Fernando Gaviria boekt tweede ritzege in Tour of Guangxi

maandag 21 oktober 2019 om 09:56
Fernando Gaviria boekt tweede ritzege in Tour of Guangxi

foto: Cor Vos

Fernando heeft de voorlaatste etappe van de Tour of Guangxi gewonnen. In de straten van Guilin haalde de Colombiaan van UAE Emirates het na 212,2 kilometer voor Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) en Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) in een massasprint.

Vier mannen kozen in de langste etappe van de Chinese WorldTour-koers direct vanuit het vertrek in Liuzhou het hazenpad. Jay Thompson (Dimension Data), Taco van der Hoorn (Jumbo-Visma), Ryan Mullen (Trek-Segafredo) en Roy Goldstein (Israel Cycling Academy) hadden nog even kort weerwerk van het peloton te verduren, maar uiteindelijk kregen ze alle vrijheid van de meute. Het kwartet kreeg maximaal een minuut of vijf, maar werklieden Deceuninck-Quick Step, BORA-hansgrohe, Sunweb en Mitchelton-Scott zorgden ervoor dat de voorsprong binnen de perken bleef.

Ondanks dat de kopgroep nooit uitzicht had op een stunt lagen er onderweg nog wel enkele kruimels klaar. Goldstein won de eerste tussensprint, terwijl Mullen de bergpunten pakte op de eerste beklimming. Op de top van de klim was de voorsprong al teruggelopen naar twee minuten en twintig seconden, maar eenmaal boven draaide het peloton de duimschroeven wat losser. De volgende sprint en bergprijs leverden dezelfde winnaars op, waarmee de kopgroep was aanbeland in de heuvelzone.

foto: Cor Vos

Strijd om bergtrui, Mas onder druk gezet
De hellingen waren er teveel aan voor de Israeliër, die moest lossen uit de voorste groep. Mullen zou ook op de voorlaatste klim als eerste doorkomen, waardoor hij een serieuze bedreiging was geworden voor Guillaume Martin, leider in het bergklassement. Het peloton was echter niet veraf en de kopgroep zou dan ook alras bij de lurven worden gevat.

Toen ook Mullen als laatste der voortvluchtigen werd gegrepen werd klassementsleider Enric Mas in het defensief gedwongen op de laatste beklimming van de dag. Daniel Martinez probeerde Mas bergop onder druk te zetten, maar meer dan een plaagstootje was het niet. De Spanjaard zou het gat gezwind dichten. Met nog een etappe te gaan staat Mas dan ook in poleposition om Deceuninck-Quick Step een afscheidscadeautje te bezorgen door de laatste WorldTour-koers van het jaar op zijn naam te schrijven.

foto: Cor Vos

Hoewel Mullen door het peloton was gegrepen, moest de kopman van Wanty-Gobert nog wel met Tomasz Marczyński strijden om de bergpunten.  De renner van Lotto Soudal kwam als eerste boven voor Martin, waardoor de Pool de nieuwe leider is in het bergklassement. De tempoversnelling op de klim zorgde er daarnaast voor dat het peloton in stukken uiteen werd geslagen. De man in bonus leek hierdoor Matteo Trentin. Hij was immers veruit de snelste man in de kopgroep van twaalf, waar ook Mas Martin, Marczyński, Martinez, David De La Cruz, Rosa, Rémi Cavagna, Mas, Carl Fredrik Hagen, Antwan Tolhoek, Martijn Tusveld en Davide Ballerini deel van uitmaakten.

Gaviria ongenaakbaar
Voor Trentin zat er echter niet meer in dan een ereklassering in de onvermijdbare massasprint. Heel veel snelle mannen konden de afdaling en de resterende kilometers tot de finish in Guilin gebruiken om weer terug aan het front te komen. Onder hen Gaviria, die met overtuiging zijn tweede sprintzege boekte in de Ronde van Guangxi. Ackermann deed wat hij kon, maar hij geraakte niet verder dan het achterwiel van de watervlugge Colombiaan. Daar weer achter tekende Trentin alweer voor zijn vierde derde plaats in de Chinese etappekoers, die morgen eindigt met een 168,3 kilometer lange slotrit.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.