Fabio Jakobsen schiet meteen raak in Volta ao Algarve
foto: Cor Vos
woensdag 20 februari 2019 om 18:02

Fabio Jakobsen schiet meteen raak in Volta ao Algarve

Fabio Jakobsen heeft de openingsetappe van de Volta ao Algarve gewonnen. De Nederlander van Deceuninck-Quick Step was veruit de snelste in de sprint, na een chaotische finale. Landgenoot Dylan Groenewegen kon niet om de zege spurten: de renner van Jumbo-Visma was een van de voornaamste slachtoffers van een massale valpartij.

Niet alleen in Zuid-Spanje werd er vandaag gekoerst. In Portugal begon vandaag de Volta ao Algarve met een relatief vlakke etappe naar Lagos. Vorig jaar kwam Dylan Groenewegen hier als winnaar over de streep. De topsprinter van Jumbo-Visma is ook dit jaar van de partij, en dus zag Groenewegen een kans om zijn tweede seizoenszege te boeken.

Thuisrijders in de aanval 
De renners waren nog maar net gestart vanuit vissersplaats Portimão, of er reed al een kopgroep van vijf renners weg. Pedro Paulinho, David Ribeiro, Marvin Scheulen, José Mendes én Rafael Lourenço fietsten zich in de kijker, maar echt uitzicht op de ritzege hadden ze nooit.

Mendes bleek vooraan de sterkste, maar de 33-jarige klimmer werd na verloop van tijd ingerekend door twee tegenaanvallers: Sergio Paulinho en Antonio Angulo. De Efapel-ploeggenoten mochten een tijdje op kop rijden, maar op goed twintig kilometer van de meet vond er een algemene hergroepering plaats.

Jumbo-Visma kende een baaldag – foto: Cor Vos

Groenewegen uitgeschakeld door massale valpartij 
Met het naderen van de finish, groeide de nervositeit in het peloton. Dit leidde tot een massale valpartij op zeven kilometer van de finish. Jasper Stuyven was de eerste die crashte: de Belg van Trek-Segafredo nam een groot deel van het peloton in zijn val mee.

Dylan Groenewegen en John Degenkolb waren de voornaamste slachtoffers: beide sprinters waren plots kansloos voor de zege. Een eerste groep van veertig renners mocht om de overwinning strijden. Deceuninck-Quick Step probeerde zijn sprinter Jakobsen een ideale lead-out te bezorgen.

Jakobsen vliegt naar de zege 
Dat lukte niet, maar de jonge Nederlander stormde desalniettemin naar de zege. Jakobsen hield Arnaud Démare en Pascal Ackermann met meerdere fietslengtes achter zich. De jonge sprinter mag tevens als leider aan de tweede etappe beginnen.

Fabio Jakobsen in de gele leiderstrui – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.