Fabio Jakobsen opnieuw de beste in Scheldeprijs
foto: Cor Vos
woensdag 10 april 2019 om 17:08

Fabio Jakobsen opnieuw de beste in Scheldeprijs

Fabio Jakobsen heeft de 107e editie van de Scheldeprijs op zijn naam gezet. In Schoten was hij de snelste in de sprint. Ook vorig jaar was de 22-jarige Nederlander van Deceuninck-Quick Step de winnaar in de Belgische semi-klassieker. Max Walscheid eindigde op de tweede plaats.

Ook dit jaar kleurde de Scheldeprijs een beetje Nederlands, omdat voor de tweede maal de koers begon in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen. Een tocht door Zeeland moest zorgen voor waaiers en een attractieve koers. Nadat de grens was overgestoken naar België, passeerden de renners voor de eerste maal de aankomst in Schoten. Daarna volgden nog twee lokale omlopen.

Waaiers
In de beginfase ging het meteen hard in deze semi-klassieker. Even slaagden Kenneth Vanbilsen en Tom Wirtgen erin om weg te komen, maar het Belgisch-Luxemburgse koppel werd al snel teruggeslagen. De wapperende vlaggen bij de start bleken immers een voorteken, want al spoedig spatte het peloton uiteen waaiers.

De voorste groep van ruim dertig renners pakte meteen een halve minuut voorsprong en was niet van plan de achtervolgers zomaar te laten terugkomen. Ook daarna bleef het laveren door de wind, waardoor opnieuw renners in de problemen kwamen. Dat gold ook voor onder anderen Fabio Jakobsen, de winnaar van vorig jaar.

Waaiers in de Scheldeprijs – foto: Cor Vos

Nog voor half koers kozen Brian van Goethem en Dries De Bondt dan de aanval, terwijl de rust terugkeerde in het onstuimige peloton waarin enkele achtergebleven groepen konden terugkeren. Halverwege hadden Van Goethem en De Bondt hun voorsprong uitgebreid tot ruim een minuut. Totdat het opnieuw op de kant werd getrokken en de vluchters weer werden ingerekend.

Favorieten in de problemen
De voorste groep streed voor elke meter. Ondanks de inspanningen kwam na 125 kilometer alles weer samen. Enkele favorieten voor de winst hadden al te kampen gehad met problemen. We noemden eerder al Fabio Jakobsen en de Nederlander kwam ook nog eens ten val, net als Pascal Ackermann. De wind sloeg Marcel Kittel, Álvaro José Hodeg en Kristoffer Halvorsen terug.

Kenneth Vanbilsen en Dries De Bondt hadden kennelijk hun wonderbenen meegenomen naar Terneuzen, want na 140 kilometer reden ze opnieuw vooruit. Ze kregen de ruimte van het peloton, dat achteraan meer en meer renners opnieuw zag aansluiten. Ook alle sprinters hadden hun plekjes intussen weer ingenomen, waardoor de verwachte spurt er alsnog leek te komen.

Dries de Bondt en Kenneth Vanbilsen – foto: Cor Vos

Bij het ingaan van de laatste van twee lokale omlopen door Schoten had het koppel Vanbilsen-De Bondt nog negentien seconden voorsprong. Vanaf dat moment was het nog zeventien kilometer tot aan de finish. De Bondt bleek de sterkste van de twee en reed nog even alleen vooruit. Terwijl de Belg werd ingerekend, viel Edvald Boasson Hagen aan – Lionel Taminiaux sprong mee.

Jakobsen rond ploegwerk af
De Noors-Belgische alliantie ging met een kleine marge de laatste tien kilometer in, maar Taminiaux hield het al snel voor gezien. De eenzame koploper Boasson Hagen zorgde toch wel voor wat nervositeit in het peloton. De inmiddels 31-jarige Noor won eerder dit jaar nog een tijdrit in de Volta a Valenciana. Maar uiteindelijk bleek ook hij niet opgewassen tegen het peloton.

Deceuninck-Quick Step (Jakobsen) en BORA-hansgrohe (Ackermann) leidden het pak naar de laatste kilometer. In de eindafrekening bleek Fabio Jakobsen net als vorig jaar de sterkste. Voor de 22-jarige Nederlander is het zijn tweede seizoenszege, nadat hij eerder al een etappe won in de Volta ao Algarve.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.