Fausto Coppi geëerd met naamswijziging geboortedorp

dinsdag 26 maart 2019 om 09:48
Fausto Coppi geëerd met naamswijziging geboortedorp

In Castellania is de beeltenis van Coppi nooit ver weg - foto: Cor Vos

In 2019 is het honderd jaar geleden dat Fausto Coppi werd geboren en wielerminnend Italië viert dat natuurlijk het hele jaar. Zijn geboortedorp Castellania voert zelfs een naamswijziging door om de Italiaanse campionissimo te eren: het dorp heet vanaf nu ‘Castellania Coppi’.


De Piemontese raad ging gisteren akkoord met het voorstel om de naam van het dorpje met amper honderd inwoners te wijzigen. In Castellania Coppi vinden dit jaar meer festiviteiten plaats om de herinnering aan de vijfvoudig Giro-winnaar levend te houden. Zo finisht de eerste etappe van de Giro Rosa voor het graf van Fausto en diens broer Serse. Daarnaast finishen er in de nederzetting diverse toertochten.

Coppi won in zijn carrière  twee keer de Ronde van Frankrijk. Daarnaast zegevierde hij vijf keer in de Ronde van Lombardije, won hij driemaal Milaan-San Remo ook Parijs-Roubaix staat op zijn indrukwekkende palmares. Deze laatste koers heeft zijn minder succesvolle broer eveneens gewonnen.

Aan het leven van Serse Coppi kwam in 1951 een eind na een val in de Ronde van Piëmonte. Fausto overleed op 2 januari 1960 in het ziekenhuis van Tortona. Hij stierf op veertigjarige leeftijd aan de gevolgen van malaria.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.