Jakobsen gedeklasseerd in derde rit Ronde van Polen, Ackermann wint

maandag 5 augustus 2019 om 18:50
Jakobsen gedeklasseerd in derde rit Ronde van Polen, Ackermann wint

foto: Cor Vos

Fabio Jakobsen is gedeklasseerd in de derde etappe van de Ronde van Polen, nadat hij als eerste over de finish kwam. De wedstrijdjury oordeelde dat de Nederlandse kampioen onreglementair had gesprint en wees de winst toe aan Pascal Ackermann, die tevens de leiderstrui behield.


Op de sintelbaan van het Śląskistadion in Chorzów werd vanmiddag het startsein gegeven voor de derde etappe, die net als de vorige twee op het lijf was geschreven van de sprinters. De ritten naar Kraków en Katowice waren namelijk al een prooi voor Pascal Ackermann en Luka Mezgec. Tussen Chrozów en plaats Zabrze was het niet lang fietsen als je linea recta van start naar finish reed, maar de organisatie besloot de renners een behoorlijke omweg te laten maken.

foto: Cor Vos

Adrian Kurek, Charles Planet en Evgeny Shalunov kregen al vroeg de vrijheid. Planet, koersend voor Novo Nordisk, was met afstand de best geklasseerde renner van het trio op de tweede plek op slechts een seconde van leider Ackermann. Na twee vlakke etappes waren de verschillen in het klassement echter nog altijd klein. De kopgroep reed bijna zes minuten weg bij het peloton, tot de ploegen van de sprinters de voorsprong begonnen terug te schroeven.

Na ruim anderhalf uur koers kwam het bericht uit de koers over de opgave van Bjorg Lambrecht. De jonge Belg, die voor zijn eigen kansen mocht rijden in de Poolse rittenkoers, kwam zwaar ten val en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. In het peloton hield BORA-hansgrohe de drie vluchters nog altijd binnen schootsafstand. Bij de tussensprint in Rybnik na 88 kilometer kwam Planet als eerste door, waarmee hij drie bonificatieseconden én de virtuele leiding opstreek.

Met een voorsprong van driekwart minuut sneden de drie vluchters het lokale circuit rond Zabrze aan en na de eerste van vier volledige rondes had het trio nog altijd een halve minuut op het pak, dat de kopgroep zolang mogelijk leek te willen laten zwemmen. In de laatste ronde schakelden Kurek en Planet zichzelf uit door een val in een bocht, die er nat bijlag na eerdere regen. Shalunov bleef overeind en boog zich nog eens over het stuur om zolang mogelijk vooruit te blijven.

foto: Cor Vos

De Rus van Gazprom-Rusvelo kon echter niet opboksen tegen het peloton, dat meer weg had van een tweekoppig monster door de treintjes van de sprinters. Op tweeënhalve kilometer van de streep was hij er dan ook aan voor de moeite, waarna het peloton zich voorbereidde op de derde massasprint op rij. EF Education First, BORA-hansgrohe en Trek-Segafredo loodsten hun snelle mannen naar voren.

Mads Pedersen nam vroeg de kop, maar het waren Pascal Ackermann en Danny van Poppel die om de ritwinst leken te gaan strijden. Linksom kwam Fabio Jakobsen echter sterk opzetten. De nationale kampioen dreigde even ingesloten te raken en haalde daarbij even een hand van het stuur, maar vervolgens snelde hij langs Ackermann en Van Poppel en leek hij zijn eerste zege in de rood-wit-blauwe trui veilig te stellen.

Na nadere bestudering van de finish, besloot de jury Jakobsen dan toch te declasseren en de ritwinst toe te wijzen aan Pascal Ackermann, die als tweede over de streep kwam.

Dit artikel delen:

1 Reactie

il Pantera 5 augustus 2019 om 18:43

Diskwalificatie zou op zijn plaats zijn!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.