart 2018 12:42
De vergelijking met Hinault zou ik vrij bizar willen noemen, Hinault woog iets van 62 kg bij een lengte van 1m74cm, Jakobsen is een beer van een vent met ballon kuiten die iets van 78 kg weegt en 1m81cm lang is.
Overigens moet je oppassen met alleen naar lengte en gewicht te kijken om iets te concluderen over renners type, spier en skelet opbouw, soorten spieren ("snelle cq langzame vezels) maar ook puur aanleg speelt ook een rol.

Jakobsen is bovenstaande in acht genomen typisch een sprinter, maar dan een sprinter+, iemand die ook in de Vlaamse Klassiekers mee kan, in ieder geval die klassiekers of beter semi-klassiekers die vaak in een sprint eindigen.
Goed mogelijk dat ie ook de Ronde aankan, vorig jaar plaats 14 in de rvV voor beloften maar dat moet ie bij de elite eerst nog maar eens bewijzen natuurlijk.

Geen sprinter dus zoals we die in van Poppel of Blijlevens hadden die in de klassiekers maar weinig lieten zien.
Meer een sprinter vh type Boonen en/of Raas al waren dat dan feitelijk meer typische klassieker en eendagsrenners. Ik laat de erelijst van deze renners maar even buiten beschouwing en wil zeker niet beweren dat Jakobsen het in zich heeft zo'n palmares bijeen te fietsen :)!

Kijk ook naar zijn resultaten vorig jaar en je ziet dat ie in de Waalse klassiekers niets te zoeken heeft.

Meer dan hem te bestempelen als een grote belofte die al meteen een aardige koers won kunnen we nu nog niet doen. Hij zit bij QS prima, die gaan hem rustig en verstandig brengen. Hij is nog jong gewoon afwachten hoe hij zich verder ontwikkelt.
15 maart 2018 13:31
@col
Verschil tussen heuvel en gebergte is die drie tot 5 kg wegwerken zoals Kirsten Wild liet zien en niet leek te ademen.
15 maart 2018 14:20
Interessant is dat hij bij QS nog eens 6 kilotjes kwijt is geraakt, en dat hij Viviani in 5 van de 6 trainingssprintjes op stage klop gaf

Om te reageren moet je ingelogd zijn.