zondag 12 december 2021 om 14:51

Fem van Empel wint na spannende finale: “Ik vreesde nog voor het podium”

Video Fem van Empel behaalde zondag haar eerste grote overwinning in het veldrijden bij de elite-vrouwen. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal troefde Marianne Vos af in Val di Sole, na een spannende finale. Een glijder van Vos bleek beslissend, want Van Empel greep daardoor de zege. “Ik vreesde toen zelfs voor podium, maar kon het toch nog afmaken”, vertelde de winnares na afloop.

Al vroeg in de wedstrijd maakte Van Empel het verschil met de rest. Ze leek solo op weg naar de overwinning, maar werd in de vijfde en laatste ronde toch nog bijgehaald door Vos. “Ik dacht dat het maar vier rondjes waren, maar het bleken er uiteindelijk vijf. Mentaal was dat toch even omschakelen. Ze kwamen dichter en dichter, en ik maakte steeds meer foutjes. Ik zag de sporen niet meer goed, maar ben alles blijven geven”, aldus de 19-jarige Brabantse.

Vos leek in de laatste bochten Van Empel te verrassen, maar ze viel en moest van de fiets. “Ik probeerde alles op sprint te zetten”, aldus Van Empel. “Ik baalde toen ik stilstond, maar kon mezelf rustig houden. Het is mijn eerste profzege en meteen deze. Ik ben onwaarschijnlijk trots. Het ging elke week beter. Aan het begin van het seizoen was het wat moeizaam. Ik was af en toe wat ziek, maar het ging steeds beter. En nu dit… De eerste sneeuwcross in mijn carrière winnen, dat is fantastisch.”

“Je moest je hoofd erbij houden. Maar ik wist, een foutje maken is niet erg”, gaf ze toe. “Maar ik ben druk proberen te houden. Zij (Vos en Maghalie Rochette, red.) kregen een boost, maar moesten toch ook zware inspanning doen. Maar ik dacht: ik moet blijven rijden zo lang ze niet niet mij zijn. Ik had ook nog wat overschot gehouden voor de sprint.”

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
12 december 2021 17:27
Fem van Empel verslaat Marianne Vos; ook op mentaal gebied.

Ontspannen reageren op een gespannen situatie is toch een extra troefkaart die Fem vandaag in handen bleek te hebben. Laten we er eens twee momenten bijpakken.

Na 13 minuten kreeg Marianne Vos een kettingprobleem. Haar reactie op dat probleem was mogelijk erger dan het euvel zelf. Heel geagiteerd wees ze goedbedoelde hulp af en veel onrust was zichtbaar,

Na 50 minuten-met de haven in zicht-naderde ze Fem,snelde haar voorbij in een bocht om daar onderuit te gaan en blokkeerde de doorgang voor Fem. Fem bleef echter rustig wachten om na een paar tellen een doorgang te vinden en naar haar gouden winst te snellen. Dat moment was toch indrukwekkend.

Vanaf vertrek tot finish wist Fem alle aanvallers achter zich te houden. Ik heb haar niet achterom zien kijken. En ook al zegt ze na de race dat ze nog het podium vreesde(vrees is toch een vorm van angst)was dat niet terug te zien in haar manier van rijden en al helemaal niet tijdens dat ultieme moment na 50 minuten koers.
Ze zegt ook aan Wielerflits:' Ik baalde toen ik stilstond, maar kon mezelf rustig houden". Je rustig kunnen houden in het spannendste moment is alleszeggend!
Fem is trots en terecht. Wat een mooie overwinning en wat zal dat prettig thuiskomen zijn.
De naam Fem van Empel prijkt op de erelijst van Val di Sole.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.