Gaviria sprint naar tweede dagsucces in Vuelta a San Juan
foto: Cor Vos
woensdag 30 januari 2019 om 19:45

Gaviria sprint naar tweede dagsucces in Vuelta a San Juan

Fernando Gaviria heeft de vierde etappe van de Vuelta a San Juan op zijn naam geschreven, de langste rit van de Argentijnse rittenkoers. In Villa San Agustín was de Colombiaan de snelste in de massasprint. Peter Sagan eindigde op de tweede plaats, Álvaro José Hodeg werd derde. Het is Gaviria’s tweede dagsucces, nadat hij ook al de beste was in de openingsrit. Julian Alaphilippe behield de witte leiderstrui.

Zonder Iljo Keisse na zijn veelbesproken uitsluiting en Augustin Fraysse, Christopher Mansilla en Sebastian Cianci, die buiten de tijdslimiet vielen na de tijdrit, begon het peloton aan de vierde etappe. Daniel Zamora, die zijn zinnen had gezet op de bergtrui, reed na tien kilometer weg samen met César Paredes, Facundo Cattapán, Ricardo Paredes, Royner Navarro en Robert Méndez. Deze zes avonturiers pakten spoedig een voorsprong van maximaal acht minuten.

In het staatspark Ischigualasto, dat door het kale landschap ook wel de Maanvallei wordt genoemd, stonden drie beklimmingen ingetekend – een drietrapsraket op de Ruta Nacional 150 van achtereenvolgens derde, eerste én eerste categorie. Daniel Zamora, die voor deze etappe nog tweede stond in het bergklassement, onderstreepte hier waarom hij zo graag wilde meezitten in de lange vlucht.

Zamora pakt bergtrui
De Argentijn kwam namelijk als eerste boven op de eerste klim en ging daarmee voorbij aan de drager van de bergtrui, Miguel Eduardo Flórez. Ook rondde hij de top van de andere twee beklimmingen als eerste, waarmee hij zijn puntentotaal opkrikte van zeven naar dertig. De beklimmingen hadden echter ook hun tol geëist, waardoor de kopgroep was gehalveerd. Naast Zamora waren ook César Paredes en Royner Navarro nog aan boord.

Even werd de koers nog opgeschrikt door een val van Tiesj Benoot, vijftiende in het klassement en op papier één van de favorieten. De Belg liep daarbij enkele blauwe plekken op aan zijn heup, knie en elleboog, maar kon verder rijden. Daarna volgden nog tachtig dalende kilometers tot de finish in Villa San Agustín en was het niet de vraag óf, maar wannéér de kopgroep zou worden ingerekend. Het peloton had de beklimmingen immers goed verteerd en streefde een sprint na.

Gaviria beloont ploegwerk
De sprintersploegen lieten de overgebleven vluchters Zamora en Paredes nog lang voorop rijden, maar op drie kilometer van de finish was hun expeditie definitief voorbij. Daarna werd het tempo de hoogte in gejaagd voor de snelle aankomst in Villa San Agustín. Fernando Gaviria werd uitstekend naar de finish geloodst door Simone Consonni en beloonde het werk van zijn ploeggenoot bij UAE-Team Emirates met zijn tweede dagsucces.

Morgen wordt er niet gekoerst, omdat er dan een rustdag op het programma staat. Vrijdag gaat de Vuelta a San Juan verder met de koninginnenrit naar de Alto Colorado.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.