Fernando Gaviria rapste sprinter in tweede rit San Luis
© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele
dinsdag 19 januari 2016 om 22:07

Fernando Gaviria rapste sprinter in tweede rit San Luis

Fernando Gaviria heeft de tweede etappe van de Tour de San Luis gewonnen. Het is, na de ploegentijdrit, de tweede zege voor Etixx-Quick-Step in evenveel ritten. Peter Sagan werd tweede, voor Elia Viviani. In Villa Mercedes, waar de 21-jarige Colombiaan vorig jaar ook al won, maakte het peloton het nog spannend. Pas in de laatste lijn haalde het de laatste vluchter terug.

Vroege vlucht
Zes renners hadden een plek bemachtigd in de vlucht van de dag. Juan Curuchet (Argentinië), Ariel Sivori (Los Matanceros), Emiliano Ibarra (San Juan), Israel Nuño (Inteja-MMR Dominican), Genki Yakamoto (Nippo-Vini Fantini), Caio Godoy (Brazilië) kregen een voorsprong van meer dan vijf minuten. De Argentijn Ibarra was de best geklasseerde renner; hij stond op 1.11 van leider Maximiliano Richeze.

‘Game over’ voor peloton?
Etixx-Quick-Step leidde de achtervolging om de leiderstrui te verdedigen en Fernando Gaviria uit te spelen in de sprint. Op veertig kilometer van de finish bedroeg het gat nog vijf minuten met de kopgroep, waar de Spanjaard Nuño de handdoek had gegooid. Echter, Etixx-Quick-Step wist het verschil met de leiders niet te dichten, aangezien de voorsprong groeide richting de zeven minuten. Toen in de kopgroep duidelijk werd dat men zou strijden om de ritzege, volgden direct de eerste aanvallen. Godoy en Sivori sprongen weg, Yakamoto sloot even later aan. Gedrieën hielden zij het tempo er stevig in.

Perfecte timing
Het peloton probeerde nog de meubelen te redden en slaagde in die missie. Uitgerekend in de laatste lijn sloot men aan. De Japanner Yakamoto deed nog een verwoede poging, maar het was Richeze die Gaviria lanceerde. Het Colombiaanse sprinttalent wist vervolgens met groot machtsvertoon de sprint te winnen voor Sagan en Viviani.

Dubbelslag
Het is voor Gaviria zijn eerste overwinning officieel in dienst van de ploeg van Patrick Lefevere. Eerder al won hij tégen Etixx-Quick-Step en wist hij te winnen als stagiair van de Belgische formatie. Door tien bonificatieseconden neemt Gaviria ook de leiderstrui over van zijn ploegmaat Maximiliano Richeze. De Argentijn volgt nu dus op tien tellen, evenals Lukasz Wisniowski.

flag-ar Tour de San Luis 2016 (2.1)
Uitslag etappe 2: San Luis – Villa Mercedes (181,9 km)

1. flag-co Fernando Gaviria (Etixx-Quick-Step) in 4u23m54s
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) allen z.t.
3. flag-it Elia Viviani (Italië)
4. flag-ro Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini)
5. flag-ar Lucas Haedo (Jamis)
6. flag-ar Mauro Richeze (San Luis Somos Todos)
7. flag-it Francesco Chicchi (Androni Giocattoli)
8. flag-au Jason Lowndes (Drapac)
9. flag-it Jakub Mareczko (Italië)
10. flag-it Marco Canola (UnitedHealthcare)
Volledige uitslag

© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

Gaviria is ook de nieuwe klassementsleider – © Etixx – Quick-Step / Tim de Waele

Algemeen klassement na etappe 2
1. flag-co Fernando Gaviria (Etixx-Quick-Step) in 4u47m37s
2. flag-ar Maximiliano Richeze (Etixx-Quick-Step) op 10s
3. flag-co Rodrigo Contreras (Etixx-Quick-Step) z.t.
4. flag-pl Lukasz Wisniowski (Etixx-Quick-Step) z.t.
5. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 18s
6. flag-it Adriano Malori (Movistar) z.t.
7. flag-es Daniel Moreno (Movistar) z.t.
8. flag-co Dayer Quintana (Movistar) z.t.
9. flag-es Daniel Moreno (Movistar) z.t.
10. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) op 27s
Volledig algemeen klassement

RIDE Magazine
37 Reacties
Sorteer op:
19 januari 2016 22:11
Enorm knappe lead out van Richeze die ook direct toont waarom hij erbij werd gehaald en dan op weergaloze wijze afgewerkt door Gaviria. Een nieuwe topper in de sprintersgilde is aangekomen.
19 januari 2016 22:11
Fantastische renner/winnaar, ook super lead-out van Richeze. 2 goeie aankomen.
19 januari 2016 22:12
Rapste sprinter in het peloton. Daar kunnen onze criteriumkoning Ewan en tijdrijder-omgeturnt-tot-sprinter Kittel niet aan tippen. Lefevre wist en weet dat.

En.... Pas 21 jaar, deze geweldenaar.

Edit: de argentijnse commentatoren wezen op de samenwerking tussen Richeze en Gaviria. Dat vandaag is aangetoond dat het een goede combi is die mekaar 'verstaat'.
19 januari 2016 22:13
Wat een lead-out van Richeze en machtige spurt van Gaviria!
19 januari 2016 22:13
Lol, ineens is daar het peloton.

Richize wellicht wat vroeg van kop, maar Gavaria kon hierdoor met 2 vingers in zijn neus winnen. Daar gaan ze nog lol aan beleven. Wat een oerlelijke shirts heeft Etixx overigens.
19 januari 2016 22:13
schrijf maar op voor Sanremo ;)
19 januari 2016 22:13
Toch Yamamammer dat de Japanner niet vooruitbleef.

Verder was dit natuurlijk wel heel duidelijk. Grosu zat mooi n zijn wiel maar werd in de laatste vijftig meter nog even gedeclasseerd.
19 januari 2016 22:16
De nieuwe aanwinsten van Etixx steken toch meteen hun neus aan het venster. Ik vond Richeze een heel rare aankoop, maar hij bewijst vandaag waar hij voor gehaald is. Gaviria is fenomenaal. Hij moet het op het hoogste niveau nog allemaal bewijzen, maar hier klopt hij toch onder meer Sagan en Viviani. Gouden zet van Lefevere!
19 januari 2016 22:17
Deze jongen is een mix van een Cavendish in zijn beste dagen en Freire. Wat een renner! Kan naast knetterhard sprinten ook nog eens zeer goed klimmen. En kan ook een aardige tijdrit afwerken.

Dit soort sprinters zie je maar eens in de tien jaar. Gewoon de snelste sprinter op deze aardbol.
19 januari 2016 22:20
Ah ik zie dat Peter zijn abonnement verlengt heeft voor 2016.
Knappe zege, zegt mij persoonlijk nog niet zo heel veel. Jong nog, waarschijnlijk veel ruimte tot verbetering.
19 januari 2016 22:21
Richeze wordt hier ook gewoon nog 6 de he.
19 januari 2016 22:22
De jongelingen doen het. Ewan in Australië; Gaviria in Argentinië. Da 's mooi.
De wereldkampioen begint met een tweede plaats. Hopelijk niet de eerste van vele ereplaatsen dit jaar. Een grote voorjaarsklassieker is hem van harte gegund, al had Sagan de Milaan-San Remo die Ciolek won, nooit mogen verliezen, natuurlijk..
19 januari 2016 22:27
Contreras ontbreekt voorlopig nog in het klassement. Verwacht nog wel dat het rechtgezet wordt maar anders krijgt Etixx toch nog een tegenvaller te verwerken.
Staat er nu terug bij
19 januari 2016 22:28
Richeze zit toch niet in top 10?
Edit redactie: Klopt, het is zijn naamgenoot
19 januari 2016 22:30
Vluchters net nog ingerekend voor de finish. Sterk van Yakamoto nog op het laatst, mooi geprobeerd. Gaviria wint dit op zijn gemak. Was maar een korte sprint, hij Kon al juichen 50m voor de meet. Haha
19 januari 2016 22:39
Straffe sprint inderdaad, maar laten we niet te vroeg de hemelpoorten voor hem opengooien. Vorig jaar klopte hij Cavendish in de eerste rit en deed hij dat de derde rit nog eens dunnetjes over. Hij zal best een stap hebben gemaakt afgelopen winter, maar deze overwinning is daar niet het bewijs van.
19 januari 2016 22:40
Gaviria wordt ietwat groter gemaakt dan hij nu al is. Heeft nog tot 2018 nodig om op echt topniveau een vaste kracht te worden. Fantastische sprinter, maar geen doorbraak (won hier vorig jaar ook ritten) en natuurlijk geen tegenstanders in topvorm.
19 januari 2016 23:01
@Orakel: het is geen sprinttrein van Lotto-Jumbo waar door gebrek aan kwaliteit verzachtende omstandigheden worden toegebracht en ze pas in 2018 moeten presteren, wat natuurlijk ronduit een zielige gedachte is.

Etixx is topmateriaal, Gaviria is topmateriaal, klaar. Hij wint hier met lengtes afstand, Sagan kan geen ideale sprint rijden hier maar dat zegt eigenlijk niets.

Milaan-Sanremo gaat dan weer wat te ver, over zijn motor voor lange koersen weten we nog te weinig. Maar Etixx - dat wisten we al eigenlijk - heeft met Gaviria (maar ook met Contreras) een enorme parel binnen. Jammer dus dat hij voor Lefevere gekozen heeft en niet voor een leuke ploeg.
19 januari 2016 23:05
Sjonge zeg, hij wint hier een ritje, met heel veel dank aan een geweldige leadout, tegen, laat ons wel wezen, niet de toppers en hij is meteen de snelste spurter ter wereld!
Dat hij talent heeft is onmiskenbaar, maar overdrijven is ook een kunst, wil het eerst nog eens zien als hij tegen de absolute top probeert op een moment dat die in hun topvorm zitten..
19 januari 2016 23:23
Leukefans en Orakel: sprinters hebben doorgaans de neiging om er vroeg te staan, terwijl klassieke renners, tijdrijders en ronderenners vaak nog een aantal jaren "body" moeten kweken. Intrinsieke snelheid heb je, of dat heb je niet. Natuurlijk moeten we Gaviria geen legendarische eigenschappen toedichten ("zo'n sprinter zie je maar één keer in de tien jaar", en wat dan met Cavendish, Kittel, Degenkolb en Greipel?), maar dat het iemand wordt om dit jaar al rekening mee te houden, daar ben ik wel van overtuigd. Dat hij pas in 2018 een vaste waarde wordt, dat lijkt mij dus ook niet waar. Ik zie hem dit jaar wel een stuk of 9, 10 zeges pakken in kleinere rondes. En dat is op zich ook al fenomenaal.
19 januari 2016 23:44
Mooie sprint, 2e seizoenszege voor Etixx en om met Smeets te spreken : wie er niet is kun je niet verslaan. De waarde van deze zege is natuurlijk nog nihil maar als ze rond de Omloop straks al op 6 a 7 zege's staan geeft dat toch moraal op het moment dat veel ploegen waarschijnlijk nog op hun eerste zege van 2016 wachten.
19 januari 2016 23:44
sweet chariot antioqueño
19 januari 2016 23:53
Zeer leuke beelden ! Dat enorme peloton frontaal gefilmd, zo'n 15 meter breed, en die arme Yamamoto maar geven, je voelt zo de adrenaline door z'n lijf.
20 januari 2016 00:02
Deze jongen wordt wereldkampioen en als hij naar de Tour mag, kan hij op zijn minst 4 etappes winnen. Veruit de snelste. Dat bewijst hij hier keer op keer. Niets aan te doen. De komende 10 jaar worden de sprints waarin hij meedoet saai. Echt hoor, er is niemand beter. Kittel, Greipel en co schijten nu al in de broek. En het schijnt dat Ewan bewust voor DownUnder heeft gekozen om in Argentinië niet af te hoeven gaan. Heel verstandig.
20 januari 2016 00:06
Gaviria is een groot talent, maar om hem na zijn eerste de beste rit in lijn als neoprof maar te bombarderen als de beste sprinter ter wereld? Ha! Laten we daar voorlopig nog even mee wachten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.