Febe Jooris (9de) en Marith Vanhove (16de) tevreden: “Dit is wat we ervan verwachtten”

Febe Jooris (9de) en Marith Vanhove (16de) tevreden: “Dit is wat we ervan verwachtten”

© Cor Vos

dinsdag 21 september 2021 om 13:33

De Belgische meisjes Febe Jooris (16) en Marith Vanhove (18) eindigden op ruime afstand van het podium van het junioren-WK tijdrijden, maar hadden na afloop vrede met hun prestatie. Jooris kiest bewust voor een gestage opbouw van haar carrière, Vanhove focust nét dat tikkeltje meer op de wegrit.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Vroege beslissers profiteren tijdelijk van een aantrekkelijke Early Bird-korting.

“Ik wist uiteraard vooraf dat ik geen wereldkampioene zou worden”, slaat Febe Jooris een open deur in. “Maar stiekem hoopte ik wel op een toptienplaats. Ik viel er net buiten op het EK, maar hier in eigen land, dat geeft toch een extra boost, waardoor de verwachtingen iets hoger lagen. Ik ben super blij dat ik daarin geslaagd ben.”

De kloof met het podium was groot, maar dat baart de Belgische kampioen geen zorgen. “Ik bouw nu eenmaal rustiger mijn carrière op. Daar zijn genoeg voorbeelden van, denk maar aan Lotte Kopecky. Veel meisjes kiezen ervoor om als jongere meteen mee te doen met de top. Ik kies voor een ander traject en ik vind dat ik op schema zit.”

Werkpuntjes
Dat ze het parcours tussen Knokke en Brugge absoluut niet foutloos afwerkte, gaf ze nog mee. “Ik heb wel wat laten liggen onderweg, ja. Zo reed ik niet altijd de perfecte lijnen, zat ik soms wat wiebelend op de fiets. Werkpuntjes richting volgend jaar, hé”, besloot de nog altijd maar 16-jarige Oost-Vlaamse.

De anderhalf jaar oudere Marith Vanhove finishte op plaats 16. “Ik heb de hele tijdrit een goed tempo kunnen onderhouden. Dat ik in het laatste deel de renster die voor mij gestart was, inhaalde, gaf een extra boost. Dat het verschil met de top drie zo groot is, is uiteraard ook voor mij geen verrassing. Zij zijn buiten categorie. Ook niet vergeten dat ik geen specialiste in het tijdrijden ben.”

Leuven
Vanhove is eerder van het explosieve type en sprintster. Dus verwacht ze ook meer van de wegrit, aanstaande zaterdag in Leuven. “Daar mik ik hoger ja. Dat betekent voor alle duidelijkheid niet dat ik vandaag niet voluit ben gegaan. Op een WK in eigen land, zelfs in eigen provincie, geef je sowieso het beste van jezelf. Maar de wegrit past zeker meer bij mijn mogelijkheden dan dit.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.