Fabio Jakobsen wint door slecht weer geteisterde tweede rit in ZLM Roompot Tour
foto: ASO
vrijdag 15 april 2016 om 18:52

Fabio Jakobsen wint door slecht weer geteisterde tweede rit in ZLM Roompot Tour

Fabio Jakobsen mag de tweede etappe in de ZLM Roompot Tour 2016 op zijn palmares bijschrijven. De 20-jarige Nederlander was in Zierikzee de snelste van een omvangrijke eerste groep na een door een valpartij ontsierde sprint. Jakobsen versloeg Simone Consonni en Ivan Garcia. Amund Grøndahl Jansen blijft de leider in het algemeen klassement.

Mansouri krijgt respijt
Een opvallend feit aan de start in Kamperland. De Algerijn Oussama Mansouri verloor vanochtend een uur tijdens de ploegentijdrit, nadat hij achterop was geraakt. Mansouri wist niet welke borden hij moest volgen en kwam veel te laat over de finish. De organisatie kneep een oogje toe.

Britten slachtoffer van slecht weer
Een vroege ontsnapping in deze 122 kilometer lange rit kwam er nooit. Door de harde wind en de regenval, werd er vanaf kilometer nul ontzettend hard gekoerst. Gabriel Cullaigh (nummer drie van Gent-Wevelgem Kattekoers U23) was daar niet meer bij. Hij kwam vanmorgen ten val tijdens de ploegentijdrit. Het slechte weer veroorzaakte ook in deze middagrit veel valpartijen. Het grootste slachtoffer was wederom een Brit: favoriet voor de eindzege Jonathan Dibben moest de koers na een glijpartij verlaten.

Regen aan aanvallen
Ondanks dat er om de haverklap waaiers werden gevormd, kwamen alle groepen steeds weer bijeen. Daarom probeerden veel renners te ontsnappen uit het peloton. Zo ook de 18-jarige Adrien Costa, die op 67 kilometer voor het einde eens de benen testte. Veel ruimte kreeg de Amerikaan echter niet. Met nog tien kilometer te gaan bestond de voorste groep nog uit veertig renners, waarbij even later nog eens veertig man aansloten. In de laatste kilometers probeerde klassementsleider Grøndahl het peloton nog te verrassen, maar onder de boog van de laatste kilometer werd hij teruggepakt.

Bijltjesdag
In de laatste bocht ging de vierde man van voren hard onderuit en nam in zijn kielzog een flink aantal renners mee. Daarbij ook Bas Tietema, die aan WielerFlits liet weten een aantal fikse bloeduitstortingen en een behoorlijk zere knie te hebben. Jakobsen maakte op zijn beurt dankbaar gebruik van de situatie en snelde naar de zege. Het bleek in Zierikzee overigens bijltjesdag. Naast Dibben, moest ook topfavoriet Mads Pedersen opgeven. Outsider Artem Nych zwaaide eveneens vroegtijdig af.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
15 april 2016 19:01
Lol, dacht dat t een Deen was. :) Knappe zege wel, als je toch ziet dat ie Consonni voor kan blijven.

Aan de hand van de verslagen een vrij enerverende rit, hopelijk morgen weer.
15 april 2016 19:14
Nog maar 19 jaar, en vorig jaar als 1e jaars beloften 2e op het NK voor beloften! Is een talent hoor!
15 april 2016 19:17
Dacht ook dat het een Deen was. Tot mijn verbazing zag ik een Hollands vlaggetje achter zijn naam staan.
15 april 2016 19:25
Haha, een uur verliezen in een ploegentijdrit
15 april 2016 19:46
toch knap wanneer je de sprint weet te winnen als je in de laatste bocht valt. ;)
15 april 2016 20:35
Die Abdel Kader Zaaf, dat was toch ook een Algerijn? #lhistoireserepete
15 april 2016 21:49
@Xistnc klopt
15 april 2016 23:22
Geschiedkundig gezien was Zaaf een Fransman. Algerije was toen nog niet onafhankelijk......
16 april 2016 14:36
Algerije is sinds 1962 onafhankelijk.....
16 april 2016 23:33
@de oudste, maar toen was Zaaf al lang geboren!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.