Gaviria na tegenvallend openingsweekend: “Het was heel, heel erg koud”
foto: Marcel Koch
maandag 26 februari 2018 om 11:45

Gaviria na tegenvallend openingsweekend: “Het was heel, heel erg koud”

Een valpartij en de koude weersomstandigheden gooiden roet in het eten van het eerste openingsweekend voor Fernando Gaviria. “Ik heb nog nooit eerder in zulk koud weer gefietst”, zegt Gaviria tegen Cyclingnews.

Fernando Gaviria zal in 2018 voor het eerst een volledig klassiek voorjaar fietsen. Door pech en de kou is dit voorjaar met een valse start begonnen. De sprinter van Quick-Step Floors viel zaterdag tijdens de Omloop Het Nieuwsblad in de afdaling van de Muur van Geraardsbergen. Toch wist hij de finish nog te halen, in tegenstelling tot zondag in Kuurne-Brussel-Kuurne. “Na de Kwaremont was het niet meer mogelijk om door te gaan vanwege alle pijn”, aldus een teleurgestelde Gaviria.

Na een snelle controle kon de vrees voor een serieuze blessure worden weggenomen. “Het is alleen pijn van de val, maar verder geen problemen”, stelt de Colombiaan. “Ik ga morgen en de rest van de week gewoon trainen in de aanloop naar Strade Bianche”, zegt Gaviria in de aanloop naar een Italiaans blok waar, naast de Strade Bianche, ook de Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo onderdeel van uit maken.

Naast de pijn van de tuimelpartij speelde ook de kou Gaviria parten. “Het was heel, heel erg koud en ook heel anders”, zegt Gaviria, die pas recent uit het veel warmere Colombia is overgekomen. “Ik heb nog nooit eerder in zulke koude weersomstandigheden gefietst. Het was echt heel erg moeilijk.”

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
26 februari 2018 11:51
In de bergen van Colombia zal het ook aardig koud zijn, neem ik aan?
26 februari 2018 11:56
Gaviria met handschoenen, dat zie je niet vaak.
26 februari 2018 12:12
Dit vind ik toch maar amateuristisch. In zo'n weer (zonder regen erbij) zou je geen kou mogen krijgen, moet je op gekleed zijn.
26 februari 2018 12:23
@gielat
Dat is wel heel erg per persoon verschillend hoor. Ik zag renners met blote handen of zomerhandschoentjes terwijl ik zelf bij 0 graden met dikke wintersport handschoenen rijd en nog ijskoude vingers krijg. Sommige mensen kunnen er gewoon beter tegen dan anderen.
26 februari 2018 12:29
@reusjen

Klopt, maar de kleding van tegenwoordig is zo goed dat eigenlijk niemand het echt koud zou mogen krijgen. Helemaal als er hard wordt gekoerst.
26 februari 2018 12:32
Merlinappa: onzin. Wie zich te warm kleedt en begint te zweten, zal daarna ook koud krijgen. Bovendien moet je in de koers proberen om zo weinig mogelijk kledij te dragen, anders 'verstik' je jezelf en dan presteer je suboptimaal. Koude is nooit gemakkelijk om in te koersen. Natuurlijk was het dit weekend nog doenbaar omdat de zon scheen. Als het regende, dan hadden we onmenselijke toestanden gezien.
26 februari 2018 12:35
Was mooi om te zien hoe i brak
26 februari 2018 12:46
En het zal nog vaak koud zijn in het openingsweekend... Had niet misstaan in een sprintje met Groenewegen.
26 februari 2018 12:53
Groenewegen had aan hem een zware kluif gehad, maar had hem denk ik wel kunnen verslaan.
26 februari 2018 13:08
Greenday:

Onzin. De stoffen zijn technisch genoeg om dit op te lossen, een simpele baselayer van merinowol zorgt er bijvoorbeeld voor dat je het warm houdt, en koelt niet af als ie wat nat zou worden van zweet. Ademt ook nog eens goed. Natuurlijk kan je niet te veel lagen aan, maar jezelf verstikken gebeurt echt niet meer met de huidige kleding. Winddicht hesje of jasje in de eerste helft aan die je makkelijk uit kan trekken of open kan doen als het tempo er in komt, en er is niks aan het handje.
26 februari 2018 13:13
Niks aan de hand, behalve dan dat er tussen renners alsnog kleine verschillen zijn in de mate waarin hun lichaam reageert op de snijdend koude wind op je wangen. Kleine verschillen die zich qua prestatie doorslaggevend kunnen door vertalen. Absoluut een gegeven waar je als volger niet omheen moet kijken.
26 februari 2018 13:20
De ene kan er goed tegen de andere niet...net zoals sommige renners kicken op regenweer (Wellens). Er zijn ook renners die volledig die niet optimaal presteren bij hoge temperaturen. Denk maar aan Sven Nys en zijn mountainbike avontuur.
26 februari 2018 13:43
Ik ben het volledig eens met Gaviria. Ik stond langs de parcours tijdens het openingsweekend en het was op sommige momenten met een gevoelstemperatuur tussen -5 en -10C heel erg koud.
26 februari 2018 13:54
Hè hè , komen ze van de zomer vanaf het zuidelijk halfrond naar hier om te fietsen , dat vraagt gewoon om moeilijkheden. Logisch dat je het dan koud hebt.
26 februari 2018 14:36
Van rijden in Argentinie en Colombia naar Belgie groot klimaats verschil
26 februari 2018 14:48
De snijdende wind maakte het verschil, voor jet weet heb je hal in je piemel en als de boel gaat ontdooien ga je door het dak van de pijn.
26 februari 2018 14:49
En daar hebben de andere geen last van? Wat een watje.
26 februari 2018 15:17
@Merlinappa het is echt wel moeilijk om je met dit weer alles warm te houden. Mijn romp en benen blijven echt wel warm, maar handen en voeten zijn gewoon een probleem. Vooral handen is lastig, bij een bepaalde dikte wordt het gewoon moeilijk om nog precies te kunnen schakelen. Het verschil tussen wind tegen en wind mee maakt ook degelijk uit.

De een kan gewoon beter tegen de kou, de ander beter tegen de warmte. Ik fiets liever met 35-40 graden dan met het weer van gisteren.
26 februari 2018 15:24
Toevallig heb ik zondagochtend nog gekoerst bij -3 graden. Warm blijven ging prima, ondanks de koude wind. Zal vast ook wel per persoon verschillen (zo had ik een beetje koude voeten maar mijn handen waren gloeiend warm) maar ik kan me niet voorstellen dat je in zo’n koers met de juiste kleding het ijskoud krijgt. Of hij is zó goed dat ie continu in D1 rond reed :D
26 februari 2018 16:30
Ik heb het al stervenskoud op de fiets met mijn 90 kilo. Laat staan als ik een klein Colombiaantje was geweest. Overigens kan hij zijn borst nat maken voor Strade Bianche, want in Siena is het ook koud en nat a.s. zaterdag
26 februari 2018 17:49
Daarnaast geeft hij zelf al gewoon aan dat ie er geen ervaring mee heeft. Dan weet je misschien ook wat minder wanneer je iets aan of uit trekt. Hoewel zijn ploeg hem daar vast in adviseert zal t ook een reactie op basis van ervaring zijn.

Geen probleem hier, zal er enkel sterker van worden.
26 februari 2018 18:50
Volgens mij had Gilbert het zaterdag ook behoorlijk koud, en dat is naar mijn idee toch wel een echte 'flandrien'.
Maar er waren er ook, tenmiste eentje, die ik heb zien fietsen met korte mouwen en een korte broek.
Dan vraag ik mij toch af hoe zulke jongens zich bij + 30 graden moeten voelen.
26 februari 2018 23:45
@schipperaar
Misschien is het een schrijffout, maar ik vraag me al de hele avond al af wat "hal in je piemel" is. Ik hoop het in ieder geval nooit te krijgen.
27 februari 2018 00:05
@bike
Hal is bevroren ondergrond terwijl de bovenlaag al ontdooid is, beetje vergelijkbaar dus met die blozende jongeheer terwijl de waterleiding dus nog bevroren is. Schaatsen met een lange fietsbroek zonder zeem bij snijdende Oostenwind om een paar moppen te halen in Vlaardingen, Westlandse traditie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.